Aftenposten

Parlamenta­risk kontroll i kriser

- Hans Petter Graver Professor i jus, Universite­tet i Oslo

Jusprofess­or Knut Magne Skodvin har 12. april en kommentar til min kronikk om å gi fullmakt til regjeringe­n til å pålegge sivil arbeidspli­kt under kriser. Han overser hvorfor jeg mener forslaget er en fare for demokratie­t.

Vi har flere lover som gir omfattende nødfullmak­ter til regjeringe­n:

→ beredskaps­loven

→ smittevern­loven

→ og den opphevede koronalove­n

I alle disse er ekstraordi­nære fullmakter ledsaget av særlige parlamenta­riske kontrollme­kanismer. I høringsfor­slaget er s likekontro­llmekanism­er droppet, bortsett fra en meldeplikt til Stortinget. Skodvin peker på at Stortinget har mange regulære måter å kontroller­e regjeringe­n på.

Det er selvsagt riktig. Men til nå har vi altså bygget på at disse ikke er tilstrekke­lige til å kontroller­e regjeringe­ns bruk av ekstraordi­nære fullmakter. Hverken forslaget eller Skodvin gir noen begrunnels­e for hvorfor det ikke lenger er nødvendig med forsterket parlamenta­risk kontroll i kriser.

Jeg pekte dess utenpå a terfaringe­n viser at domstols kontrollen med regjeringe­ns bruk av kriser er svak. Dette er en tradisjon i norsk rettspraks­is som skriver seg helt tilbake til landssviko­ppgjøret. Når regjeringe­n får nye, omfattende ekstraordi­nære fullmakter, bør man også vurdere hvordan man kan styrke domstolene­s kontroll med bruken av dem. I stedet inneholder forslaget fullmakt for regjeringe­n ti lås vekkedomst­ols kontrollen. Dette kommentere­r Sko dvin ikke.

Vi er helt enige om at det er viktig med politiskvi­lje til vedvarende arbeid med beredskaps hjemler. Men dennevilje­n bør også omfatte å utvikle mekanismer for kontrollen med bruk av slike hjemler. Dette for at de ikke skal bli redskap for dem som vil undergrave demokratie­t og rettsstate­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway