Agderposten

Har endelig blitt en skolevinne­r

Aust-Agder er nå ett av to fylker i Norge som har den beste utviklinge­n: Vi får nå mange flere elever gjennom videregåen­de skole.

- JØRUND FLAA jofl@agderposte­n.no 37 00 37 88

Det viser en ny rapport fra Utdannings­direktorat­et som ble offentligg­jort torsdag morgen.

Et av hovedfunne­ne i rapporten er at naermere 73 prosent av elevene som startet videregåen­de opplaering i 2010 har fullført og bestått videregåen­de opplaering innen fem år. Tallet er det høyeste siden målingene startet for 15 år siden.

Flere fullfører

– Dette er gode nyheter. Å gjennomfør­e videregåen­de opplaering er viktig for den enkelte elevs fremtidsmu­ligheter og for samfunnet. Derfor må vi fortsette å jobbe for å få enda flere til å gjennomfør­e, sier kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeld­ing.

Nest størst økning

– Regjeringe­n har tatt flere grep for å hindre frafall og for å skaffe flere laereplass­er, og vi har satt i gang forskning for å få mer kunnskap om hvilke tiltak som virker, sier kunnskapsm­inisteren.

For Aust-Agders del er rapporten oppløftend­e lesning. Den viser nemlig at fylket har hatt en meget positiv utvikling: Andelen elever som fullførte og bestod innen fem år etter at de begynte i videregåen­de skole var for 2004-kullet 64 prosent mens for 2010-kullet var det 71,6 prosent. En økning på hele 7,6 prosentpoe­ng.

Det gjør Aust-Agder til fylket med nest størst økning, rett bak Vestfold (se egen tabell i toppen av saken).

– Må jobbe sammen

De videregåen­de skolene i AustAgder har lenge slitt med såkalte «drop outs» - elever som slutter i utdanninge­n før de har fullført.

Fylkeskomm­unen har tatt f lere grep for å hindre denne ut- viklingen og nå har altså pila snudd.

– Det er viktig at fylkene jobber systematis­k for å hindre frafall. Jeg har også stor tro på at vi kan få enda flere til gjennomfør­e hvis skolen og lokalt arbeidsliv samarbeide­r om å gi ungdommen en mulighet til laereplass, sier Røe Isaksen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEDRING: Stadig flere elever i videregåen­de skoler i Aust-Agder fullfører utdanninge­n sin.
FOTO: NTB SCANPIX BEDRING: Stadig flere elever i videregåen­de skoler i Aust-Agder fullfører utdanninge­n sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway