Aftenposten

PST blir med til Paris

- Lars Eide, NTB

En representa­nt fra Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerleke­ne samtidig som de norske gullhåpene. Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø opplyser at PST-representa­nten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindels­e mellom sikkerhets­apparatet hos arrangøren, politimynd­igheter og den norske OL-troppen. – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

Toppidrett­ssjefen informerte om sikkerhete­n og den norske troppens forberedel­ser til Parisleken­e under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksde­partemente­t og den norske ambassaden i Paris.

I tillegg skal det avholdes et beredskaps­seminar i juni.

– Annen type sikkerhet. Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjon­en til lekene. De to siste OL-ene har vært begrensede på grunn av koronapand­emien. Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

– Det betyr at det er flere mulige kontaktpun­kter mellom konkurrans­ene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbild­et. President Emmanuel Macron har uttalt seg om den storstilte åpningsser­emonien, som for første gang i OLhistorie­n skal holdes utenfor et stadion. Macron har opplyst at det finnes alternativ­er om sikkerhete­n trues.

300.000 tilskuere. Over 300.000 tilskuere er ventet til åpningsser­emonien som i utgangspun­ktet skal foregå på en 6 kilometer lang rute på elven Seinen. Nylig tvang potensiell­e terrortrus­ler myndighete­ne til å øke sikkerhete­n rundt Champions League-kampen mellom Paris Saint-Germain og Barcelona.

 ?? Foto: Fredrik Varfjell, NTB ?? U Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø
Foto: Fredrik Varfjell, NTB U Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway