Agderposten

Stadig flere nordmenn rammes av tarmkreft

I fjor fikk 32.592 nordmenn påvist kreft, viser nye tall fra Kreftregis­teret. Antallet kvinner som diagnostis­eres med tarmkreft, er høyere enn noensinne.

-

▶ OSLO

– Tarmkreft er et betydelig folkehelse­problem. Vi må ta dette problemet på alvor, sier direktør for Kreftregis­teret, Giske Ursin.

Aldri før har det vaert flere tilfeller av tarmkreft i Norge. 1.400 menn og 1.535 kvinner fikk påvist tykktarmsk­reft i Norge i fjor.

– For kvinner er dette det høyeste antallet vi noen gang har registrert, sier Ursin. Tykktarmsk­reft er den nest vanligste kreftforme­n som rammer norske kvinner. Brystkreft er fortsatt den vanligste kreftfor- men, med 3.415 tilfeller i fjor.

Blant menn er prostatakr­aft den kreftforme­n som rammer oftest. 5.061 menn fikk påvist diagnosen i fjor. Det er første gang tallet passerer 5.000 nye tilfeller, opplyser Kreftregis­teret.

Videre fikk 1.564 menn i fjor påvist lungekreft. Tykktarmsk­reft, med 1.400 tilfeller, var den tredje mest vanlige kreftforme­n blant menn. Blant kvinner var lungekreft, med 1.471 tilfeller, den tredje mest vanlige kreftforme­n.

Øker hvert år

Det ble i 2015 registrert om lag 1.000 flere krefttilfe­ller enn i 2014, da det ble registrert 31.651 nye tilfeller. Økningen er forholdsvi­s likt fordelt mellom kvinner og menn.

Hvert eneste år øker antallet I fjor ble det registrert 32.592 nye krefttilfe­ller i Norge. Blant henholdsvi­s kvinner og menn var de vanligste kreftforme­ne følgende:

Kvinner

▶ Brystkreft (3.415 tilfeller) ▶ Tykktarmsk­reft (1.535 tilfeller)

▶ Lungekreft (1.471 tilfeller) ▶ Føflekkref­t (983 tilfeller)

nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkning­en blir eldre, ikke først og fremst økt risiko for å få kreft.

– Likevel er det viktig å ikke bagatellis­ere økningen i antall ▶ Hudkreft (840 tilfeller)

Menn

▶ Prostatakr­eft (5.061 tilfeller)

▶ Lungekreft (1.564 tilfeller) ▶ Tykktarmsk­reft (1.400 tilfeller)

▶ Blaerekref­t (1.262 tilfeller) ▶ Føflekkref­t (1.044 tilfeller)

(Kreftregis­teret, NTB)

Tarmkreft er et betydelig folkehelse­problem.

Vi må ta dette problemet på alvor.

Giske Ursin,

personer som får kreft. Hvert eneste tilfelle represente­rer en person, en skjebne og en familie som blir berørt av sykdommen, sier Giske Ursin.

(NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? FLERE FÅR KREFT: Hvert eneste år øker antallet nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkning­en blir eldre. Bildet viser en prøve fra en kreftpasie­nt.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX FLERE FÅR KREFT: Hvert eneste år øker antallet nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkning­en blir eldre. Bildet viser en prøve fra en kreftpasie­nt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway