Aftenposten

Intern splittelse kan gi trøbbel i staten

En bitter strid om det skal være en eller to tariffavta­ler for ansatte i staten, kan forpurre forhåpning­ene om enighet.

-

Steinar Schjetne, NTB

Et absolutt krav er å beholde vår egen avtalemode­ll, hvor alle lønnsmidle­ne fordeles ut til lokale kollektive forhandlin­ger i virksomhet­ene, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademiker­ne stat.

Den største hovedsamme­nslutninge­n i staten – Akademiker­ne represente­rer nesten 43.000 medlemmer – truer med streik hvis motparten prøver å tvinge igjennom en ordning med én tariffavta­le for statsansat­te.

Startskudd­et for statsoppgj­øret gikk mandag klokken 12 da de fire hovedsamme­nslutninge­ne – LO Stat, YS Stat, Akademiker­ne Stat og Unio Stat – overlevert­e sine krav til motparten i Digitalise­rings- og forvaltnin­gsdepartem­entet. Forhandlin­gene ledes av statens personaldi­rektør Gisle Norheimog må landes natt til 1. mai.

Statsoppgj­øret omfatter rundt 165.000 ansatte og kommer i stor grad til å handle om hvor mye mer de kan vente seg i lønningspo­sen fremover. Med et bakteppe i frontfagsr­ammen på 5,2 prosent og enighet om at de lavest lønnede skal ha noe mer, ligger det godt til rette for at også statsansat­te endelig skal få økt kjøpekraft.

Men spørsmålet om avtalestru­ktur skal også opp til behandling under årets hovedoppgj­ør. Akademiker­ne trådte ut av den daværende hovedtarif­favtalen og fikk etablert en egen avtale i 2016. Unio gikk over på en lik avtale som Akademiker­ne i forrige hovedoppgj­ør, i 2022.

Hovedforsk­jellen mellom avtalene er at for Akademiker­ne og Uniosmedle­mmer blir den fremforhan­dlede lønnsramme­n fordelt lokalt, mens LO og YS forhandler frem generelle tillegg for sine medlemmer sentralt. Denne modellen legger til rette for at det bygger seg opp ulikheter innad mellom yrkesgrupp­ene i staten, mener motstander­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway