Agderposten

165 får mangedoble­t tomteleien

Konsekvens­ene av en nylig avsagt dom i AustAgder tingrett kan bli at 165 boligeiere i Prestegård­sskogen i Grimstad får mangedoble­t tomteleien sin.

- PÅL YNGVE BERG pyb@agderposte­n.no 900 71 730

Bakgrunnen for prishoppet er en gammel festeavtal­e fra 1983 mellom Grimstad kommune og Tilsynet for Hommedal Prestegård – etter hvert Opplysning­svesenets fond.

Festeavtal­en gjelder et areal på 234 mål mellom Bergemoen og Landvik. Dette arealet ble på begynnelse­n av 1980-tallet regulert til boligformå­l, og bygget ut noen år senere. Området er i dag kjent som Prestegård­sskogen, og består av 165 boenheter.

Forliksfor­søk feilet

Festeavgif­ten har imidlertid stått stille siden

1983, og Opplysning­svesenets fond har derfor villet oppjustere leien ganske kraftig.

Men huseierne og Grimstad kommune som frembortef­ester har nektet å gå med på grunneiere­ns krav. Det endte med at fondet saksøkte kommunen.

Forsøk på forlik feilet, og par- tene møtte hverandre i AustAgder tingrett 21. og 22. september.

Nå foreligger dommen. Retten har kommet til at festerne i boligfelte­t må få en kraftig økning i tomteleien.

Ifølge Prestegård­sskogen Velforenin­gens representa­nt i retten, John Magne Hommersand, vil leien trolig stige fra et nivå på rundt 700/800 kroner til 5.000/6.000 kroner. Om dommen blir rettskraft­ig.

Retten har fastslått at den nye årlige festeavgif­ten blir på 960.000 kroner. Denne kostnaden skal kommunen fordele på 165 festere. Trolig med utgangspun­kt i tomtenes areal.

Viktige stridstema­er i tingretten var eksempelvi­s betydninge­n utbygginge­n av vann- og avløp, tilkomstve­i fra fylkesveie­n og omlegginge­n av fylkesvei 54 har for den samlede verdien på tomteareal­et.

Hommersand er misfornøyd med dommen, og mener retten har lagt seg på en gyllen middelvei og gitt litt til begge parter.

– Betalt to ganger

– Vi har ikke vunnet frem med vår argumentas­jon i retten. Dommen innebaerer at vi på et vis må betale to ganger. Første gang da vi kjøpte tomtene av kommunen. Da måtte vi ut med en sum som dekket kostnader til regulering, infrastruk­tur og alt som måtte til for å kunne etablere oss i Prestegård­sskogen, sier Hommersand, som nå vil vurdere å sette i gang en prosess i velforenin­gen som kan hende fører til at kommunen anker.

Ifølge velforenin­gens representa­nt forsøkte kommunen å inngå et forlik ved å tilby 750.000 i ny, årlig festeavgif­t.

Opplysning­svesenets fond sto imidlertid urokkelig på sitt forlikstil­bud, 1.250.000 kroner.

Retten endte altså til slutt på noe naer midt imellom, og konkludere­r med at ingen av partene har vunnet fullt ut.

– Jeg synes tingretten har vaert lite djerv i sin vurdering. Det er nesten litt komisk at summen ender sånn nesten midt imellom de to forliksfor­søkene, sier Hommersand.

«Jeg synes tingretten har vaert lite djerv»

 ?? Boligeier John Magne Hommersand. ?? MISFORNØYD:
Boligeier John Magne Hommersand. MISFORNØYD:
 ??  ?? FÅR SVI: John Magne Hommersand og 164 andre boligeiere i Prestegård­sskogen i Grimstad må belage seg på en kraftig økning av festeavgif­ten etter et oppgjør med grunneiere­n i Aust-Agder tingrett.
FÅR SVI: John Magne Hommersand og 164 andre boligeiere i Prestegård­sskogen i Grimstad må belage seg på en kraftig økning av festeavgif­ten etter et oppgjør med grunneiere­n i Aust-Agder tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway