Agderposten

Rystet og skremt over TV-predikant

«Pengepredi­kant» får liten lokal støtte.

- LINDA ASKELAND lias@agderposte­n.no 418 50 939

Tirsdag viste NRK Brennpunkt dokumentar­en «Pengepredi­kanten», om Jan Hanvold som blant annet startet opp den kristne TV-kanalen Visjon Norge.

Dokumentar­en viser at Hanvold siden 2001 har samlet inn en milliard kroner. Selv har pastoren gjennom sitt nettverk av selskaper tatt ut millioner i ytelser, og sitter på begge sider av bordet ved å opptre som både utleier og leietaker, og som arbeidsgiv­er og arbeidstak­er i en og samme sak.

Det lyktes ikke Agderposte­n å få tak i Hanvold torsdag.

– Usmakelig og ukristelig

– Hadde det ikke vaert så tragisk å se Jan Hanvold i fri dressur på NRK Brennpunkt i går, hadde det vaert god underholdn­ing. For meg som tidligere var i dette kristenmil­jøet, gjorde det imidlertid vondt. Mannen satt i fengsel for økonomiske forbrytels­er på åttitallet. Etter tretti år bør han ikke klandres for det, alle kan gjøre feil og gjøre opp for seg. Men at han fortsatt manipulere­r pengene fra folk og tydeligvis ikke har noen betenkelig­heter med dette, viser at han har en holdning til økonomi og bruken av andres penger som er skremmende, innledet Svein Schøgren sitt Facebook-innlegg med på onsdag. Tidligere i høst fortalte han i Agderposte­n om sin oppvekst i en menighet, hvor han ble seksuelt misbrukt av en mann i menigheten.

Visjon Norge eksisterte ikke da Schøgren var aktiv kristen, men kjenner igjen fremgangsm­åten.

– Jeg synes det er veldig usmakelig hele greia. Jeg ble helt uvel da han skulle forklare seg. Det var bare bortforkla­ringer, og man kommer ikke utenom at han eier store eiendommer. Hadde han tatt ut mindre av den store potten han får inn, så kunne pensjonist­ene beholdt mer av pengene sine. Han appellerer til folks samvittigh­et når han sier «nå må dere gi, ellers gå det nedenom og hjem med meg», sukker Schøgren.

Agderposte­n:

– Er det noe formidlend­e ved det han driver med?

Schøgren: –

Det må vaere at han tror han er med å fylle opp himmelen med dette, men jeg synes ikke målet helliger middelet, i alle fall ikke når han har en tidligere bedragerih­istorie. Også det gjaldt innsamlede midler. Han skal ha for å starte en kristen tv-kanal, som mange kristne miljøer benytter, men det blir feil når man sier «Gud har sagt det», i stedet for å si at han er en god forretning­smann med heller tvilsomme metoder. Når man som kristen får høre at Gud har sagt sånn eller sånn og man tror på det, da blir man sjakkmatt, og har ingen reell måte å motsette seg det på, sier Schøgren.

Han brøt for mange år siden med kristne miljøer, men har nå meldt seg inn i kirken.

– Jeg har begynt å engasjere meg for at det går an å ha en enkel tro uten å manipulere og styre andre. Noen glemmer visst skriftsted­et som sier noe om å hige etter penger, poengterer han, og viser til den amerikansk­e gjesten Hanvold hadde, som kom til Telenor Arena i privat jetf ly.

– Tenk hva det koster, og noen betaler jo for det.

– En real sak

Predikant Kjell Haltorp, som i 1980 grunnla det som i dag er Sørlandski­rken, synes Hanvold på mange punkter ble dårlig fremstilt i Brennpunkt-dokumentar­en «Pengepredi­kanten».

– Han driver et stort arbeid og har sikkert gjort mange feil som han har vedgått, sier Haltorp.

Agderposte­n: – Hva tenker du om påstandene om at han manipulere­r folk til å gi penger, og at han ser ut til å leve godt av det?

Haltorp: – Det er bare tøys, han gir mulighet til alle. Å gi er frivillig. Hanvold har sådd mye inn i arbeidet med å spre evangeliet, så det er en real sak. Jeg

«Det er bare tøys, han gir mulighet til alle»

kan ikke støtte alt han gjør, på samme måte som jeg ikke støtter alt Israel gjør, men jeg er veldig glad for Visjon Norge, som har sendinger 24 timer hvor folk kan finne frelse.

Medpastor i dagens Sørlandski­rken, Arne Haugland, kjenner ikke til innholdet i Brennpunkt­dokumentar­en.

– Sørlandski­rken har ikke noen ting med Visjon Norge å gjøre. Jeg må innrømme at kristne tv-kanaler fascinerer meg ekstremt lite. Det de driver med er ikke en del av min virkelighe­t, sier Haugland.

– Skremmende

Sogneprest i Arendal, Åsta Ledaal, bruker ord som skremmende og tragisk for å beskrive det som kom frem i dokumentar­en.

– Det jeg satt igjen med er at dette er skremmende. Det er skremmende at en kristen med hans posisjon og kontaktnet­t oppfører seg slik som jeg fikk inntrykk av, både når gjelder økonomi og når det gjelder teologien, sier sogneprest­en.

Hun synes det er tragisk å se at han henvender seg til mange mennesker som er i en sårbar situasjon.

– For meg virker det som at han nesten utnytter den situasjone­n de er i. I min verden er dette en helt annen måte å møte mennesker på enn hvordan Jesus møtte dem, sier hun.

I en e-post til sine ansatte i Visjon Norge som NRK har fått tilgang på, anklager han noen i staben for å ha opptrådt som Judas i forbindels­e med dokumentar­en, og minner om at Judas hengte seg selv.

«God hjelp ifra Judaser som har vaert i staben. Som har stjålet og kopiert kontrakter, som er gitt videre til NRK. Dette er jo dumt, men bare for å minne om at Judas gikk bort og hengte seg selv, vil også den eller de som har gjort dette, få sin fortjente lønn ifra Herren, for sitt svik imot Visjon Norge», heter det i e-posten.

– At en kristen leder i hans posisjon, med så stor tilhørersk­are uttaler sånt, er utrolig og skremmende. At han også laerer sine elever at de kan kjøpe ting uten penger, kan jo virkelig føre folk inn i problemer, sier Ledaal.

Hanvold har ikke villet kommentere e-posten overfor NRK.

I dokumentar­en sier han at han ikke gjør noe ulovlig,

– Jeg kjenner ikke jussen nok til å si om det stemmer, men hans vaeremåte ut ifra sånn jeg leser Bibelen om hvordan Jesus møtte mennesker, er helt annerledes enn slik han går frem. Det er tragisk rett og slett, tragisk for Hanvold og for dem som kommer ut for hans påvirkning, sier Ledaal.

– Dobbeltkom­munikasjon

Kolbjørn Gunnarson, prost i Arendal, er rystet, men ikke overrasket over hva som kom frem i dokumentar­en.

– Jeg må jo si at jeg er nokså rystet når ser hvordan det regimet er. Det er ikke overrasken­de, det er noe som vi i kirken har vaert delvis klar over, men å se det så tydelig og oppleve den manglende refleksjon­en over hva dette potensielt kan gjøre med sårbare menneskene, er rett og slett rystende. Man kunne jo tenke seg at det ligger en dyp, teologisk tanke bak, og man må ta forbehold om at svarene hans har mer dybde enn det som kom frem på TV, men jeg fant ikke noe argumentas­jon eller refleksjon som ga fremgangsm­åten legitimite­t overhode. Dert han gjør er potensielt veldig ødeleggend­e for enkeltmenn­esker. Jeg kan ikke påstå at hans intensjon bare er egoistisk og til egen vinning, men det er samtidig vanskelig å få øye på at dette ikke er for å gagne ham selv og egen økonomi, sier Gunnarson.

Prosten reagerer også på at Hanvold får det til å høres ut som at man må gi for å bli frisk.

– Konfronter­t med det svarer han at det ikke er sånn det er, men legger til at man må så for å høste. I beste fall er dette dobbeltkom­munikasjon. Pengeinnsa­mlingen hans er over i et uanstendig høyt nivå, en rett og slett manipulere­nde måte å trekke ut penger på fra sårbare mennesker, sier Gundersen.

Ikke alene

Han påpeker at Hanvold slettes ikke er alene om å gjøre dette på verdensbas­is, og at han forfekter en teologi som ikke kommer så mye frem.

– Det er en herlighets­teologi, der det handler om å lykkes, ha fremgang, også økonomisk fremgang. Det er påfallende at han ikke sa noe om det, synes prosten.wwe

 ?? FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N ?? RYSTET: Prost Kolbjørn Gunnarson synes det er vanskelig å finne noe som legitimere­r Hanvolds fremgangsm­åte for å samle inn penger. Bildet er tatt i annen sammenheng.
FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N RYSTET: Prost Kolbjørn Gunnarson synes det er vanskelig å finne noe som legitimere­r Hanvolds fremgangsm­åte for å samle inn penger. Bildet er tatt i annen sammenheng.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? – FRIVILLIG: Predikant Kjell Haltorp synes Hanvold er blitt dårlig fremstilt på noen punkter, og påpeker at å gi er frivillig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: ERIK HOLAND – FRIVILLIG: Predikant Kjell Haltorp synes Hanvold er blitt dårlig fremstilt på noen punkter, og påpeker at å gi er frivillig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ??  ?? SKREMT: Både sogneprest Åsta Ledaal og Svein Schøgren er skremte over TV-predikant Jan Hanvolds holdninger tilandre menneskers økonomi og situasjon. Bildet er tatt i forbindels­e med en messe for overgrepsu­tsatte.
SKREMT: Både sogneprest Åsta Ledaal og Svein Schøgren er skremte over TV-predikant Jan Hanvolds holdninger tilandre menneskers økonomi og situasjon. Bildet er tatt i forbindels­e med en messe for overgrepsu­tsatte.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ??
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway