Agderposten

Fant giftige kjemikal er i husstøv

Støv og hybelkanin­er kan utsette oss for høyt nivå av giftige kjemikalie­r fra hverdagspr­oduk-ter. Norske forskere sier vi vet for lite om hvor farlig dette kan vaere.

-

Amerikansk­e forskere ved George Washington University har samlet inn støvprøver fra hele USA og lagt dem under lupen. De sier det er første studie som tar for seg hvordan hverdagspr­o-dukter avgir miljøgifte­r i husstøv:

– Funnene tyder på at mennesker, og spesielt barn, på daglig basis blir utsatt for støv som inneholder helsefarli­ge kjemikalie­r, sier hovedforfa­tter Ami Zota, assisteren­de professor i miljø og helse.

Forskerne er overrasket over høye nivåer av ti giftige kjemikalie­r i h90 prosent av støvprøven­e, inkludert ftalater, som typisk brukes til å mykne plastprodu­kter, fenoler og flammehemm­ende kjemikalie­r.

Det finnes ikke tilsvarend­e omfattende, systematis­ke studier i Norge, ifølge forsker Pernilla Bohlin-Nizzetto ved Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU).

Også i Norge

Både hun og førsteaman­uensis Rikke Bramming Jørgensen ved Institutt for industriel­l økonomi og teknologil­edelse ved NTNU sier til NTB at funnene ikke er overrasken­de:

– Vi må dessverre regne med at disse resultaten­e også gjelder for Europa, inkludert Norge. Det kan naturligvi­s vaere forskjell innenfor de ulike kjemikalie­gruppene, men man har funnet både ftalater og bromerte flammehemm­ere også i europeiske studier, sier Jørgensen.

NILU og Folkehelse­institutte­t (FHI) har i studier av husstøv fra Norge funnet tilsvarend­e eller lavere mengder av de samme kjemikalie­ne som i den amerikansk­e meta-studien.

Mange bekker små

I studien fra USA ble det funnet 45 potensielt farlige kjemikalie­r som brukes i forbrukerp­rodukter, som gulvdekke, hudpleiepr­odukter, rengjøring­smidler, bygningsma­terialer og møbler.

Ftalater, og isaer DEHP som det var mye av i støvet, kan selv i små mengder virke hormonfor-styrrende og gi skader på foster og små barn. Flere av kjemikalie­ne som ble påvist, er forbudt eller kun tillatt i begrensede mengder. På grunn av lang nedbrytnin­gstid ble det likevel påvist høye verdier for flere av disse.

– Mange kjemikalie­r knyttes til samme farer, som kreft og utviklings­problemer, og interagere­r. Eksponerin­g for dette utgjør totalt sett en stor helsefare, saerlig for barn, konkludere­r rapporten.

Må forske

Folkehelse­institutte­t kan ikke nå svare på hvor skadelig husstøv i Norge egentlig er.

– Vi har i de siste årene blitt oppmerksom­me på at husstøv kan vaere en kilde til miljøforur­ensninger, så dette var forventet, og viser at problemsti­llingen er relevant i alle deler av verden. Vi har pågående forsknings­prosjekter hvor vi ser naermere på dette, sier avdelingsd­irektør for miljøekspo­nering og -epidemiolo­gi, Cathrine Thomsen.

Bohlin-Nizzetto vil også ha mer forskning: – Vi må gjøre flere studier på kjemikalie­r i husstøv og vi må se naermere på effekten når ulike kjemikalie­r forekommer på en gang. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE USKYLDIG: En hybelkanin er en dott med støv og lo, som kan inneholde giftige kjemikalie­r og bakterier.
FOTO: NTB SCANPIX IKKE USKYLDIG: En hybelkanin er en dott med støv og lo, som kan inneholde giftige kjemikalie­r og bakterier.
 ??  ?? BARN ER UTSATT: Produkter avgir kjemikalie­r til luft og fester seg til støv. Det kan bli inhalert og til og med tatt opp gjenn om huden. Små barn er saerlig utsatt for støv på gulv, der de krabber og leker og har en tendens til å stikke hender og ting...
BARN ER UTSATT: Produkter avgir kjemikalie­r til luft og fester seg til støv. Det kan bli inhalert og til og med tatt opp gjenn om huden. Små barn er saerlig utsatt for støv på gulv, der de krabber og leker og har en tendens til å stikke hender og ting...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway