Aftenposten

Lasse Seim

-

Bergensere­n, verdensman­nen, diplomaten og tidligere ambassadør Lasse Seim gikk ut av tiden 30. mars, nær 81 år gammel. Som en del av barnekulle­t fra 1943 var han krigsbarn. Han viet sitt liv til arbeid for fred, forståelse og dialog i norsk utenrikstj­eneste, i bistand og diplomati.

Lasse Sigurd Seim ble utdannet cand.real. ved Universite­tet i Oslo. Han fant raskt veien til utenrikstj­enesten, først som bistandsar­beider i Norad, som assisteren­de stedlig representa­nt i New Delhi og stedlig representa­nt i Dhaka og senere som byråkrat i Utenriksde­partemente­t (UD) og en svært aktiv internasjo­nal tjeneste som diplomat. Han var ambassader­åd og ministerrå­d ved Norges faste delegasjon til FN i New York, ambassadør i Praha og Kairo og generalkon­sul i Houston. Han var også regjeringe­ns utsending til Romania for å knytte kontakter med de nye makthavern­e etter det dramatiske regimeskif­tet i landet. Han avrundet sin lange Ud-karriere som spesialråd­giver for utenriksle­delsen. Seim hadde en bred forståelse av internasjo­nal politikk og en særlig kjennskap til og kunnskap om Midtøsten.

Han var sønn av den legendaris­ke skolemann og skolerefor­mator Hjalmar Seim og den internasjo­nal anerkjente psykologen Sol Seim. Han var statssekre­tær Forsvarsde­partemente­t under Johan Jørgen Holst og pressetals­mann i Utenriksde­partemente­t under Thorvald Stoltenber­g.

Lasse Seim var en fredens mann, en gentleman og en høyt respektert yrkesdiplo­mat. Han var også en dyktig pianist. Som pensjonist valgte han å bli boende i Houston, der han bygget hus sammen med sin amerikansk­e kone, Melanie. Deres hjem var en oase for venner på reise. Tilknytnin­gen til Norge, Bergen og landstedet i Fusa var sterk.

Han etterlater seg to sønner og en fin flokk av barnebarn.

Bjørn Vidar Lerøen

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway