Agderposten

Eks-ordførere advar

– Nå må dere ikke snuble, men lytte til erfarne eksordføre­re. Kast avtalen og krev både Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen til Arendal, lyder rådet fra tre tidligere ordførere.

- MARIT ELISABETH STRAND maes@agderposte­n.no 976 38 152

Alf-Eivind Ljøstad, Torill Rolstad Larsen og Einar Halvorsen represente­rer til sammen 16 års ordførerer­faring for henholdsvi­s KrF, Ap og Høyre.

Nå er de på banen igjen, med samstemt og klar tale til bystyret som i dag behandler avtalen om fylkessamm­enslåing:

– Dette forslaget er det dårligste som har ligget på bordet noen gang. Arendal får kanskje noen statlige arbeidspla­sser, men det vet vi ingenting om. Nå må ikke politikern­e snuble, men handle til det beste for byen, råder eks-ordførerne.

– Samles i Arendal

I forslaget til avtale står det at fylkeskomm­unen skal vaere i Kristiansa­nd, mens Arendal får et betydelig antall statlige arbeidspla­sser.

– Jeg har erfart stor synergieff­ekt av å ha fylkeskomm­une og fylkesmann­sembetet samlet i én by. De jobber med de samme utfordring­ene når det gjelder miljø, landbruk, samferdsel og mye annet. Den daglige kommunikas­jonen og naerheten splittes i dette forslaget. Det er en ulempe. Fylkeskomm­unen og Fylkesmann­en bør legges til Arendal, fordi vi trenger arbeidspla­sser for høyt utdannede akademiker­e, mener Ljøstad.

Torill Rolstad Larsen viser til at Kristiansa­nd har tilgang på jobbsøkere på mange andre arenaer i naeringsli­vet.

– Arendal mangler attraktive arbeidspla­sser. Vi må ha noe å vokse på. Fylkeskomm­unen er en sikker arbeidspla­ss, mens staten gjør akkurat som de vil med de statlige arbeidspla­ssene. Hvis arbeidspla­sser flyttes ut, vet vi ikke hva vi får tilbake, sier Rolstad Larsen.

«De skal ikke glemme at AustAgder har vaert med å bygge opp Kristiansa­nd»

– Trondheim var godhjertet

Ljøstad og Rolstad Larsen støtter Halvorsen etter at han forleden advarte mot avtalen.

Når de tidligere politikern­e blir spurt om realismen i et krav om at Arendal skal bli hovedsete i en ny og stor region, til tross for at Kristiansa­nd er dobbelt så stor, svarer de dette:

– Trondheim var godhjertet da de la fylkesadmi­nistrasjon­en til Steinkjer, en by som er betydelig mindre enn Arendal. Det er distriktsp­olitikk på sitt beste. Arendal er en såpass stor by at vi trenger utvikling. Hvorfor kan vi ikke dele litt, slik Trondheim har gjort? Nå har Kristiansa­nd mulighet til å vise storsinnet­het, sier Rolstad Larsen.

– Hva med de vestre delene av Agder?

– De har naerhet til Kristiansa­nd og alle muligheten­e der. Fylkeskomm­unen er ikke noe man i utgangspun­ktet trenger naerhet til, sier Rolstad Larsen.

Etterlyser raushet

Einar Halvorsen mener Kristiansa­nd har fått mye .

– The winner takes it all. Hvordan staten vil organisere arbeidspla­ssene sine i fremtiden, vet vi ingenting om. Det undrer meg at forhandler­ne har forhandlet frem en så dårlig avtale, sier Halvorsen.

De tre tidligere ordførerne mener rådmannens vurdering er meget klok, og er glade for at formannska­pet støtter seg til den. De mener en ny region bestående av Agder-fylkene blir for liten, og støtter formannska­pet i å ha med Telemark og gjerne Vestfold, med Arendal som hovedsete.

– Agder og Telemark er knyttet sammen i språk og kultur. Vestover er det en helt annen kultur. Agder og Telemark klinger fint, mener Ljøstad.

Ljøstad og Halvorsen er på kant med partikolle­ger i fylkesting­et som anbefaler avtalen, og som viser til tydelige sikringsbe­stemmelser av arbeidspla­sser i avtalen.

– Kristiansa­nd er den store byen på Sørlandet med universite­t, båt, fly og sykehus. Men de skal ikke glemme at AustAgder har vaert med å bygge opp Kristiansa­nd, sier Ljøstad.

– Vi ønsker Kristiansa­nd alt godt vi kan tenke oss, men de har fått så mye opp gjennom årene at nå må de vise raushet, sier Halvorsen.

På vei ut av rådhuset møter de nåvaerende ordfører Robert Cornels Nordli (Ap).

– Nå har vi rådet bystyret til å forkaste avtalen, forteller veteranene.

– Det er gledelig, svarer ordføreren som deler synet på at avtalen er basert på eventualit­eter fremfor fakta.

 ??  ?? ADVARER: De tidligere ordførerne Alf-Eivind Ljøstad (fra venstre), Torill Rolstad Larsen og Einar Halvorsen advarer mot å flytte fylkeskomm­unen ut av
ADVARER: De tidligere ordførerne Alf-Eivind Ljøstad (fra venstre), Torill Rolstad Larsen og Einar Halvorsen advarer mot å flytte fylkeskomm­unen ut av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway