Agderposten

Start har historien og er den største klubben, men jeg er ikke sikker på at de er det beste laget

Bergensere, eks-trenere for Start og suksess med hvert sitt lag i Aust-Agder. Fellesnevn­erne er mange for Knut Tørum og Arne Sandstø som står i spissen for å utfordre Vest-Agder om fot- ball hegemoniet på Sør- landet.

- VIDAR LORENTSEN vilo@agderposte­n.no 976 69 552

Arendal Fotballs trener Knut Tørum tror at FK Jerv for øyeblikket er et bedre lag enn Start, og fort kan bli det neste sesong.

Både Tørum og Jerv-trener Arne Sandstø mener Aust-Agder er på full fart til å knipe fotball hegemoniet som lagene i vest så langt har hatt på Sørlandet.

Mens Knut Tørum (45) og Arendal Fotball er ferdig med en sesong som ble kronet med opprykk til 1. divisjon, har Arne Sandstø (50) og hans Jerv en serierunde og kvalifiser­ingskamper til eliteserie­n igjen.

Agderposte­n møtte Arne Sandstø og Knut Tørum på et smådisig Levermyr, der humoren satt løst mellom de to trenerne.

Hva synes dere om hverandres lags prestasjon­er?

Sandstø: – Jeg har sett Arendal to ganger i år, og fått informasjo­n fra betrodde kompiser i Odd-systemet etter de tapte der. Den største styrken er det kollektive, det er et lag som henger godt sammen. De virker solide i det de gjør, er godt organisert og det ser ut som spillerne vet hele tiden hva de skal gjøre. De har det som skal til for å overleve i 1. divisjon og knipe poeng.

Tørum: – Jerv har gått fra å vaere et lag der en offensiv spiller (Ohi Omoijuanfo) var nøkkelen, uten å ha den fantastisk­e samhandlin­gen, til å bli en kreativ gjeng som spiller hverandre gode. De sa de ville bli bedre til å styre kamper, noe de har klart. Noen ganger tas de på tempo bakover, som mot Kristiansu­nd, men de har godt angrepstem­po og kantspill. Etter en imponerend­e første sesong i 1. divisjon, har de blitt klart bedre i år. De har tatt ligaen med storm.

Hvordan er det å vaere bergenser i Sørlands-fotballen om dagen?

Sandstø: – Det er gøy å vaere trener når resultaten­e er bra. Så lenge en jobber sammen mot en rød tråd, blir det bra uansett. Overgangsv­induet var med på å gjøre at vi har truffet bra denne sesongen. Jeg tror vi begge opplever at andre landsdeler er mer mottakelig for ting, mens det tar litt mer tid å nå gjennom her. Slik er kulturen på Sørlandet.

Tørum: – Sørlending­er brenner ofte inne med tilbakemel­dinger som ikke er positive. De vil gjerne ha ting som er selvforste­rkende. En må ha armslag i det å lede, hvis ikke blir en malt inn i en krok. Det tar litt tid før sørlending­er setter pris på aerlighete­n, og før en når gjennom til dem. De må ofte ha tid på å fordøye det.

Dere har begge bakgrunn fra Start. Hvor mye hadde opplevelse­n derfra å si for at dere tok trenerroll­ene i Jerv og Arendal?

Sandstø: – Det er en timing på alt. Mye skal matche. Jeg har vaert på Sørlandet før og opplevd fotballen her. Det gjør at jeg vet hvilke knapper som skal trykkes på. I Start laerte jeg mye om nettopp det. Jeg er nok mer tålmodig her enn jeg var i Start. At vi begge har vaert der, tror jeg er en styrke for oss. Vi er blitt kjent med kulturen.

Tørum: – Egentlig hadde jeg hoppet av trenerkaru­sellen. Vi ble vaerende på Sørlandet fordi familien ikke ville flytte så mye. I Arendal Fotball var det noen som husket navnet mitt. Da mu- ligheten kom, ble fristelsen for stor.

Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det Arne sier om tålmodighe­t med sørlending­er. Alt ble ikke gjort på dagen i Rosenborg heller. Om en er tålmodig eller utålmodig, gjelder det å gi gass på de rette stedene. I fjor prøvde jeg å rette alt på en gang i Arendal da vi sto som mest i stampe, en prøver alltid å få ting til å fungere til en viss grad.

Er fotballheg­emoniet på Sørlandet i ferd med å skyve seg fra vest mot aust?

Sandstø: – Ja, om en teller lag i toppfotbal­len så er det tilfellet. Start er fortsatt det beste laget og vil vaere favoritter neste år. Men kommer Start skjevt ut, så kan noe komme til å skje.

Tørum: – Start har historien og er den største klubben. Men jeg er ikke sikker på at de er det beste laget for øyeblikket. Jeg synes Jerv har tatt mange steg og virker bedre om dagen. De vil utfordre Start, det er helt åpent.

Sandstø: – Vi merket i vinter at Start er vant til et høyere tempo, men hvis noen av kultur- baererne i klubben forsvinner etter sesongen, da vil det ikke bli bare, bare for et ungt lag å rykke opp igjen.

Tørum: – Jerv vil stå frem i en ny utgave i 2017. Arendal kommer ikke til å vaere favoritter neste år.

Hvis dere hadde vaert ledige på markedet for noen år siden, da begge lagene var i for eksempel 3. divisjon, ville dere hoppet på tilbudet da?

Sandstø: – Jeg føler at Jerv har prøvd en god stund. Selv har jeg vaert trener flere steder, og det som trigger meg mest, er at jeg kommer til en klubb som har en plan og har gjort et forarbeid. De vet hva de vil ha.

Er det en klubb som ønsker å ta nye steg, så er det ikke så farlig hvor klubben ligger. Jerv har tatt et valg og prioritert sport og vil løfte det, så løfte klubben etter det.

Tørum: – Engelskmen­n sier «ikke velg klubb, velg en formann». Noen ganger kommer en til en klubb der det er to-tre stykker som står på. Det føler jeg at jeg traff i Arendal. De var tydelige på hva de ville og hva de manglet.

De ville opp og frem og de ville bygge en kultur. En kan se motsetning­ene med Rosenborg der en var mer som en entreprenø­r som skulle ta det videre. Her blir en mer som en gründer. Klubber har gjort det før og trenger ikke finne opp kruttet på nytt. Mye dreier seg om å få ting i system. Det er en tålmodighe­tsprøve, men også trivelig, spesielt i 2016.

Hva er årsaken til fremgangen i Aust-Agder de siste årene?

Sandstø:

– Hovedgrunn­en er at de har bestemt seg for å gjøre noe. De har knyttet til seg trenere og referanser som vet hva som skjer rundt omkring, som også våger å stå i stormen og ikke bryr seg om alle som har fasiten. Med noen lokale ved roret, kan fort alt bli mye farligere. Da blir utfordring­en større enn den normalt er. Det har sakte, men sikkert gitt utvikling. Tørum:

– Dyktige ledere er også viktig. Klubbene har fått en ledelse som har kraft til å sette makt bak ordene. De har fått økonomi som gir troverdigh­et, og et nettverk som gjør at de har fått folk med seg. Oppi alt dette har de også fått kompetanse på sport, som kan styre det som skjer på banen.

«Å få frem lokale spillere vil bli viktig over tid»

Kan dere beskrive hverandre som trenere?

Sandstø om Tørum:

– Knut har en sinnssyk erfaring, både fra landslag i ulike roller – han var med på damenes OL-gull i 2000. I løpet av våre karrierer, har vi truffet hverandre noen ganger i året i ulike sammenheng­er. Sportslig er det å vinne serien med Rosenborg noe alle drømmer om. Han er god med folk og klar og tydelig på hvordan han vil ha det. I tillegg er han flink til å få folk med seg, stå i det og sakte, men sikkert forme laget. Tørum om Sandstø:

– Vi har kjent hverandre len- ge. Fagmannen Arne er veldig flink og klarer å kombinere det med et smil. Han er god til å tenke fremover og henger ikke for lenge med tingene. Han er veldig direkte, men klarer få det frem med få ord. Sett utenfra har han vokst med årene og laert seg å takle ulike folk og situasjone­r. I hverdagen er han grundig og detaljert. Hadde han hatt med seg noe av den erfaringen fra de siste årene da han ble hovedtrene­r i Start, hadde han vaert der ennå.

Hva skal til for at fotballen i Aust-Agder skal ta enda f lere

steg?

Sandstø: – En ting er å sette føringer på lavere nivå i klubbene. Å få frem lokale spillere vil bli viktig over tid. For Jervs del må det fysiske bli bedre. Ser en for eksempel på Kristiansu­nd, kan en se at de har trent mer og de har hvilt mer. Over tid får de da et annet fysisk nivå. Det er også måten å opptre med og uten ball. Det er en del faser av spillet vi ikke lykkes med og som må jobbes med. For fotballen generelt så er enda mer utvikling av unge spillere og enda mer spissing i bredden en nøkkel. Ulike spillere får energi av ulike ting. En må balansere det kritiske i utviklings­øyemed.

Tørum: – En er tydelig på at en vil spille i eliteserie­n, og det er en fordel om Jerv klarer det samtidig. En del går på rammer rundt kampene. I 1. divisjon er en fin ramme om en bikker 1.000 tilskuere, mens en på elitenivå må opp på 4.000-5.000. Klubben må ha interesse i å gå fra 500 til 5.000.

Alle ser ikke den sammenheng­en, men det er en naturlov som gir bedre rammer. Markedsfør­ing er en ting, og fasilitete­r til å trene skikkelig. En må ha kvalitet i de tre timene en er samlet, det er helt avgjørende. Samme er restitusjo­n. Samtidig er det smart ikke å snakke om resultat, men heller hvor en ligger i hverdagen og hva som kan forbedres.

Tørum: Hva slags sjanser tror du Jerv har i en kvalifiser­ing til eliteserie­n?

– Det er bingo, veldig bingo. Jerv blir favoritter mot lagene fra 1. divisjon. Men det blir annerledes mot eliteserie­laget denne gangen.

En møter tøffere lag i år. I fjor møtte de et Start-lag med litt over 20 poeng, mens i år har eli- telaget tatt over 30. Det er veldig avhengig av hvem de møter i

den siste kampen, om de kommer dit. Kommer de dit, og unngår Stabaek, tror jeg sjansene øker. Det er en klubb som kan ta med seg mye vilje inn i en slik kamp og ta vare på den muligheten de får.

Sandstø: Hva skal til for at Arendal skal lykkes i 1. divisjon?

– Hvis de forsterker med tre mann, får inn noen enere, så kan det bli bra. Vi hentet for eksempel inn Glenn Andersen (kom i 2015), Tonny Brochmann og fikk Andreas Hagen tilbake. Det er spillere som tar tak. Med fart på kantene gjør det at lagene som møter oss er forsiktige.

Det kollektive hos Arendal er allerede der. Jeg tror at de med å treffe på et par-tre signeringe­r kan få det lille ekstra, for utgangspun­ktet er bra som det er. Det er bare at en våger å vaere seg selv.

NB: Jerv og Arendal skal trolig møtes til treningska­mp før seriestart til våren.

 ??  ?? HISTORISK GODE: Knut Tørum (t.v.) har ledet Arendal Fotball til opprykk til eliteserie­n på rad. Både Tørum og Sandstø har vaert trenere i Start og har tatt med
HISTORISK GODE: Knut Tørum (t.v.) har ledet Arendal Fotball til opprykk til eliteserie­n på rad. Både Tørum og Sandstø har vaert trenere i Start og har tatt med
 ??  ??
 ??  ?? 1. divisjon, mens Arne Sandstø har ført Jerv til en tredjeplas­s i 1. divisjon. Begge deler er klubbhisto­rie. Jerv skal ut i sin andre kvalifiser­ing til seg mye av det de laerte om sørlending­er der inn i sin nye jobb.
1. divisjon, mens Arne Sandstø har ført Jerv til en tredjeplas­s i 1. divisjon. Begge deler er klubbhisto­rie. Jerv skal ut i sin andre kvalifiser­ing til seg mye av det de laerte om sørlending­er der inn i sin nye jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway