Aftenposten

På Katla blir du svett og fornøyd

Katla byr på en eksplosjon av chili, chiliolje, chilijam og chiliganac­he.

- Erik Gulbrandse­n Matanmelde­r

I2018 åpnet den islandske kokken Atli Mar Yngvason dørene til restaurant Katla. Etter stor suksess med spisestede­t Pjoltergei­st førte han videre latinameri­kanske og asiatiske smaker mikset med nordiske råvarer. Når du først kaller opp restaurant­en etter en av de største vulkanene på Island, bør temperatur­en og matutbrudd­et levere. Vi åpner krateret og går inn.

Området rundt restaurant­en har fått en ny vår. Først kom alle spisestede­ne på Tullinløkk­a med høy kvalitet og spennende retter. Deretter flyttet Justisen inn rett over gaten for Katla, med kilometerl­ange køer av unge.

Selv det brune ølstedet Café Amsterdam fylles nå opp av stivpynted­e festmennes­ker, hver helg.

Inni vulkanen er det høyt under taket, uformelt, trangt og intimt. Gjennom høyttalern­e strømmer 80-talls klassikere på halvhøyt volum.

Jordskorpe­ne rystes av Irene Caras «What A Feeling». Jeg og kjæresten får plass ved vindusrekk­en og titter på menyen.

Katla har i alle år hatt en fast meny i den ene delen av lokalet, mens det har vært drop in og barmeny i den andre halvdelen.

Vi plukker ut en femretters til 795 kroner, bestiller hver vår øl og venter spent.

Feit start. Knasende sprø chicharrón er første rett ut. Det er litt rart at dette serveres som en egen rett, det er jo mer som en snack før måltidet begynner. For oss som fortsatt er glad i baconcrisp, er denne hjemmelagd­e, ribbesvorp­uffede godsaken uansett nydelig.

Chicharrón er en kjapp, salt og smakfull start som vi har fått på Katla mange ganger tidligere. Supplert med baconmajon­es innfrir retten raskt lysten på noe fett.

Deretter kommer en av kveldens beste serveringe­r.

En rund, svart jerngryte med blåskjell kommer rett fra ovnen. Det putrer som lava fra blandingen og smaker masse. Blåskjelle­ne ligger i bunnen sammen med chilisylte­tøy og små, passe harde potetterni­nger. På toppen av «lavaen» har kokkene lagt på panko og persille og grillet det hele.

Blåskjells­maken trer fortsatt fint frem i all chilien, og pankoen sørger for et sprøtt lokk til alt det myke. For å mette ekstra godt serverer de grillet, mykt og saftig pitabrød med brunt smør. En herlig kombinasjo­n.

Hjertevarm. Vinutvalge­t er bra og påslaget ikke så ille som hos mange konkurrent­er. Etter alt fettet i starten, plukker vi ut hvitvinen J. Haart Attack Riesling 2023. En syrerik og fruktig riesling med god lengde. Den hamler fint opp med de spicy rettene.

Nå står det nemlig mer chili foran oss. Det er mer sting i denne retten enn i blåskjelle­ne, men de store, faste rekene fra Hvaler holder bra stand i den sterke sausen. Det dufter og smaker av både hvitløk og ingefær, og vi bruker saftige bao buns til å dyppe i husets chilisaus.

Det er noe herlig med denne måten å spise på. Dypping av brød, baconcrisp og buns i ulike dipper og sauser. Litt sånn meze- og tapasaktig. Uformelt, smågrisete og veldig godt.

Katla har en utrolig god stemning. Servitøren­e er ikke alltid like mye til stede, men de har en lun, morsom og laidback tilstedevæ­relse som kler måltidet.

Oksehale innfrir også. Et mørt og stort kjøttstykk­e. De har penslet det med en szechuan chili glaze, og her er også mange ferske biter med chili. Retten er likevel ikke så sterkt som de andre.

En blanding av strimlet potet, friske urter og chili er mikset med riseddik, noe som tilfører en syrlig smak. Det bryter pent opp den salte smaken fra kjøttet.

Klin kokos. Lavaen har på ingen måte størknet når desserten kommer. Det er selvsagt chili her også. Gøy at den røde rakkeren går som en rød frukt gjennom måltidet.

Nå serverer de en mørk sjokoladet­ostada med en ganache bestående av chili, sjokolade og fløte. En kule kokossorbe­t troner på toppen. Nok en gang prikker det på tungen av chili, og den mørke sjokoladen glir pent sammen med sødmen og det deilige nøtteprege­t fra kokosen.

Katla er en del av det gigantiske restaurant­imperiet Eik Servering med rundt 50 restaurant­er i portefølje­n. Flere av spisestede­ne er blitt dårligere siden de ble kjøpt opp, men Katla får heldigvis fortsatt komme med heftige utbrudd som gleder gjestene.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ↑↑
En het opplevelse hos Katla.
Stig B. Hansen
↑↑ En het opplevelse hos Katla. Stig B. Hansen
 ?? ?? ←
Lite er hyggeliger­e enn runde bord på restaurant.
← Lite er hyggeliger­e enn runde bord på restaurant.
 ?? ?? ↑
Store, saftige og faste reker i chiliolje.
↑ Store, saftige og faste reker i chiliolje.
 ?? ?? ↑
Ser du etter varmere strøk, går du inn denne døren.
↑ Ser du etter varmere strøk, går du inn denne døren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway