Aftenposten

Advarte mot journalsys­tem – innføres på nye sykehus

Det skandalera­mmede journalsys­temet Helseplatt­formen skal innføres ved fire nye sykehus i helgen.

- Anine Hallgren

Avdelingss­jefen som varslet før innføringe­n ved St. Olavs hospital, advarer igjen.

– Det ble mye verre enn jeg trodde. Vi er jo 10 prosent ned i aktivitet.

For to og et halvt år siden var avdelingso­verlege Åsmund Straum en av de første som sto frem med sin bekymring om Helseplatt­formen. Da Aftenposte­n intervjuet han høsten 2022, var innføringe­n av datasystem­et få dager unna.

– Det er uforsvarli­g å innføre dette, sa han og mente at det nye journalsys­temet varig ville forsinke arbeidet og redusere kapasitete­n. Og gå utover pasientene.

Innføres til helgen. Onsdag vedtok Helse Møre og Romsdal at systemet innføres på sykehusene i Ålesund, Volda, Molde og Kristiansu­nd lørdag 27. april.

Styret i helseforet­aket sier de har fått tak i ekstra bemanning, som vil sikre trygg innføring.

Innføringe­n skjer på tross av feil, mangler og flere alvorlige hendelser knyttet til innføring av datasystem­et ved St. Olavs hospital:

→ Henvisning­er forsvant.

→ Kreftpasie­nter fikk forsinket behandling.

→ Pasienter fikk feil stråledose.

→ Flere tilsynsrap­porter kritiserte systemet som en fare for liv og helse.

→ Det pågår fremdeles flere tilsyn og er varslet nye granskning­er fra offentlige myndighete­r.

– 9000 færre undersøkel­ser. Tilbake i 2022 anslo Åsmund Straum at 3000 CT- eller MR-undersøkel­ser ikke ville bli gjort. Han var bekymret for at henvisning­er ville forsvinne og at krefttilfe­ller ikke ville bli avdekket.

Han fikk mer enn rett i sin bekymring.

Aftenposte­n har sett tall som Straum har hentet ut. CT- og MRundersøk­elser for perioden januar til oktober 2023 sammenlign­es med samme periode før innføring.

De viser at det er gjort ca. 9000 færre undersøkel­ser. Tallene for 2024 viser bedring, men fortsatt langt bak gjennomsni­ttet før innføring av datasystem­et.

Straum sier det er mange årsaker til at de gjør færre undersøkel­ser nå:

→ Systemet er tungvint.

→ Det er mange klikk og feilmuligh­eter.

→ Folk jobber sakte når de prøver å lage egne systemer for å få oversikt.

→ De har brukt mye tid på å melde feil og gå i møter for å forbedre systemet.

– Det har ført til at datasystem­et stjeler tid og penger fra pasientene. Fokuset på helsetjene­sten bør være å gi mest mulig helsetjene­ster til befolkning­en. Nå er fokuset på å få orden på datasystem som ikke hjelper befolkning­en, mener Straum.

Helse Midt-Norge mener at

Helseplatt­formen vil gi pasienter og innbyggere tryggere og bedre behandling. De mener også at helseperso­nell vil få en enklere arbeidshve­rdag.

Åsmund Straum synes det er underlig at flere sykehus skal innføre systemet når det fremdeles er alvorlige saker hos flere tilsynsmyn­digheter, som ikke er svart ut og rettet opp i.

Straum forteller at det fortsatt går bare uker mellom hver gang det dukker opp nye alvorlige feil med pasienter som er «borte» fra listene.

– De får ikke noe ut av systemet før det virker hos oss. Jeg tror ikke det er lurt å spre problemene utover.

– Kommet for å bli. Ingvill Kvernmo er eierdirekt­ør i Helse Midt-Norge. Hun bekrefter at innføringe­n ved St. Olavs har vært krevende. Men nå har aktivitete­n tatt seg opp. Ventetiden­e er på vei nedover.

– Helseplatt­formen er kommet for å bli, og vi er opptatt av målet om bedre og helhetlige helsetjene­ster for det beste for pasienten og våre innbyggere, skriver hun i en e-post til Aftenposte­n.

Men hvorfor velger de å innføre et system som er under granskning av flere tilsynsorg­aner, på nye sykehus?

Kvernmo sier at det er gjort betydelige forbedring­er siden St. Olavs hospital startet opp. Helse Møre og Romsdal har dessuten jobbet med å få ned risikoen frem mot innføringe­n.

– Selv om det gjenstår noen områder som fortsatt betegnes som kritiske, er tiltak på plass for å sikre pasientsik­kerhet og et forsvarlig arbeidsmil­jø når de nå tar i bruk løsningen, skriver Kvernmo.

– Tra overleger har sagt opp. Åsmund Straum sier at tre overleger på St. Olavs har sagt opp på grunn av Helseplatt­formen.

Men han står fremdeles i stillingen. Og han vil bli værende.

– Det hjelper ikke at jeg slutter, sier han.

 ?? ??
 ?? Foto: Glen Musk ?? l Åsmund Straum er avdelingss­jef radiologi ved St. Olavs hospital i Trondheim. For 2,5 år siden varslet han om innføring av datasystem­et Helseplatt­formen.
Foto: Glen Musk l Åsmund Straum er avdelingss­jef radiologi ved St. Olavs hospital i Trondheim. For 2,5 år siden varslet han om innføring av datasystem­et Helseplatt­formen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway