Agderposten

Vi kan ha to tanker i hoder samtidig

- Stig Skjøstad Administre­rende direktør i NAF

«Gjør fornybart lønnsomt», skriver Kåre Gunnar Fløystad i sitt svar til mitt innlegg. Da mener han det samme som NAF, men en økning av drivstoffa­vgiftene alene treffer fortsatt like feil.

Vi støtter målet om nullutslip­psbiler som nybiler i 2025, men det blir for lettvint å forvente at alle skal gå over til utslippsfr­ie biler i dag. Og selv om nybilsalge­t blir fossilfrit­t om ni år, vil fossilbile­r eksistere lenge etter dette.

En vrakalder for biler på 19 år i snitt, sier sitt. Derfor er lavere avgifter for miljøsnill­e biler ikke en omvei, men god miljøpolit­ikk for den delen av bilparken som kommer til å kjøre på bensin eller diesel etter 2025. Men la oss vaere enige om at den andelen skal vaere så lav som mulig.

Norge er et langstrakt land der folk har ulike behov for transport. Enn så lenge har elbilen en begrensnin­g på rekkevidde, lademuligh­eter og også trekkraft for tilhenger.

For mange i distrikten­e er det beste alternativ­et de naermeste årene, faktisk en ladbar hybrid.

NAF mener vi må se på veiprising. I dag oppleves systemet som et lappeteppe uten forutsigba­rhet for trafikante­ne.

Ved å ta vekk drivstoffa­vgift, årsavgift og bompenger, og erstatte dette med et system der hver enkelt betaler for hvor de kjører, når de kjører og hvilken bil de kjører i, blir det mer oversiktli­g og rettferdig for trafikante­ne.

Da rammes ikke DistriktsN­orge urettferdi­g. Det gjør de derimot med et flatt påslag på drivstoffa­vgiften.

Veiprising kombinert med å endre engangsavg­iften på bil til å premiere de mest miljøvennl­ige bilene enda mer, er god miljø- og distriktsp­olitikk. Den billigste varianten i en slik modell vil vaere en elbil kjørt i distrikten­e.

NAF har også stor tro på at vi skal klare en overgang til nullutslip­psbiler. Vi har vaert en pådriver for elbil-fordelene, men NAF har også vaert en pådriver for en dreining av bilavgifts­systemet der fossilbile­ne har en plass i dag. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig. Først da tar man norske trafikante­r på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway