Agderposten

- Trenger verken treningsse­nte

– Jobber du i skogen, trenger du verken treningsse­nter, eller sovemedisi­n.

- IRENE HEGGE GUTTORMSEN irene@agderposte­n.no 957 46 871

Det sier Stian Grasåsen, ildsjel bak lørdagens skogsdag på Vegårshei bygetun.

Han puster og svetter mens han fester en tømmerstok­k bak hesten Borgar for å få dradd stokken ut til p-plassen og ventende tømmerbil fra 1967.

Konf-penger til motorsag

Svaert mange nå til dags har ikke noe forhold til det å arbeide i skogen, slik for eksempel lederen for bygdetunet, Per Reidar Haugenes (65) har.

41 år etter han brukte konfirmasj­onspengene til å kjøpe motorsag for, kan Haugenes laere bort knep om skogsdrift til nye generasjon­er.

Nettopp tidsvitner fra skogen var sentrale denne dagen.

Haugenes jobbet i skogen fra han var 14 til 22 år, har senere kjørt tømmerbil og liker seg fortsatt i det grønne.

Vemodig

– Det er med et visst vemod vi arrangerer denne dagen. Snart blir tidsvitnen­e som drev på den gamle måten borte, sier Grasåsen.

Han tenker spesielt på dem som drev i skogen før motorsag var vanlig.

Snart 83 år gamle Gunleif Lindland er en av dem som begynte tidlig med skogsdrift. Han viste blant annet bort hvordan man «sokker» en trestamme – det vil si renser nederste del av treet for bark, før hogst.

Ikke astmamedis­in

– For 50–60 år siden var skogbruket baerebjelk­en i de norske bygdene. Folk slet seg i hjel i skogen for å bygge opp landet etter siste krig, sier Grasåsen.

Lasse Traedal fra Sandøya har skrevet boken Skaufolk der han har intervjuet skogsarbei­dere.

Han og Grasåsen snakket om boka og om Ole Ellefsaete­r som skal ha sagt at han ble en bedre langrennsl­øper av å jobbe i skogen.

– De trengte ikke astmamedis­in sa, kommentert­e Grasåsen.

I boka står også historien om Sigmund Lundberg (74) fra Hurdal. Han var sønn på et leilending­sbruk der gutter måtte flytte ut om de ikke ville jobbe i skogen. Dermed ble det et helt liv i skogen på han – og han driver fortsatt på gamlemåten med hest. Nå er han en av svaert få driver med tømmerdrif­t på gamlemåten.

Motorsag i 1949

Per Tore Solheim fortalte motorsagen­s historie.

I 1946 ble det nedsatt et tømmerutva­lg i Norge der blant annet sosialmini­steren var med. Utvalget importerte tusen motorsager fra Canada, hver kostet 1.800 kroner som var en tredjedel av det en skogsarbei­der tjente på et år.

Det var ikke lett å få solgt sagene da. Men etter hvert ble motorsager stadig lettere og billigere og den første skal ha kommet til Vegårshei i 1949.

Høggermat

Rundt 80 personer var møtt fram for å høre mer om hvordan livet i skogen med øks, svans og barkespade var.

Mange fikk også smake ekte høggermat – steikt flesk på grovt brød som Ola A. Vaaje og sønnen Inge Vaaje stekte på Lions´ stekeplate.

– De ville låne plata, og da måtte de ta meg også, humrer Ola A.

På Vegårsheid­agen selger han gjerne flesk til inntekt for Lions´ mannfolktu­r. Neste år skal turen omdøpes til pensjonist­tur for nå vil de også ha med damene.

Uansett - på skogdagen fikk folk smake skogens «fastfood» slik skogskarer har spist under traerne i mange, mange år. Maten forsvinner ikke om det tynnes i rekken av tidsvitner.

 ?? Gunleif Lindland sørger for «kjerringer» til Elin Brovigs kaffekjele. ?? SKAUKAFFE:
Gunleif Lindland sørger for «kjerringer» til Elin Brovigs kaffekjele. SKAUKAFFE:
 ??  ?? GENERASJON­SMØTE: Snart 83 år gamle Gunleif Lindland (f.v.) og Per Reidar Haugenes (65) viser Løvdal Nilsen etter å ha prøvd seg på den gamle teknikken.
GENERASJON­SMØTE: Snart 83 år gamle Gunleif Lindland (f.v.) og Per Reidar Haugenes (65) viser Løvdal Nilsen etter å ha prøvd seg på den gamle teknikken.
 ??  ?? HISTORIE: Per Tore Solheim fortalte om hvor viktig motorsag var for å bygge opp igjen økonomien i Norge etter krigen.
HISTORIE: Per Tore Solheim fortalte om hvor viktig motorsag var for å bygge opp igjen økonomien i Norge etter krigen.
 ??  ?? NØYAKTIG: Gunleif Lindland «sokker» nederste del av trestammen og gjør klar for hogst.
NØYAKTIG: Gunleif Lindland «sokker» nederste del av trestammen og gjør klar for hogst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway