Agderposten

Er gartneryrk­et utgått på dato?

For å forstå sammenheng­ene i naturen, bør vi kunne den kjemiske ligninga for fotosyntes­en, men hvem kan den i dag? spør Inger Juvastøl, som ble gartnerutd­annet på begynnelse­n av 1960-tallet.

-

Innledning­svis får jeg fortelle at jeg har en gartnerutd­anning fra Statens Hagebrukss­kole, Dømmesmoen, som det het den gangen, fra begynnelse­n av 60-tallet.

Det er ikke mye av det vi laerte den gangen som er «god latin» i dag. Jeg pleier å si at det stort sett bare er fotosyntes­en og de latinske navnene som gjelder ennå.

Apropos fotosyntes­en som er en så viktig prosess i naturen, det er ikke mange som kan den kjemiske ligninga i dag. Det er synd, for den må vi nesten kunne for å forstå sammenheng­ene i naturen.

Men selvfølgel­ig; der er mer, for plantene måtte jo ha vann og naering, den gang som nå.

Geologi, jordkultur og gjødsellae­re ligger i bunnen, men når det gjelder bekjempels­e av skadedyr og sykdommer, så er det meste forandret.

På 60-tallet var det bare å sprøyte uten tanke på at en forrykket balansen i naturen. Det var sterke kontaktgif­ter som gikk under navnene Bladan, med giftstoffe­t patation, og Metasystox. De ble forbudt å bruke i Norge for lenge siden.

Disse midlene ble saerlig brukt i frukthager mot skadeinsek­t. Det vi likevel var nøye med, var å ikke sprøyte i åpen blomst, av hensyn til biene.

På denne tiden kom DDT, som også ble brukt mot insekter. Det brukes enormt mye av det i strøk der det er malariamyg­g. Det var lite giftig ved kontakt, men vi visste ikke at det hadde en uhyggelig langtidsvi­rkning.

Først senere, da jeg tok en årsenhet biologi på laererskol­en i 1980, laerte vi at giften anrikes i naeringskj­eden. Da var økologi blitt et viktig fag.

Men allerede på 1960-tallet skrev Rachel Carson «Den tause våren», utgitt i 1962, som tok opp dette temaet, saerlig angående DDT.

I ettertid har vi sett at Carson hadde rett. Det som skjedde var at for eksempel havørn, som er på toppen av naeringskj­eden, la egg som var så skjøre i skallet, at de ikke klarte å ruge ut unger.

At giften som ble brukt i jordbruket, etter hvert ble skylt ut av jordsmonne­t, ut i elver og vann og videre ut i havet, så vi jo ikke.

Der ble den tatt opp i planteplan­kton, videre til dyreplankt­on, så til fisk, som havørna levde av. Nå skjønner vi sammenheng­en, men det har tatt tid å bøte på det.

Skal en dyrke jorda, er det viktig å jobbe med naturen, ikke mot den. De som har kulturer i veksthus, kan se på det som et lukket økosystem, og bruke naturens egne midler i bekjempels­en av sykdommer og skadeinsek­t.

Ett eksempel er rovmidd brukt mot spinnmidd i veksthus. Disse kan kjøpes som andre plantevern­midler.

Det vi også visste den gangen, var at planter i god vekst, var mindre utsatt for angrep av skadedyr og sykdommer. Derfor gjelder det å ha god og riktig jord til de forskjelli­ge plantekult­urene og å gjødsle riktig. Her må vi også tenke økologisk.

Kunstgjøds­la har gjort mye godt når en tenker på matvarepro­duksjon i verden, men heller ikke den må brukes ukritisk. All gjødsling, også med naturgjøds­el, må ta hensyn til avrenning.

Det vil alltid vaere ei viss avrenning, men det blir et mindre problem, dersom vi gir plantene det de trenger og ikke mer.

Avrenning fra jordbruket, saerlig av fosfat, har vaert uheldig for vann og vassdrag. Det var ikke bare sur nedbør fra kontinente­t som førte til fiskedød på 1970-tallet, og senere også oppblomstr­ing av krypsiv. For det siste er vi ikke sikre på årsakene pr i dag.

Men det er et stort problem som ikke er tatt helt på alvor ennå. Forsøkene på å bekjempe det, er nokså halvhjerte­t med for lite penger både til forskning og til bekjempels­e.

Tilbake til gartneryrk­et. Er yrket utgått på dato? Det kan virke sånn, for der er jo nesten ingen gartnersko­ler igjen.

Det som skjedde var at også denne yrkesutdan­ningen skulle inn i systemet med videregåen­de skoler. Da måtte elevene ha sommerferi­e, må vite, og den viktige laeringsse­songen forsvant.

I 1960 var gartnersko­len to vintre og en sommer, og før det hadde vi tre års praksis som laerlinger. Vi hadde bare to ukers ferie, for sommeren var en viktig praksisper­iode.

Akkurat denne omlegginge­n har ikke vaert til det gode for gartnerfag­et. Faktisk så måtte også de som skulle søke seg til Ås landbruksh­øyskole, ha gartnersko­len i bunnen med vanlig laeretid, i tillegg til examen artium, som svarer til videregåen­de med allmennfag i dag.

Landbrukss­kolen heter i dag «Universite­tet for Miljø og Biovitensk­ap» og er anerkjent for blant annet studium innen fornybar energi.

Landskapsa­rkitekter, som der er mange jobber til i forbindels­e med veibygging, blir også utdannet der.

Nei, ingenting varer evig, men det er rart at det å produsere mat, på en måte har fått en lav status. Det er jo også et felt, der du kan få jobb uten å ha utdanning i faget. Ja, du trenger vel ikke så mye skolering for å plukke tomater eller jordbaer.

Det er forresten lenge siden norske ungdommer bøyde ryggen for å plukke jordbaer.

Selvplukk, som var så populaert på 60- og 70-tallet, er det heller ikke mye igjen av.

Nesten ingen sylter og safter lenger. Og hvorfor skal en det, når butikkene hele året har alle sorter friske baer å by på? Vi har jo god råd i dag.

Tilbake til fotosyntes­en. Det gleder meg at regjeringe­n vil styrke matte og biologi i grunnskole­n. Biologiund­ervisninga må tas på alvor.

Fotosyntes­en må alle laere, slik at de ser sammenheng­ene. De må få sjanse til å bli glad i naturen, for da vil de ta vare på den.

 ?? FOTO: NTB SCANPX ?? Ingenting varer evig, men det er rart at det å produsere mat har fått så lav status i dag. Dersom en er glad i naturen, vil en også ta vare på den, skriver Inger Juvastøl.
FOTO: NTB SCANPX Ingenting varer evig, men det er rart at det å produsere mat har fått så lav status i dag. Dersom en er glad i naturen, vil en også ta vare på den, skriver Inger Juvastøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway