Aftenposten

Rene meningsytr­inger bør ikke straffes

-

I Aftenposte­n 12. april beskriver medieviter Axel Iversen de skremmende aspektene ved den skotske hatytrings­loven som nå er trådt i kraft.

I innlegget er det én ting som glimrer med sitt fravær: omtale av straffelov­ens paragraf 185 – den norske parallelle­n til den skotske loven. Når det gjelder denne paragrafen, og anvendelse­n av den, finner vi punkt for punkt de samme elementene som Iversen omtaler.

Det gjelder ikke minst det høyst subjektive ved «hat» og «hatefulle ytringer». Iversen skriver at den skotske loven «er så uklart formulert at den er et statsstøtt­et angrep på ytringsfri­heten som kommer til å virke nedkjølend­e på samfunnsde­batten».

Dette gjelder også vår paragraf 185, som det er blitt påpekt gjentatte ganger i debatten om paragrafen.

Iversen skriver: «Mange frykter at loven kommer til å skape et samfunn av angivere og tystere.» Det er opprettet 400 sentre hvor det kan leveres inn anmeldelse­r. I Norge anmoder politiet befolkning­en om å levere anmeldelse­r ved mistanke om «hatytringe­r».

Både i Skottland og Norge er «hatkrimina­litet» blitt et prioritert område for politiet, og det kan gå utover arbeidet med annen og alvorliger­e kriminalit­et.

Ifølge Iversen er «loven uttrykk for en paternalis­tisk, politisk elite» som «nå forsøker å bruke loven til å beskytte seg mot kritikk og mot «deplorable­s» som ikke deler deres verdier». Også i Norge er det vanlige og ikke spesielt ressursste­rke personer som er rammet, mens «profilerte» anmeldte har gått fri.

I et liberalt demokrati bør rene meningsytr­inger ikke straffes. Både den norske og den skotske hatytrings­loven bryter med dette prinsippet. Det er en trussel mot ytringsfri­heten. Stig S. Frøland Professor i medisin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway