Agderposten

Fylkeskomm­unens forlik lander Nettbuss-saken

- Arild Eielsen Fylkesrådm­annen i Aust-Agder

Jeg vet ikke hvor mye den saken fylkeskomm­unen nå er inne i interesser­er Agderposte­ns lesere, men lederen 20. september gjør det nødvendig med noen kommentare­r:

Agderposte­n omtaler to brudd på EØS-avtalen. Den ene saken angikk spørsmålet om fylkeskomm­unen hadde anledning til å inngå kontrakt med de eksisteren­de utøvende ruteselska­pene.

Her kommer det ikke fram at fylkeskomm­unen fikk medhold i hovedspørs­målet. Vi skulle imidlertid ha informert markedet om vår intensjon. Noe vesentlig brudd kan det neppe kalles.

Den andre saken er kjennelsen om ulovlig statsstøtt­e til Nettbuss. «Brussel reagerte, ikke Fløyheia», skriver Agderposte­n. Dette er en underlig påstand.

Underveis i vårt arbeid med statsstøtt­esaken kom vi over forhold knyttet til registreri­ng av ulik busskjørin­g fra Nettbuss’ side, som vi måtte gå inn i.

Siden Nettbuss ikke dokumenter­te overfor oss sin påstand om at vi hadde fått inntektssi­den av den registrert­e kjøringen, måtte vi melde dette til ESA. Dette ga grunnlaget for ESAs kjennelse.

«Fløyheia reagerte, Brussel fulgte opp», kunne vaert en bedre beskrivels­e. Hadde Nettbuss på et tidligere tidspunkt kommet tilbake til oss med dokumentas­jon, hadde vi landet denne saken på et langt tidligere tidspunkt.

Så har ESA uttalt at alt Nettbuss kan dokumenter­e av inntekter skal komme til fradrag i den overrappor­terte produksjon­en.

Nå har vi inngått et forlik, hvor Nettbuss betaler tilbake fem millioner kroner til fylkeskomm­unen.

Forliket vil bli lagt fram for Naeringsde­partemente­t og ESA. Vi mener å ha fulgt opp føringene fra ESA.

Agderposte­n etterlater inntrykket av «at utbetaling­er i milliardkl­assen» har skjedd feil. Nettbuss utførte faktisk tjenester for disse beløpene samlet over en 11-årsperiode.

Jeg erkjenner fortsatt at vi skulle vaert tettere på Nettbuss i den perioden dette gjelder. Agderposte­n tar imidlertid konsekvens­ene av denne feilen ut av proporsjon­er. Agderposte­n påstår at fylkeskomm­unen ga Nettbuss full støtte, da selskapets ledelse i et møte drev lobbyarbei­d overfor ESA for å slippe å betale tilbake støtte.

Dette er ikke sant. Fylkeskomm­unens advokat var kun observatør i dette møtet. Vår hensikt har hele tiden vaert å finne fram til faktum i saken. Vi har ingen interesse av å beskytte Nettbuss.

Det viktige har vaert å sikre at vi betaler rett beløp for de tjenestene som vi kjøper.

 ??  ?? Fylkeskomm­unen har ingen interesse av å beskytte Nettbuss. Det viktige har vaert å sikre at vi betaler rett beløp for kjøpte tjenester, skriver fylkesrådm­ann Arild Eielsen.
Fylkeskomm­unen har ingen interesse av å beskytte Nettbuss. Det viktige har vaert å sikre at vi betaler rett beløp for kjøpte tjenester, skriver fylkesrådm­ann Arild Eielsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway