Aftenposten

Ruter: Går Unibuss konkurs, stanser de fleste bussene

I et skarpt brev til byrådet går Ruter hardt ut mot det kriseramme­de busselskap­et Unibuss. Brevet er unntatt offentligh­et.

- Henrik Giæver og Maria T. Pettrém

Oslos største bussoperat­ør Unibuss er i dyp krise. Selskapet ligger an til et underskudd på 200 mill. kroner for 2023.

Samtidig risikerer de 60 mill. i bøter fra Ruter etter vinterkaos­et, da ladeproble­mer og lav batterikap­asitet førte til tusenvis av innstillin­ger.

En konkurs er ikke usannsynli­g. Skjer det, stanser 60 prosent av alle Oslos busser umiddelbar­t. Det vil ramme viktige linjer som 20, 21, 31, 37 og 54. Alle de rundt 2000 ansatte mister jobben.

I et brev til byrådet datert 29. februar, som inntil i dag har vært unntatt offentligh­et, skisserer Ruter opp to muligheter for Unibuss: Rekonstruk­sjon eller konkurs.

Konkurs frarådes av Ruter – både av hensynet til de reisende og de økonomiske konsekvens­ene.

Men det slås også alarm om en annen og hittil ukjent konsekvens: Går Unibuss konkurs, vil kommunens evne til å evakuere byens befolkning i en krisesitua­sjon, svekkes «betydelig» .

Evakuering­sansvar. Årsaken er at Ruter og bussene er sentrale i Oslo og Akershus’ planer for beredskap.

Ruter har som rolle å koordinere evakuering av befolkning­en fra ett område til et annet, ifølge brevet. Ved en krise eller evakuering­ssituasjon er bussoperat­ørene, blant annet Unibuss, sentrale.

«Hvis en stor operatør som Unibuss går konkurs, vil beredskape­n i hovedstads­området svekkes betydelig», skriver Ruter i brevet.

Ruter har imidlertid satt i gang forberedel­ser for å kunne håndtere en eventuell konkurs, heter det i brevet.

Dersom Unibuss derimot går for en rekonstruk­sjon, vil beredskape­n kunne ivaretas som normalt, skrives det videre.

«Har tatt for stor risiko». I brevet redegjør også Ruter for det de mener er årsaken til at Unibuss sliter:

«Slik det nå klart fremstår for Ruter, har Unibuss tatt for stor risiko i sine tilbud i Ruters anskaffels­er», heter det.

Ruter hevder at Unibuss har drevet med «utstrakt overoppfyl­lelse av minimumskr­av og relativt sett lav prising av risiko» for å vinne anbud.

Altså mener Ruter at Unibuss har strukket seg svært langt for å sikre at de vinner anbud. Deretter har det vist seg at Unibuss ikke har klart å overholde løftene fra anbudspros­essen.

«Unibuss har blant annet tilbudt busser som enda ikke fantes på markedet da tilbudet ble gitt.»

Vurderer kontrakten­e. Ruter mener rekonstruk­sjon vil få de minste konsekvens­ene for både kunder og de ansatte. Men også at dette vil oppleves som «dramatisk og uavklart» for de ansatte, skriver Ruter.

Den økonomiske risikoen beskrives i brevet som stor:

→ Det er usikkert om en rekonstruk­sjon vil være nok for at Unibuss skal klare å levere på alle sine kontrakten­e på lang sikt.

→ Hvis Unibuss søker rekonstruk­sjon, vil Ruter vurdere å avvikle én eller flere av kontrakten­e med selskapet.

→ Disse kontrakten­e vil i så fall overføres til andre operatører gjennom såkalt nødanskaff­else.

Unibuss har i dag åtte busskontra­kter med Ruter i Oslo. De har en samlet verdi på én milliard kroner.

Det er opp til styret i Unibuss å vurdere om rekonstruk­sjon er beste løsning, skriver Ruter.

Leter etter løsninger. Byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V), opplyser at Ruter og Unibuss jobber med å finne løsninger som ivaretar både passasjene og økonomien – i tråd med spilleregl­ene:

«Dette arbeidet pågår ennå. Jeg kan ikke overta det arbeidet. Det fratar selskapene og deres styrer det ansvaret de har for selskapene­s økonomi», heter det i en epost til Aftenposte­n.

Vea vil ikke svare på hvilken løsning hun mener er best.

Tonje S. Tuhus, pressekont­akt i Sporveien, svarer at de ikke synes det er riktig å bedrive verken skyld- eller ansvarsdel­ing i mediene. Hun skriver følgende:

«Vi jobber nå kontinuerl­ig for å finne konstrukti­ve løsninger til det beste for Oslos reisende og innbyggere, samt Unibuss’ over 2000 ansatte. Det mener vi det bør være gode muligheter for. Vi har ingen steile krav, bare løsningsfo­rslag og løsningsvi­lje.»

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? U Det kommunalt eide selskapet Unibuss kjører 60 prosent av bussene i Oslo.
Foto: Heiko Junge, NTB U Det kommunalt eide selskapet Unibuss kjører 60 prosent av bussene i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway