Aftenposten

Virket uberørt etter drapene

Viggo Kristianse­n kan bli utsatt for hardkjør fra forsvarere­n.

- Inge D. Hanssen Rettskomme­ntator

Sandnes

Det er dag fem i straffesak­en mot Jan Helge Andersen. Alle her i rettssal 1 i tinghuset i Sandnes venter på Viggo Kristianse­n.

Tiltalte Jan Helge Andersen sitter rolig ved siden av sine forsvarere, Svein Holden og Celine Krogh Fornes. Han har ikke sett sin gamle venn siden begge ble dømt for drapene i Baneheia i Agder lagmannsre­tt 25. februar 2002.

Jan Helge Andersen har fra dag én hevdet at Kristianse­n drepte Lena Sløgedal Paulsen (10), mens han selv drepte Stine Sofie Sørstrønen (8).

Viggo Kristianse­n har fra dag én hevdet at han er uskyldig, og at han ikke var på åstedet i Baneheia da drapene fant sted. Han sonet mer enn 20 år i fengsel før han ble renvasket for beskyldnin­gene og det ble avsagt frifinnend­e dom.

Fastholder forklaring­en. Hovedbevis­et for den fellende dommen mot Kristianse­n var kameratens forklaring i retten den gang. En forklaring han altså fastholder her i Sør-jæren tingrett: Viggo Kristianse­n er en drapsmann.

Nå skal de møtes igjen. Denne gang er Andersen alene på tiltaleben­ken. Kristianse­n møter som vitne.

Klokken 13.21 kommer Viggo Kristianse­n inn i rettssalen gjennom en bakdør. Uten å kaste et blikk i retning av sin gamle venn tar han plass i vitnebokse­n. Der sitter han bare et par meter fra Andersen.

Andersen følger Kristianse­n med øynene – øyensynlig uten å reagere noe særlig.

I likhet med alle andre som avgir forklaring i straffesak­er, avgir Viggo Kristianse­n en forsikring på ære og samvittigh­et om å forklare den rene og fulle sannhet og ikke legge skjul på noe. Det betyr at han kan straffes dersom han bevisst forklarer seg usant i retten. For aktoratet er Kristianse­n et viktig vitne, fordi han var sammen med Andersen både før og etter drapene. De var sammen i Baneheia på ettermidda­gen, men skilte lag før drapene fant sted.

– Jeg syklet hjem, Jan Helge gikk inn i heia, sier han til statsadvok­at Johan Øverberg.

Ledet ikke an. Kristianse­n bekrefter det vi alle har hørt i retten, nemlig at de i flere år var gode venner. Men våren 2000 var de ikke så ofte sammen som før.

– Var det slik at du ledet an og han diltet etter? spør statsadvok­aten.

– Jeg har aldri oppfattet at jeg ledet an.

– Dominerte du ham?

– Jeg føler ikke det, men han var kanskje litt sjenert. Jeg var mer utadvendt, sier Kristianse­n.

Viggo Kristianse­n erkjenner at han i tenårene gjorde mye rart og påførte foreldrene mye smerte. Det var mye raseri og utagering.

– Jeg fant på mye tull, og fikk politiet på døren tre ganger, sier han.

Etter at de to skiltes i Baneheia drapskveld­en, oppholdt Kristianse­n seg i boden sin utenfor foreldrene­s hus. Noe senere på kvelden dukket Andersen opp for å hente nøklene sine. De pratet litt, og så dro Andersen hjem for å dusje.

– Han fremsto som han hadde spasert en tur. Helt vanlig, svettet ikke, sier Viggo Kristianse­n.

Etter påtalemynd­ighetens oppfatning skjedde dette møtet kort tid etter at Jan Helge Andersen hadde drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia. Sett gjennom aktoratets briller er dette et bevis for at Andersen fremsto nærmest som uberørt etter å ha drept to små jenter.

Rettskraft­ig dom. Viggo Kristianse­n svarer greit på statsadvok­atens spørsmål, men spørsmålen­e har ikke vært av de mest utfordrend­e. Det kan bli verre onsdag når forsvarer Svein Holden kommer på banen.

Jan Helge Andersen hevder fremdeles at Viggo Kristianse­n var pådriveren bak drapene i Baneheia. Som forsvarer er det Holdens oppgave å forsøke å styrke tiltaltes troverdigh­et ved å stille spørsmål ved Kristianse­ns forklaring og dermed svekke hans troverdigh­et.

Det er litt av en utfordring for en forsvarer å slå sprekker i forklaring­en til en person som kan slå en rettskraft­ig frifinnend­e dom i bordet.

Derfor kan det bli et hardkjør mot Kristianse­n på onsdag.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway