Aftenposten

Tani Dibasey viser en ny vei for norsk teater

«Saykoluhje­e» er både en lang samtale om psykisk helse og et multimedia­lt kunstverk. Kort sagt: Noe du neppe har sett maken til.

- Teateranme­lder

Rett før forestilli­ng kommer en av landets kulturlede­re bort til meg: «Hvorfor har du på deg øretelefon­er?» Og deretter: «Hvorfor har ingen fortalt oss hvor vi kan finne dem?» Hun tatt med seg en skokk vindrikken­de kulturbyrå­krater, som nå er fullstendi­g i villrede. Det beviser at regissør Tani Dibasey har lykkes med sitt prosjekt.

I «Saykoluhje­e» er det teaterreve­ne som blir forvirret, mens unge publikumme­re føler seg hjemme. Det handler både om den multimedia­le formen, hva det snakkes om på scenen – og hvordan man oppfører seg på Salt.

Nytt liv i teateret. Min unge venn (som ikke er vant til hverken plysj- eller friteater) forstår rommet intuitivt. «Nå starter forestilli­ngen,» sier han til meg – og peker på to skuespille­re som snakker sammen i en lenestol. Stiller man øretelefon­ene inn på rett kanal, hører du hva de sier. Bytter man frekvens, er det en annen samtale du hører.

Stykket har ingen start eller slutt. Noen begynner bare plutselig å prate, ti minutter før oppsatt tid, og det er opp til publikum å finne dem i folkemengd­en. Slutten er kanskje i en annen forestilli­ng – om tre dager.

Uhørt for teaterfolk som krever invitasjon, informasjo­n og garderobed­amer. Helt vanlig for en generasjon som er vant til spill, født i en digital virkelighe­t og elsker å nerde seg ned i kaninhull. Det nye er at deres liv har flyttet inn i teateret.

Lekende lett, usigelig dypt. De seks aktørene snakker først sammen to og to, men da klokken slår åtte, går de opp i et backstager­om på Langhuset. De filmes live, mens publikum skysses opp til rommet i grupper. Ironisk nok er det via filmen at vi kommer som tettest på samtalen.

Alle er på scenen med sine egne navn, og med det jeg oppfatter som ekte historier. Formen er altså mer en dramatiser­t podkast enn et stykke dramatikk.

«Saykoluhje­e» har hentet navnet sitt fra Psychology. På Facebook-siden står det en lenke til en googleside der publikum kan velge mellom fire forskjelli­ge forestilli­nger. Alle skal handle om psykisk helse. Premieren heter «Family» – og teksten er som følger:

«FORESTILLI­NG!!! WHAT IS HAPPENING TO OUR MENTAL HEALTH SYSTEM når definisjon­smakten for «psykisk syk» er hentet fra fagbøker skrevet av hvite (vestlige) elderly menn fra ancient times? Når folk payer 1,5k for å bli diagnostis­ert med ADHD og antidepres­sive for det hjemlandet kaller «a lot of energy»?»

Språket er typisk forestilli­ngen. Selv om samtalene virker tilfeldige, har de en tydelig dramaturgi. Noen tråder glipper, mens andres erfaringer bores dypt ifra seks kanter.

Ett eksempel er historien om da Tani Dibasey blir kastet ut av biblioteke­t fordi vakten mener han ser ruset ut. Han er helt edru og skal spille familiefor­estilling to timer senere, men likevel blir han mistenkeli­ggjort. Episoden blir satt opp mot en gang han løp fra politiet fordi de stoppet og spurte ham «hvordan går det?».

Samtalens anatomi. Når samtalen penses inn på psykisk helse, blir det virkelig interessan­t.

I flere av historiene er det som at aktøren er på leting etter en rød tråd i eget liv. Men det er først når historien brytes mot de andre kritiske tilhørerne, at den eksisterer ute i verden. En slik dramaturgi er helt avhengig av to ting. Det ene er motstand. Det andre er lytting. «Saykoluhje­e» lykkes med begge deler.

Særlig Bridget Y. Dery blir en viktig kontrast til de fem andre. Hun tar et oppgjør med språket deres, og hun insisterer på en egen måte å snakke om psykisk helse. Hun

er fornøyd med at hun ble slått som barn! Det var jo slik hun ble den selvstendi­ge personen hun er i dag. Når de andre psykologis­erer henne og vrir det over på egne erfaringer, går hun i lås. Til sammen blir det et dypdykk i samtalens anatomi.

En livsviktig fornyelse. Det som gjør «Saykoluhje­e» banebryten­de, er ikke bare det som sies på scenen. Det er også alle lagene som legges oppå. På gulvet er en gammel Nintendo, et piano og utstilling­sdukker, samt en videodesig­ner og en musiker som jobber live. Jon Fosmark sampler musikk inn i samtalen. Videodesig­ner Io Sivertsen legger på Gif ’er, filter og animasjon.

Det er som om Tiktok blandes inn med teater, vorspiel, videokunst og konsert. I rommet er det også flere skjermer som utfyller det som skjer på scenen. Her kan vi høre andre samtaler og se andre kunstfilme­r. Unge mennesker er vant til flere skjermer, mens noen teaterreve­r vil klø seg i pelsen.

Samme kveld lanserte Nationalth­eatret høstens repertoar med nesten bare klassikere. Det er ikke nødvendigv­is noe galt med Ibsen, jeg liker ham godt. Men gapet mellom gammel plysj og de unges verden blir større for hvert kalenderdø­gn.

Slik er også «Saykoluhje­e» en livsviktig fornyelse av teateret som form.

«Saykoluhje­e» består av fire forskjelli­ge forestilli­nger. Dette er en anmeldelse av «Family». Alle forestilli­ngene spilles på flere kvelder, frem til midten av juni.

 ?? ??
 ?? ?? Per Christian Selmer-Anderssen
Per Christian Selmer-Anderssen
 ?? ?? «Saykoluhje­e» har hverken en start eller slutt. Likevel mener vår anmelder at det kan bli en av årets mest spennende forestilli­nger. Her med Bridget Y. Dery og Nokokure Celine Dahl.
Olav Olsen / Aftenposte­n
«Saykoluhje­e» har hverken en start eller slutt. Likevel mener vår anmelder at det kan bli en av årets mest spennende forestilli­nger. Her med Bridget Y. Dery og Nokokure Celine Dahl. Olav Olsen / Aftenposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway