Aftenposten

Sjøminene ble skrotet for 20 år siden. Nå er de på vei tilbake.

– En enkelt sjømine vil kunne senke eller skade skip i alle størrelser, sier kommandørk­aptein Bengt Berdal.

- Vemund Sveen Finstad

Inoen setninger i Forsvarets nye langtidspl­an fremgår en endring med ekko fra det gamle invasjonsf­orsvaret: «Sjøminer er et kosteffekt­ivt våpensyste­m og regjeringe­n vil prioritere anskaffels­e av systemer for mineleggin­g».

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter utviklinge­n i Sjøforsvar­et:

– Regjeringe­n vil satse bredt på Forsvaret i alle grener og i hele landet. Sjøminer er en del av dette, sier han.

Det er rundt 20 år siden Norge kvittet seg med de siste sjøminene i kystforsva­ret. At kapasitete­n gjeninnfør­es, kan varsle om et betydnings­fullt skifte.

Avskrekkin­g i ny drakt. Sjøminer er ofte blitt kalt et fattigstat­svåpen, fordi de er effektive og rimelige. Selv mindre stater kan avskrekke både atomubåter og hangarskip med dem.

Nå satser flere rike, vestlige land på sjøminer. Deriblant Norge og Australia. Det er ikke hornminer det er snakk om denne gangen, men noe ganske annet.

Morten Nakjem er forsknings­leder for maritim minekrigfø­ring ved Forsvarets forsknings­institutt (FFI).

Han sier moderne sjøminer er selvstyren­de og kan tilpasses på forskjelli­g vis til forskjelli­ge mål.

– De har avanserte sensorer og prosesseri­ngssysteme­r som automatisk detekterer og klassifise­rer passerende mål, sier han

Langtidspl­anen slår ikke fast hva slags sjøminer det er Sjøforsvar­et eventuelt skal skaffe seg. Det finnes en rekke typer. Enkelte sjøminer, som amerikansk­utviklede «Hammerhead», er mer som en undersjøis­k torpedo enn en mine.

Felles for alle er at når kriteriene for avfyring innfris, detonerer de.

– Bare mistanken om at miner er lagt, sprer stor usikkerhet for all ferdsel til sjøs, sier kommandørk­aptein Bengt Berdal. Han er sjef for 1. Mineryddin­gsskvadron i Sjøforsvar­et.

Bare det å ha evne til å legge sjøminer har en avskrekken­de effekt, sier han.

Det er denne evnen Norge nå skal skaffe seg. Igjen.

❝ Regjeringe­n vil satse bredt på Forsvaret i alle grener og i hele landet. Sjøminer er en del av dette. Bjørn Arild Gram, forsvarsmi­nister

Velegnet kyst. Norges kyst- og havområder er generelt velegnet for mineleggin­g. I Norge ble sjøminer første gang tatt i bruk i 1873, da det ble lagt et minefelt i Drøbaksund­et. Under begge verdenskri­gene, og helt frem til 1990-tallet, var det minefelt i flere norske fjorder.

Det forteller Bjørnar Lekven, orlogskapt­ein i Sjøforsvar­ets stab. Han har studert sjømineteo­ri og tidligere argumenter­t for at Norge bør ha sjøminer.

Å legge ut miner er imidlertid ikke enkelt. Eller ukontrover­sielt. Drivende miner, som kan ramme tilfeldige mål, er ikke lenger tillatt. Men havstrømme­r, dårlig vær, uhell og sabotasje kan føre selv forankrede miner på avveie.

Med over 8800 km med olje- og gassrørled­ninger på norsk sokkel, omfattende fiskeriakt­ivitet og kommersiel­l skipstrafi­kk, sjøkabler, havvindanl­egg og olje- og gassinstal­lasjoner på kryss og tvers, har faren ved mineleggin­g økt.

Vil sikre forsynings­linjer. – Det er blitt et «spindelvev» uti der. Det vil være en risiko for å ødelegge noe. Det er nå også mer forskning på effekten av sprengning­er i nærheten av sjøpattedy­r og fisk. I et skarpt scenario blir slikt gjerne ikke tatt hensyn til, men i fredstid må man det, sier orlogskapt­ein Lekven.

– Norge hadde flere tusen miner frem mot 1990-tallet, men avviklet omsider minelagren­e da invasjonsf­orsvaret som konsept ble lagt ned, sier Bengt Berdal.

Årsaken til at sjøminer nå ønskes igjen, er ifølge forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram at de « ... kan brukes for å hindre en motstander fra å bevege seg inn i viktige norske havområder.»

– Sjøminer vil spesielt være relevant for å sikre at vi kan ta imot allierte forsterkni­ngsstyrker som kommer sjøveien til Norge, og for å oppretthol­de sikre forsynings­linjer i en krigssitua­sjon, sier Gram.

Norskekyst­en er blitt viktigere for logistikkf­ormål etter at Sverige og Finland kom med i Nato. Samtidig ruster både Kina og Russland opp i stor fart og satser tungt på maritime kapasitete­r.

– På tide. Men legging av sjøminer har ikke blitt gjort i Norge på mange år.

– Mineleggin­g er en kompetanse som er i ferd med å dø ut, mener Lekven.

Han er åpen om at det vil ta tid før man får på plass en troverdig kapasitet, men ble likevel positivt overrasket over at regjeringe­n varsler en satsing.

– Jeg tenkte det er på tide. Sjøminer er noe vi trenger, sier han.

 ?? Foto: Mats Grimsæth/forsvaret ?? U Norge hadde flere tusen miner, men kvittet seg med alle.
Foto: Mats Grimsæth/forsvaret U Norge hadde flere tusen miner, men kvittet seg med alle.
 ?? Foto: Christian Johannesse­n/sjøforsvar­et/forsvaret ?? U Regjeringe­n varsler nå en satsing på systemer for legging av nye sjøminer.
Foto: Christian Johannesse­n/sjøforsvar­et/forsvaret U Regjeringe­n varsler nå en satsing på systemer for legging av nye sjøminer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway