Agderposten

Private pusset opp brygga – må gjøre jobben på nytt

Før sommeren fikk brygga til Store Torungen fyr i Arendal en solid rehabilite­ring, men hardt vaer gjorde at jobben ikke ble gjort godt nok. Under vann kan betongen lett pirkes av og det er store groper.

- FRANK JOHANNESSE­N frjo@agderposte­n.no 911 03 385

– Vi må bare legge oss flate. Havna var mye mer utsatt for sjø enn vi hadde forestilt oss, så vi endte opp med en jobb vi ikke kan vaere bekjent med å gå ifra, sier Leif Vere i Farsund-firmaet Coatingser­vice, som utførte jobben.

Det var dykkere på tur som tilfeldigv­is oppdaget det slette arbeidet i juni og tok kontakt med Kystverket.

«Det er en skikkelig drittsjø der ute»

Sugde ut vannet

– Ved en tilfeldig dykking ved Torungen fyr ble det oppdaget en del betongreir i undervanns­støp på Store Torungen-brygga. Vi foretok en inspeksjon på hele brygga og det ble registrert utvasking av betongstøp­en under vann i store deler av veggen. Kystverket kan ikke akseptere en så dårlig kvalitet på utført arbeid, skriver senioringe­niør Belinda Pedersen i Kystverket­s klage til Coating service.

Hun understrek­er at Kystverket har arbeidet med firmaet flere ganger tidligere og har vaert fornøyd med arbeidet de har gjort, men at det denne gangen gikk galt på grunn av vaeret.

De to partene er nå i dialog for å finne ut hvordan arbeidet under vann kan utbedres.

For røft

En video laget for Kystverket viser hvordan det er mange såkalte betongreir, altså groper fylt med stein uten betong i veggen, lett utvides med en kniv, og at det er store støpeskjøt­er langs bryggekant­en. Deler av armeringen kan også dras rett ut av betongen.

– Fartøyet vi brukte, taklet ikke sjøen. Dermed fikk vi ikke ut nok betong, og da ble det feil, sier Leif Vere.

Han forteller hvordan de så vinden dra ned vannstande­n innenfor moloen, slik at bølgene som slo mot arbeidsbåt­en og forskaling­en ble ekstra kraftige.

Feil vaer

– Jeg trodde vi hadde valgt den beste perioden å jobbe i, nemlig mai. Men det var det ikke. Det er en skikkelig drittsjø der ute. Jeg har flere ganger stått på land og sett at det ser fint ut, men så kommet ut dit og sett havna bli dratt naermest tom for vann, før bølgene slår inn, sier Vere.

Firmaet hans har lang erfaring innen betongarbe­ider, også i vaerharde strøk, men Torungen kan ha overrumple­t dem alle.

– Brygga er i hvert fall sikker å bruke, selv om den er feilstøpt under vann, men vi skal få fikset dette. Forhåpentl­ig før jul og i hvert fall før neste sommer, sier Vere.

Hvis Kystverket godtar forslaget til løsning, som går på å rengjøre den eksisteren­de støpen, legge forskaling på nytt og få tak i en enda større lekter å jobbe fra. FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD

 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? PLUKKES VEKK: Det er ikke mye som skal til for å plukke vekk både betong og armering.
FOTO: KYSTVERKET PLUKKES VEKK: Det er ikke mye som skal til for å plukke vekk både betong og armering.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? IKKE GODT NOK: Under vann er betongen i ferd med å forsvinne og brygga må utbedres, igjen.
FOTO: KYSTVERKET IKKE GODT NOK: Under vann er betongen i ferd med å forsvinne og brygga må utbedres, igjen.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? SMULDRER VEKK: Den nyrestaure­rte brygga på Store Torungen fyr har store groper under vann, som lett utvides.
FOTO: KYSTVERKET SMULDRER VEKK: Den nyrestaure­rte brygga på Store Torungen fyr har store groper under vann, som lett utvides.
 ??  ?? FØR OPPUSSING: Slik så brygga på Store Torugen ut da det ble arrangert Motbakkefe­stival der i 2015. Det private firmaet som fikk jobben med å pusse opp denne bryggen i sommer, må nå gjøre deler av jobben på nytt.
FØR OPPUSSING: Slik så brygga på Store Torugen ut da det ble arrangert Motbakkefe­stival der i 2015. Det private firmaet som fikk jobben med å pusse opp denne bryggen i sommer, må nå gjøre deler av jobben på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway