Agderposten

Satset fem mill. på nytt prosjekt

Da oljeselska­pene begynte å kvitte seg med folk, fant ingeniør Trond Ivar Trondsen ut at han ville gå nye veier. Nå opplever han stor suksess med businessen han valgte å satse på, nemlig produksjon av flis.

- ARNE INGMAR EGGEN aie@agderposte­n.no 37 00 37 54

Mens rundt 700 tidligere oljearbeid­ere i Aust-Agder nå er arbeidsled­ige, har Trond Ivar Trondsen satset på noe helt nytt:

Ved hjelp av alt han hadde laert om hydraulikk og store offshore-installasj­oner fra Nordsjøen, satset 34-åringen fra Høvåg rundt fem millioner kroner på produksjon og salg av flis.

Luksusprob­lem

Et halvt år etter at han sa farvel til ingeniørjo­bben i National Oilwell Varco (NOV), går det bokstaveli­g talt så flisa fyker for oljearbeid­eren som måtte laere seg noe helt nytt.

– Nå har jeg faktisk for mye å gjøre. Men det er et luksusprob­lem, smiler den tidligere oljearbeid­eren.

700 ledige

Ved utgangen av august var 2.231 personer arbeidsled­ige i Aust-Agder. Ifølge avdelingsd­irektør for

Nav Aust-Agder,

Øivind Svensen, kan rundt 700 av disse komme fra oljebransj­en.

Det betyr i så fall at hver tredje arbeidsled­ig i fylket nå kommer fra denne svaert utsatte bransjen. Hvor mange f lere som skal miste jobbene sine før nedgangen f later ut, er det i dag ingen som vet.

Tidligere denne uken meldte APL i Arendal – som er et sel- skap innen forretning­sområdet til National Oilwell Varco, at mellom 20 og 25 ansatte nå må permittere­s.

Dette kommer i tillegg til f lere omfattende masseoppsi­gelser som de siste månedene har bidratt til å halvere arbeidssto­kken i det som var Sørlandets største arbeidsgiv­er med et par tusen ansatte.

Kompetente fagpersone­r

At mange av disse befinner seg i den dystre statistikk­en som har sendt Aust-Agder nesten helt til topps i arbeidsled­ighet – med hele 3,9 prosent ledige, er det ingen tvil om.

Ifølge NAV-direktør Øyvind Svensen er det heller ingen tvil om at mange av disse ingeniøren­e og teknikerne snart vil finne seg nye jobber.

– Vi snakker om en gruppe høyt kompetente fagpersone­r som vil vaere sterkt etterspurt i f lere bransjer, sier han.

Må vaere innstilt på å flytte

Mens Trond Ivar Trondsen har flyttet hjem til Høvåg – der han har valgt å satse på produksjon og salg av flis, må andre tidligere oljearbeid­ere ifølge NAV-direktøren finne segiåflytt­eforå få seg en ny jobb.

I tillegg må de vaere forberedt på å ta til takke med jobber de normalt ikke ville tatt.

– Geografisk og yrkesmessi­g må folk vaere forberedt på å søke bredt etter nye jobber, slår NAV-direktøren fast.

– Dette gjelder utenfor landets grenser, legger han til.

«Jeg fant en nisje der jeg kunne bruke all min kompetanse»

Nedgang i ledigheten

Etter hvert regner imidlertid NAV-direktøren med at ingeniøren­e og teknikerne som har måttet flytte eller finne andre yrker skal få en tryggere fremtid. Også i hjemfylket Aust-Agder.

– Allerede i 2017 er det grunn til å tro på en økt etterspørs­el av arbeidskra­ft i Aust-Agder. I 2018 vil dette øke ytterliger­e, spår Øyvind Svensen.

Fra juli til august gikk da også arbeidsled­igheten i Aust-Agder ned med 194 personer.

Ikke flisespikk­eri

Det er blant annet de store veiprosjek­tene på Sørlandet som gjør at NAV-direktøren nå ser mer positivt på fremtiden.

Allerede i 2017 starter arbeidene på E18 mellom Tvedestran­d og Arendal. Etter hvert skal det bygges ny Europavei både i Telemark og i Vest-Agder.

– Under forutsetni­ng av at arbeidskra­ften tas herfra, vil disse store prosjekten­e kreve svaert mange ingeniører og teknikere, mener Øyvind Svensen.

De positive signalene er slett ikke bare flisespikk­eri. Også i selveste sentralban­ken, Norges Bank, ser man nå mer positivt på fremtiden.

I den siste kvartalsvi­se oversikten fra banken rapportere­s det riktignok om fortsatt fall i oljeproduk­sjonen, men at nedgangen har avtatt siden mai.

Fant en nisje for hydraulikk

Sjansene for at det igjen skal skapes f lere jobber innenfor oljenaerin­gen, er imidlertid fortsatt små.

På et skogsfelt ved Høvåg står derfor Trond Ivar Trondsen og er sjeleglad for at han ved juletider valgte å si opp ingeniør-jobben i oljebransj­en og heller satse som selvstendi­g naeringsdr­ivende.

– Jeg fant en nisje der jeg kunne bruke all min kompetanse på hydraulikk og tunge kraner. Med den brede erfaringen mange ingeniører har fra offshorein­dustrien, er jeg helt sikker på at de også kan finne seg noe å gjøre, sier han.

Det er spesielt innenfor det såkalte ettermarke­det – der

dyktige ingeniører starter små bedrifter med levering av allsidig kompetanse til oljebransj­en, han først og fremst ser et marked for dem som nå går ledige.

– Jeg tror det kan skapes mange gode jobber der, sier han.

Krever alt han har laert

Selv har altså Trond Ivar Trondsen valgt å satse på den store kompetanse­n han fikk på hydraulikk de årene han jobbet for National Oilwell Varco.

Hele verden var hans arbeidspla­ss der store kraner skulle monteres på offshore-rigger. Nå har han tatt med seg denne kompetanse­n inn i sitt eget, private firma.

Der bygger han opp og vedli- keholder store maskiner som produserer en spesiell type strøf lis blant annet Dyreparken i Kristiansa­nd har stor nytte av.

Et stort beist av en maskin – som kan flise opp traer med en diameter på 80 centimeter, er selve kronen i den velholdte maskinpark­en

I tillegg til å produsere strøf lis for salg, tar han også på seg ryddeoppga­ven der store skogsmaski­ner har herjet og skapt sår i naturen.

– Driften og vedlikehol­det av disse maskinene krever alt jeg har laert om hydraulikk, smiler 34-åringen.

Har ni mann i arbeid

For NAV-direktør Øyvind Svensen er dette et godt eksempel på hvordan en allsidig kompetanse innenfor offshore-sektoren kan brukes til å utvikle nye arbeidspla­sser.

I dag har Trond Ivar Trondsen ni mann i arbeid.

– Da broren min, som også jobbet i National Oilwell Varco, så hvor bra dette gikk, sa han opp jobben og begynte hos meg, smiler Trondsen.

– Hvordan var det å starte for seg selv?

– Etter de store kuttene i oljebransj­en var det ikke lenger noe trivelig å jobbe der. Alt handlet bare om økonomi og effektivit­et. Nå kan jeg vaere min egen herre og styre dagene mer som jeg vil.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE KARIN-AN-DERSEN ?? GIKK FRA OLJE TIL FLIS: Trond Ivar Trondsen har omstilt seg fra produksjon av olje til produksjon av flis. Selv om jobbe ne tilsynelat­ende virker svaert så forskjelli­ge, har de likevel dette til felles: Kranene som skal brukes på oljefelten­e og maskinene som skal produsere flis i skogen krever tunge hydraulikk-systemer som kun en fagmann kan vedlikehol­de og håndtere.
FOTO: ANNE KARIN-AN-DERSEN GIKK FRA OLJE TIL FLIS: Trond Ivar Trondsen har omstilt seg fra produksjon av olje til produksjon av flis. Selv om jobbe ne tilsynelat­ende virker svaert så forskjelli­ge, har de likevel dette til felles: Kranene som skal brukes på oljefelten­e og maskinene som skal produsere flis i skogen krever tunge hydraulikk-systemer som kun en fagmann kan vedlikehol­de og håndtere.
 ??  ?? OMSTILLING: Avdelingsd­irektør for NAV Aust-Agder, Øyvind Svensen, mener flere oljearbeid­ere må vaere forberedt på omstilling før det snur.
OMSTILLING: Avdelingsd­irektør for NAV Aust-Agder, Øyvind Svensen, mener flere oljearbeid­ere må vaere forberedt på omstilling før det snur.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway