Agderposten

Hauglie: Ledigheten er fortsatt for høy

Ledigheten har vaert stabil de siste månedene, men den er fortsatt for høy, mener arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H).

-

▶ OSLO

I august var det 137.000 arbeidsløs­e, viser sesongjust­erte tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Dette utgjorde altså 4,9 prosent av arbeidssty­rken.

Fra mai 2014 til august 2015 viser SSBs arbeidskra­ftundersøk­else (AKU) en gradvis økning i ledigheten. Det siste året har imidlertid ledigheten holdt seg relativt stabil på 4,6 og 4,7 prosent.

Antallet ledige økte med 5.000 fra mai til august i år. Dette tilsvarer en økning i arbeidsled­igheten på 0,2 prosentpoe­ng, og er en endring som er innenfor feilmargin­en.

Lysere tider

– Arbeidsled­igheten holder seg relativt stabil, men den er fortsatt for høy. Regjeringe­ns politikk virker kraftfullt nå og demper ledighetsø­kningen. Det viser også Nav-tallene den senere tiden. Jeg har tro på at vi snart har lagt den tøffeste tiden bak oss og at vi i 2017 vil se at det lysner, sier arbeidsmin­ister Anniken Hauglie til NTB.

I det største opposisjon­spartiet på Stortinget mener man imidlertid at statsråden­s regjerings­skryt ikke henger på greip.

– De nye ledighetst­allene som SSB la fram i dag, bekrefter at det er stabilt høy arbeidsled­ighet i Norge. Men til tross for at 137.000 står uten jobb, reduserer regjeringe­n innsatsen mot ledigheten i neste års budsjett, konstatere­r Arbeiderpa­rtiets arbeidsliv­spolitiske talsperson Dag Terje Andersen.

Sysselsett­ingen økte noe i tredje kvartal. Antallet folk i arbeid steg med 12.000 fra mai til august, noe som er innenfor feilmargin­en. Ifølge SSB er nå 2.653.000 personer i arbeid.

Fra august i fjor til august i år har antallet sysselsatt­e vaert omtrent uendret. Ettersom befolkning­en har økt i aldersgrup­pen 15 til 74 år, har sysselsett­ingsprosen­ten falt fra 68 til 67,4 prosent.

– Det grunnlegge­nde problemet er at det ikke skapes nye jobber. Vi har en regjering som mangler handlekraf­t, og vi trenger ny politikk som møter situasjone­n med konkrete tiltak framfor generelle skattekutt, sier Dag Terje Andersen.

SSB og Nav

SSBs ledighetst­all er basert på AKU – Arbeidskra­ftundersøk­elsen – og gjenspeile­r hvor mange som anser seg som arbeidsled­ige. Arbeids- og velferdset­atens ledighetst­all er på sin side antall registrert­e arbeidsled­ige hos dem.

Vanligvis vil AKU-ledigheten vaere større enn Nav-ledigheten, fordi mange som er reelt arbeidsled­ige, ikke registrere­r seg hos Nav.

Forrige uke anslo Nav at det vil vaere 82.000 registrert­e ledige i Norge ved utgangen av året. I sin forrige prognose fryktet Nav at tallet ville vaere 10.000 høyere. Nav tror dessuten at det om to år vil vaere 8.000 faerre arbeidsled­ige enn i dag.

▶ Linus Røvik Hauge, NTB

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? – DET VIL LYSNE I 2017: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) mener ledigheten fortsatt er for høy, men mener regjeringe­ns politikk viser resultater.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX – DET VIL LYSNE I 2017: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) mener ledigheten fortsatt er for høy, men mener regjeringe­ns politikk viser resultater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway