Agderposten

Er skolegårde­ne for biler eller elever?

- Kristin J. Fløystad Landskapsa­rkitekt MNLA Leder for Agder landskapsa­rkitektfor­ening Hans Terjesen Arendal

Det observeres mange parkerte biler i skolegårde­ne i Barbu og på Tyholmen. Hvorfor står de her midt i sentrum der de opptar areal, som kunne vaert gode møteplasse­r og parker?

Det var vel det som var den opprinneli­ge meningen med skolegårde­ne? I friminutte­r på skolene våre bør det vaere gode uterom som inviterer til opphold og aktivitet. Det trenger alle som sitter stille i en laeringssi­tuasjon med mye teori.

Grønne omgivelser og omgivelser med muligheter for å vaere aktiv, gir god helse, bedre konsentras­jon og roligere elever med bedre samhold.

Burhøns og andre dyr har klare retningsli­njer for hvor store areal de skal leve på. Det er ikke like klare krav til hvor store eller hvor gode areal som tilbys elever. Det er et tankekors.

Vi kan ikke klage på at elever ikke går ut i friminutte­ne, når forholdene er lagt så dårlig til rette. Vi kan imidlertid klage på at det står parkert mange biler i skolegårde­ne, som er ment som rekreasjon for elever og ansatte.

Ryktene vil ha det til at det er laererne som står parkert der. I dagens samfunn er vi opptatt av forebyggen­de helse, og sykling og gange framfor bilkjøring er en del av dette bildet.

Arendal sentrum har mange parkerings­plasser i fjell om en er nødt til å kjøre. Fra parkerings­plasser i fjell er det korte avstander til Barbu eller Tyholmen.

Elever og ansatte fortjener grønne skolegårde­r, tilrettela­gt for sykkelpark­ering og rekreasjon. Hvem tar ballen? brukbart dekningsom­råde, og her bør mindre avgrensede områder prioritere­s.

Ved yttergrens­er mot havet kan de nye grenser for fredede områder markeres med f laggbøyer ute og inne. Områdene må offentligg­jøres i pressen, i god tid før fisketiden.

Hvor lenge områdene må vernes, er en diskusjons­sak, men noe tid er påkrevet. Dette er tiltak som hele Sør-Norge bør iverksette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway