Agderposten

Og rampete SUV

AMG-avdelingen hos Mercedes-Benz har viet litt tid til den mellomstor­e SUV-en GLC. Det er blitt en kvikkas, selv om den ikke ser sånn ut.

-

Mercedes-Benz GLC ble lansert i fjor, som etterfølge­ren til den kantete GLK. Med GLC forsvant mye av karakteren merkets mellomstor­e SUV hadde hatt. GLC ser omtrent ut som alle andre tilsvarend­e biler, kanskje er det lurt, kanskje vil ikke folk ha en bil som skiller seg ut med noe annet enn en stjerne i grillen?

Er man likevel ute etter noe mer, men ønsker fortsatt at det ikke skal se sånn ut, kan denne nye versjonen var GLC vaere greia. Den ser muligens litt raffere ut enn en helt standard utgave, men man må vaere over gjennomsni­ttlig interesser­t om man på avstand får med seg at dette er en SUV som gjør null til hundre på mindre enn fem sekunder.

AMG-light

For dette er en AMG GLC 43. Det vil si at AMG-avdelingen til Mercedes-Benz har viet sin oppmerksom­het til bilen. Og der i gården jobber det en gjeng som fortsatt insisterer på å putte svaere V8-maskiner i mellomklas­sebilen C-klasse. Nå er ikke GLC 43 en fullblods AMG-maskin, den har ikke en motor som er laget for hånd, men den har teknikk og elektronik­k som er plukket fra høyytelseh­yllen.

Det er en slags AMG-light, uten at man må tro at det et produkt som er gjort halvhjerte­t. Utgangspun­ktet er en tre liters V6bensinmo­tor, som har fått to turboer og en effekt på 367 hestekreft­er. I tillegg har den luftfjaeri­nger og en rekke konfiguras­jonsmuligh­eter når det gjelder motor, understell, styring og girkasse.

GLC er også en relativt lett bil i sitt segment, 100 kilo lettere enn en tilsvarend­e Porsche Macan og over 200 kilo lettere enn Audi Q5 med like stor motor, så det blir en svaert frisk pakke.

AMG-tuningen av bilen fremstår som veldig godt gjennomten­kt. Selv i sportmodus er den ganske så komfortabe­l, samtidig som den tar svinger uten å krenge. Den føles lettere enn sine naermere 1,8 tonn, og motoren er veldig livlig – og med et herlig snerr når man gir den litt turtall. Maks effekt ligger mellom 5500 og 6000 omdreining­er, og det er en motor som virkelig våkner til liv når man er tung med høyrefoten.

Girkassen er litt uvant, den har hele ni trinn, noe som gjør at det blir masete om man velger å styre den manuelt via hendler på rattet. Girene tømmes veldig fort, og til tross for at elektronik­ken gir raske skift, traff vi stadig vekk turtallssp­erren under aktiv kjøring.

Bilen har selvsagt firehjulst­rekk, der brorparten av kreftene normalt sendes til bakre aksling. Den har massive bremser, skivene foran er på 360 millimeter, så det er ikke noe problem å få ned hastighete­n heller.

Dyr

Selve ideen med å putte en svaert sporty motor i en typisk hyttebil som dette, er i utgangspun­ktet litt teit. Dette er biler som skal vaere praktiske, som klarer å passere den litt store steinen på fritidseie­ndommen – det er ikke biler man kjøper for å oppnå sportsbile­genskaper. Samtidig er det ikke så ofte man kan få både i håndveske og ryggsekk, og Mercedes-Benz leverer godt på flere fronter med AMG GLC 43.

Billig blir det dog ikke. Rundt millionen før man setter seg ned med den ganske så dyre tilvalgsli­sten, er friske saker. Det er samtidig litt kult med biler som ser normale ut, men leverer unormale prestasjon­er.

Konkurrent­er

Klassens beste chassis har Porsche Macan, og det klarer ikke GLC å gjøre noe med. Macan kommer med flere motorer som matcher AMG GLC 43, og ligger prismessig noe over Mercedesen.

BMWs X4 M er bygget på samme grunnidé som AMG GLC 43, hvor M-avdeling har bidratt, og den har så å si samme effekt og pris. Her vinner Mercedes på et mer heldig ytre. Audis SQ5 byr på en dieselmoto­r på samme styrkenivå. Det er en modell som skal skiftes ut neste år, og den føles i så måte noe gammeldags, men drivverket er veldig bra.

Jaguar F-Pace er litt større og en god del dyrere om man ønsker tilsvarend­e effekt. Den kan leveres i en utgave med 380 hestekreft­er, med et chassis som helt sikkert håndterer det godt.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? EFFEKTER: Mercedes-Benz AMG GLC 43 har noen visuelle effekter som skiller den fra de andre. Foran er det luftinntak i sølvkrom, diamantdes­ign i grillen, bak har den forkrommed­e enderør på eksosen og et AMG-hekkskjørt.
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA EFFEKTER: Mercedes-Benz AMG GLC 43 har noen visuelle effekter som skiller den fra de andre. Foran er det luftinntak i sølvkrom, diamantdes­ign i grillen, bak har den forkrommed­e enderør på eksosen og et AMG-hekkskjørt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway