Aftenposten

– Vi vil kreve prisen fra Iran på den måten som er riktig for oss

Søndagen ble hektisk for det israelske krigskabin­ettet.

- Thomas Spence

Israels forsvarsmi­nister Benny Gantz sier at Iran vil måtte betale prisen for nattens angrep, og at de vil måtte betale den når Israel mener «tiden er inne».

Uttalelsen fra Gantz kom i forbindels­e med møtet i det israelske krigskabin­ettet søndag ettermidda­g. Krisekabin­ettet, som ble opprettet etter Hamasangre­pet mot Israel 7. oktober, møttes for å drøfte hvordan Israel skal reagere på Irans angrep.

– Vi har en mulighet til å etablere en strategisk allianse mot denne alvorlige trusselen fra Iran, sier Israels forsvarsmi­nister Yoav Gallant.

Skutt ned. Lørdag kveld iverksatte Iran et angrep med flere hundre droner og raketter mot Israel. Flestepart­en av dronene og rakettene ble skutt ned, ifølge Israel. Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria tidligere i april.

– Israel avveier de neste stegene nøye etter det store angrepet fra Iran, sa utenriksmi­nister Israel Katz i en intervju med den israelske hærens radiokanal.

– Vi har sagt at dersom Iran angriper Israel, vil vi angripe Iran. Og denne forpliktel­sen står vi ved, fortsatte han.

– Vi skal vinne. Israelske myndighete­r har ikke gitt nærmere detaljerer om hva slags gjengjelde­lse som kan bli aktuelt. Men forsvarsmi­nister Yoav Gallant sier ifølge BBC at landet må være forberedt på ethvert scenario.

Statsminis­ter Benjamin Netanyahus beskrev tidligere søndag situasjone­n slik:

– Vi avskar, vi sto imot. Sammen skal vi vinne, skrev Netanyahu på X, tidligere Twitter.

USA hjalp israelerne med å skyte ned iranske droner. Men USAS president Joe Biden skal ha gjort det klart at amerikaner­ne ikke vil bidra hvis Israel beslutter å slå tilbake mot Iran.

Iran advarte søndag Israel og USA om en mye kraftigere respons hvis Israel gjengjelde­r droneangre­pet i helgen. Det er første gang Iran gjennomfør­er et direkte militært angrep mot Israel selv om forholdet mellom landene har vært fiendtlig siden den islamske revolusjon­en i 1979.

FN og EU samles i møter. Storbritan­nia deltok også i aksjonen for å stanse det iranske angrepet.

– Vi står ved sikkerhete­n til Israel og regionen, sier statsminis­ter Rishi Sunak i en uttalelse søndag. Han bekreftet at britiske jagerfly var med på å skyte ned de iranske dronene.

EUS utenrikspo­litiske sjef, Josep Borrell, kaller inn utenriksmi­nisterne i EU til et ekstraordi­nært videomøte tirsdag etter Irans angrep på Israel.

– Vårt mål er å bidra til deeskaleri­ng og sikkerhet i regionen, skriver Borrell i et innlegg på X.

Syria sier at Irans angrep på Israel natt til søndag var selvforsva­r og et svar på Israels dødelige angrep på Irans ambassade i Damaskus.

– Irans respons var en legitim rett til selvforsva­r, sa den syriske utenriksmi­nisteren Faisal Mekdad til sin iranske kollega Hossein Amir-abdollahia­n på telefon søndag, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et Sana.

❝ Vi har sagt at dersom Iran angriper Israel, vil vi angripe Iran Israel Katz, Israels utenriksmi­nister

 ?? Foto: Israeli Prime Minister Office ?? U Israels regjering og statsminis­ter Benjamin Netanyahus samlet i et tidligere møte.
Foto: Israeli Prime Minister Office U Israels regjering og statsminis­ter Benjamin Netanyahus samlet i et tidligere møte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway