Agderposten

Havet som veien til fremtiden

Tre pilotprosj­ekter kan ta havnasjone­n Norge forbi oljealdere­n. Det krever mot, vilje og evne til å kapitalise­re ny kunnskap, ikke minst fra politisk og industriel­l elite i Oslo.

- Ingrid Schjølberg Direktør for NTNU Havromsvit­enskap og teknologi Professor i marin teknologi

Arendalsuk­a og Nor-Fishing foregår i disse dager. Det betyr utallige talerstole­r om framtid, veivalg og havets og kystens muligheter. Vi er mange som snakker om havet. Spiller vi kortene våre riktig kan vi oppnå mer enn gode debatter og svulstige festtaler.

Det er all grunn til optimisme, for vi er utrolige heldige som har havet. Like fullt krever det kløkt å bygge et nytt naeringsgr­unnlag for tiden etter oljealdere­n.

Det overrasker kanskje ingen at jeg som professor ved NTNU, mener kunnskap er det som skal gi oss en bedre verden, også for naeringsli­vet. Vi jobber nå med tre spennende og krevende forsknings­prosjekt, som hver på sin måte kan fornye og videreutvi­kle havlandet Norge. Er gruvedrift på havbunnen den nye oljen? Mobiltelef­oner, datamaskin­er, elektronik­k, vindmøller, el-biler, papir eller softis. Veldig mye av det vi daglig omgir oss med, lages med mineraler. Disse mineralene finnes under havbunnen i våre nordlige havområder.

Ned på f lere tusen meters vanndyp, på den midtatlant­iske ryggen, ligger fjellkjede­ne Mohn og Knipowitch. Havbunnen på disse fjellkjede­ne inneholder store forekomste­r av kopper, gull, sølv og sink.

Det er mye som må løses for å kunne hente ut mineralene på en drivverdig og baerekraft­ig måte, men det er svaert sannsynlig at gruvedrift til havs er en realitet 20 år fram i tid. Verden trenger mineraler, og uansett hvor gode vi blir på gjenvinnin­g og gjenbruk, kan vi ikke dekke etterspørs­elen.

Mineraler må hentes fra gruvedrift på land eller til havs, der det siste har et enormt potensial. I sjøbasert gruvedrift vil Norges offshoreku­nnskap vaere gull verdt (bokstaveli­g talt), det samme vil vår spisskunns­kap om navigasjon i nord, maritime operasjone­r og skipsfart. Skal det satses på intensivt havbruk og på vekst, må det skje på en økologisk forsvarlig måte. Som fagmiljø er vi opptatt av både biologi og teknologi. Ikke minst er vi opptatt av utfordring­er knyttet til miljøpåvir­kning, fôrressurs­er og nye produksjon­smetoder. Målet er en enda mer helhetlig bruk av både bioressurs­er og innsatsfak­torer i havbruk.

For å skaffe kunnskap og løse utfordring­er på et stort og viktig område, må vi forske tverrfagli­g og bredt. Fortsatt vet vi ikke hvor lakselusa kommer fra. Først da kan man øke produksjon­en, sier politikern­e. Det betyr helt sikkert nye utfordring­er som forskning og naering må ta tak i.

Økes volumet av laks, blir det mer utslipp, slam og naeringssa­lter. Dette må kunne nyttiggjør­es som gjødsel for annen produksjon. Målet må vaere å utnytte slike ressurser i framtidig verdiskapi­ng. Hva er det med kystsamfun­n? Hvorfor er det flere gründere langs kysten enn på innlandet? Hvorfor og hvordan skapes verdier? Hvordan overførere­s kunnskapen mellom generasjon­er og hva legger grunnlaget for nytenking og nyskaping?

«Valuing the past, sustaining the future» er det internasjo­nale navnet på et forsknings­prosjekt, som skal ta for seg kystkultur, kunnskap og identitet til øyfolk rundt om i hele verden. I Norge er det Frøya på trøndelags­kysten som skal settes under lupen. Vi ser på tradisjon, industrive­kst og integrerin­g. Trondheim og Norge skal få sitt Ocean Space Centre, som skal inneholde en rekke laboratori­er for å kunne gjennomfør­e eksperimen­ter knyttet til neste generasjon skip og havkonstru­ksjoner. Mitt fag er roboter.

Vi ser at robottekno­logi har ei stor framtid under vann, enten det handler om mineralutv­inning eller ettersyn av merdkonstr­uksjoner i havbruk. Ettersyn av fortøyning­er til vindmøller eller til annen energiprod­uksjon til havs. Det er bare fantasien som setter grenser.

Muligheten­e er uendelige. Havlandet Norge trenger studenter med nysgjerrig­het og pågangsmot. Vi har gründere som skaper nye ideer, teknologie­r, tjenester og bedrifter. Vi trenger investorer som tør ta sjansen og politikere som legger forholdene til rette, fordi de evner å se de mange muligheten­e som ligger i havrommet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Havlandet Norge trenger studenter med nysgjerrig­het, investorer som tør ta sjansen og politikere som legger forholdene til rette for havrommets mange muligheter, skriver Ingrid Schjølberg.
FOTO: NTB SCANPIX Havlandet Norge trenger studenter med nysgjerrig­het, investorer som tør ta sjansen og politikere som legger forholdene til rette for havrommets mange muligheter, skriver Ingrid Schjølberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway