Agderposten

FN med veikart til fred i Jemen

FN har lagt fram et veikart til fred i Jemen og advarer om at det er fare for en sultkatast­rofe av dimensjone­r i det krigsherje­de og utarmede landet.

-

▶ SANA

– Sulten øker dag for dag. Folk har brukt opp alt de har. Millioner av mennesker kan ikke overleve uten hjelp utenfra, sier Muhannad Hadi i Verdens matvarepro­gram (WFP).

WFP når nå ut til tre millioner mennesker i Jemen, men langt flere av landets anslagsvis 25 millioner innbyggere har desperat behov for hjelp.

Krigsforbr­ytelser

Alt før Houthi-opprørerne grep makten i hovedstade­n Sana i september 2014 og drev president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil, var millioner av mennesker avhengige av matvarehje­lp utenfra.

Etter at Saudi-Arabia gikk til krig mot den Iran-støttede Houthi-militsen i spissen for en regional koalisjon i mars i fjor, har situasjone­n i landet forverret seg ytterliger­e.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og naermere 30.000 såret, mange av dem sivile, og FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter Zeid Ra’ad Al Hussein har anklaget SaudiArabi­a for mulige krigsforbr­ytelser.

Akutt matmangel

Jemen var fra før det fattigste landet i Midtøsten og importerer over 90 prosent av maten.

Områder av landet er nå hardt rammet av matmangel, og antallet underernae­rte og feilernaer­te barn har økt dramatisk. Hvor mange menneskeli­v som alt har gått tapt, vet ingen.

Stadig flere alvorlig underernae­rte barn og voksne finner veien til helsestasj­oner, men hjelpearbe­idere frykter at de bare ser toppen av et isfjell.

WFP anslår at det trengs akutt matvarehje­lp for 2,1 milliarder kroner fram til mars 2017, dersom man skal unngå en sultkatast­rofe av dimensjone­r.

Våpenhvile

I forrige uke lyktes FN med å få i stand en tre dager lang våpenhvile i Jemen, men da den utløp lørdag gikk det ikke lang tid før Saudi-Arabia gjenopptok flyangrepe­ne.

– Våpenhvile­n holdt for det meste, til tross for brudd fra begge sider. Både mat og humanitaer­e forsyninge­r ble sendt til flere områder, og FN nådde områder som tidligere var utilgjenge­lige, opplyste FNs spesialuts­ending Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Et forsøk på å forlenge våpenhvile­n lyktes ikke, men Cheikh Ahmed har ikke gitt opp håpet.

Veikart til fred

Tirsdag ankom FNs spesialuts­ending Sana med et såkalt veikart til fred i kofferten, og de kommende dagene skal han legge fram dette både for Houthi-opprørerne, deres allierte og andre aktører i konflikten.

Talsmenn for Houthi-opprørerne opplyser at forslaget nå er til vurdering, og at Cheikh Ahmed vil få en tilbakemel­ding i løpet av få dager.

Houthiene vil ha en samlingsre­gjering før de trekker seg tilbake fra Sana, men Hadi krever at militsen først må legge ned våpnene, i tråd med en resolusjon vedtatt av FNs sikkerhets­råd.

(NTB-DPA)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? ALVORLIG UNDERERNAE­RT: 18 år gamle Saida Ahmad Baghili er en av stadig flere ofre i borgerkrig­en i Jemen. Hun får nå behandling på al-Thawra-sykehuset i Houdieda.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ALVORLIG UNDERERNAE­RT: 18 år gamle Saida Ahmad Baghili er en av stadig flere ofre i borgerkrig­en i Jemen. Hun får nå behandling på al-Thawra-sykehuset i Houdieda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway