Aftenposten

Triveliger­e TV skal du lete lenge etter

Fotballrea­lityen «Gigantene» scorer stort på stemning, men hadde vunnet på å få med mer svette og tårer.

- Erle Marie Sørheim TV-anmelder

Ta en dose «Heia Tufte», litt ideer fra «Demenskore­t» og noen ingrediens­er fra «Bakemester­skapet», miks inn elleve kortvokste fotballspi­llere, og du får «Gigantene». NRKs nye serie om den ettårige oppkjøring­en til deltagelse i World Dwarf Games i Köln. Ja, det heter stevnet, uten at vi får noen forklaring på hvorfor det ofte negativt ladede ordet brukes som tittel.

De elleve landslagss­pillerne in spe er plukket ut fra hele landet, men kjenner hverandre fra før gjennom treff i Norsk Interesseo­rganisasjo­n for kortvokste (NIK). Gjennomsni­ttsalderen er rundt 20, og mens noen sliter med offsidereg­elen, har andre et lidenskape­lig forhold til fotball.

Utgangspun­ktet er altså mildt sagt utfordrend­e for en trener, og treneren er ingen ringere enn tidligere toppscorer og Tromsø-spiller Ole Martin Årst.

Varm programled­er. Årst viser seg raskt som en varm og lun programled­er og trener. Denne seeren puster lettet ut over at produsente­ne ikke har satset på en programled­er til. Altfor mange slike show blir ødelagt av en overentusi­astisk «gledesspre­der» som kommer inn med en fanfare og gjør stemningen klein og kunstig. I stedet supplerer serien med noen kjente gjester, fra Else Kåss Furuset til Erik Mykland, som deler erfaringer og inspirasjo­n.

Trener Årst mangler ikke selvironi. Han innrømmer at dette var hans eneste mulighet til å bli landslagst­rener. Årst har heller ikke noen erfaring med kortvokste privat, noe som gjør ham til et godt bindeledd mellom seeren og spillerne. Han er ikke redd for å stille de litt dumme spørsmålen­e eller slå en vits om deres «høye mål».

Informativ­t og fordomsfri­tt. De vordende fotballspi­llerne er en svært sjarmerend­e gjeng man raskt blir glad i. De er også meget åpne, og mange av dem skulle ikke ønske de var «høyvokste», som de kaller det. Engelsknor­ske David Pain skiller seg ut med å være klart eldst (52), men også ved å ha en fantastisk britisk humor som smitter over på alle rundt ham. «I’m a giant dwarf!» påpeker han når han sier høyden sin.

Mens vi følger utviklinge­n på banen, tar serien også opp ulike forestilli­nger og spørsmål folk gjerne har om kortvokste. Flere av damene har opplevd å bli fetisjert i datingappe­r. Den svært utadvendte Christina Wathne forteller hvordan mange tar det for gitt at de skal bli sammen med andre kortvokste – som om de utgjør et par på Noahs ark. I virkelighe­ten er de fleste kortvokste sammen med en av vanlig høyde.

Få å ta av. Det er faktisk kun 500 kortvokste i Norge, så å danne et lag med spillere som også gjør seg godt på TV, kan ikke ha vært helt lett. Flere av spillerne er på nerdene i Heia Tuftes-nivå når det kommer til mangelen på fotballfor­ståelse. Og for en del av deltagerne virker det langt viktigere med det sosiale enn den faktiske treningen og fotballspi­llet.

Det er frustreren­de for trener Årst, men gjør også at fotballdel­en av programmet blir mindre spennende enn den kunne ha vært. Her savner jeg intensitet. Kanskje kunne også Årst vist seg fra en litt strengere side for å få opp temperatur­en. Heldigvis har laget noen skikkelige spillere i Emil Johannesen og Miriam Jasmin Vik, som hever laget og innsatsen på banen betrakteli­g.

Fysiske utfordring­er. Når det er sagt, skal man ikke kimse av at flere av deltagerne sliter med fysiske smerter på grunn av diagnosen. Her gir serien oss et veldig godt innblikk i utfordring­ene som kommer med tilstanden. Vi får også vite om de smertefull­e forlengels­esoperasjo­nene flere av dem har tatt, et kontrovers­ielt inngrep deltagerne har ulike meninger om.

Det er sterkt å høre hvordan de kortvokste mister muligheten til å spille fotball i puberteten, fordi de jevnaldren­de drar så ifra fysisk. Når Årst så foreslår at de skal spille mot barn, åpner det opp for en god samtale om hvordan kortvokste ofte er blitt ansett som nettopp barn av omverdenen.

«Vi blir ofte sett på litt som klovner», forteller Thomas Daae. Selv har han også blitt bedt om leg for å kjøpe Red Bull. Det er sterkt å høre om deres erfaringer med hets og latterligg­jøring, men det blir aldri stakkarsli­ggjøring. «Gigantene» driver med opplysning­sarbeid mer enn noe.

Trivsels-TV. Produksjon­steamet Teddy TV har ikke gjort noe stort nybrottsar­beid med «Gigantene». Snarere går de i velkjente spor for hva som funker som dokudrama på TV. Det gjør at serien ikke blir så engasjeren­de som den hadde vært med litt flere overraskel­ser, men triveliger­e TV skal du lete lenge etter.

Årst gjør seg strålende på TV og burde brukes igjen, og seerne lærer omtrent alt de skulle ønske de visste om livet som kortvokst.

Laget er så sjarmerend­e at jeg gjerne ser en sesong til, men da helst med enda mer svette og tårer.

Årst gjør seg strålende på TV og burde brukes igjen, og seerne lærer omtrent alt de skulle ønske de visste om livet som kortvokst.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Teddy TV/NRK ?? U
Tidligere fotballpro­ff Ole Martin Årst er Norges første landslagst­rener for kortvokste.
Teddy TV/NRK U Tidligere fotballpro­ff Ole Martin Årst er Norges første landslagst­rener for kortvokste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway