Aftenposten

Nye regler for å fornye passet

Skal du søke om pass til barna, trenger du ikke lenger å ta med fullmakt fra den andre forelderen. Nå må man gi samtykke.

- Wasim Riaz

For halvannet år siden komdet en regelendri­ng som skulle gjøre det lettere å skaffe pass til barna, men det er flere foreldre som ikke har fått med seg den.

I «alle år» måtte man ha meg seg fullmakt fra den andre forelderen hvis bare en av foreldrene møtte opp på passkontor­et. Fra november 2022 ble ordningen med fullmakt avviklet.

Nå skal foreldre møte personlig hos politiet for å gi samtykke til at barn kan søke om pass (eller Id-kort hos politiet i Norge). Begge foreldre må møte opp på passkontor­et for å gi samtykke, men trenger ikke å gjøre det samtidig eller på samme passkontor. Man kan gi et samtykke hvor som helst i landet.

Det er mulig å gi enkeltvis eller varig samtykke til barnet fyller 18 år.

Oslo politidist­rikt, som er landets største, merker at det er mange foreldre somikke har fått med seg reglene om samtykke for pass til barn.

– Den nye ordningen gjør det enklere å søke om pass til barn. Nå kanman gi samtykke én gang istedenfor å tamed fullmakt hver gang. Vi tror at de fleste foreldrene har fått med seg det, men det gjelder ikke alle. I noen tilfeller har foreldremå­ttet bestille ny passtime fordi samtykke fra den av dem manglet, sier Elisabeth Lund.

Hun er seksjonsle­der for pass/ ID i Oslo politidist­rikt.

Glemmer det gamle passet. Seksjonsle­deren oppfordrer alle til å sjekke utløpsdato­en på familiens pass og Id-kort i disse dager.

– Vi anbefaler å sjekke passet og hvis det snart går ut, anbefaler vi å bestille time nå – når det er god kapasitet. Du kan så å si få passtime på dagen, og for tiden er det mange ledige timer gjennom de neste ukene og månedene, sier Lund.

Hun ber samtidig alle passøkere å sjekke huskeliste­n på nettsidene til politiet. Der får man en oversikt over hvaman trenger for å søke om nytt pass.

– Vi merker at mange glemmer å ha med seg sitt gamle pass. Det er et viktig krav for at man skal kunne søke om nytt pass, sier Lund.

Passkrisen er over. I 2022 opplevde Norge en passkrise. Det var få ledige passtimer å oppdrive i ukene før sommerferi­en. Leveringst­iden for nye pass var på nesten to måneder. I dag er leveringst­iden for nye pass en-to uker. I tillegg kommer postgangen.

Da Aftenposte­n sjekket ledige passtimer i Oslo i slutten av mai for to år siden, var det ingen ledig time før i november. Nå er situasjone­n snudd på hodet. Da Aftenposte­n så etter ledige timer torsdag formiddag, kunneman få time på Grønland klokken 13.45.

Som følge av passkrisen ser Lund også en ny trend blant søkerne.

– Vi ser en tendens til at passøkerne kommer tidligere enn før. I årmerket vi en oppgang i søkere allerede i februar. Det er trolig fordi folk har fått med seg hvor utfordrend­e det var for to år siden, sier Lund.

Hun legger til at politiet har gjort ganske mye for å korte ned køene.

– Vi har utvidet åpningstid­ene til klokken 21 på mandager til torsdager. I tillegg har vi åpent på lørdager. Vi har også ansatt flere medarbeide­re, sier Lund.

80 prosent økning i 2022. I perioden 2020 til 2023 komdet inn cirka 2,3 millioner søknader om ordinært pass på landsbasis. I 2021 ble det utstedt 502.000 pass.

I 2022 økte tallet til 898.000. Det er en økning på hele 80 prosent.

I fjor gikk tallet ned til 654.000 pass, viser en oversikt fra Politidire­ktoratet (POD).

– April, mai og juni er tradisjone­ll høysesong for å søke om reisedokum­enter, selv om de siste to årene har vist at flere enn før søker om pass og Id-kort også i januar, februar og mars. Fortsatt er det mange som søker de neste tomånedene for å sikre seg dokument til sommerferi­en. Alle politidist­riktene er forberedt på dette, og legger til rette for at det skal være ledig kapasitet. Flere har startet med kveldsåpen­t og lørdagsåpe­nt, skriver Unni Norum i en e-post.

Hun er leder for pass- og Idseksjone­n i POD.

– De to siste årene har det kommet inn flest søknader i mars. Hittil i år er det også flest søknader i mars, men det er forventet høy etterspørs­el både i april og mai, legger hun til.

– Ble det informert godt nok om nye ordningen om samtykke for pass til barn?

– Da ny ordning for samtykke ble innført, opplyste vi om det gjennommed­iene, på politiet.no og i sosiale medier. Alle som har bestilt time for å søke om pass og nasjonalt Id-kort, må sørge for å sette seg inn i informasjo­nen på politiet.no, svarer Norum.

❝ Vi merker at mange glemmer å ha med seg sitt gamle pass. Det er et viktig krav for at man skal kunne søke om nytt pass,

 ?? Foto: Monica Strømdahl ?? Slik så det ut i passkøen i Oslo i midten av juni for to år siden. Mange måtte stå i kø for blant annet å hente sine pass.
Foto: Monica Strømdahl Slik så det ut i passkøen i Oslo i midten av juni for to år siden. Mange måtte stå i kø for blant annet å hente sine pass.
 ?? ?? U Elisabeth Lund, seksjonsle­der for pass/id i Oslo politidist­rikt.
U Elisabeth Lund, seksjonsle­der for pass/id i Oslo politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway