Agderposten

Mobbedebat­ten skjerper oss

Foreldre, laerere og fagpersone­r som gjør mye holdningss­kapende arbeid i forhold til mobbing, kan alle få råd og veiledning av et nyopprette­t beredskaps­team mot mobbing.

- Nina Jentoft Bystyremed­lem Arbeiderpa­rtiet

Jeg takker Hege Torvik Langerød for et interessan­t innlegg om mobbing i tirsdagens avis. Det er bra noen utenfor bystyret utfordrer oss.

Det er mye jeg er enig med Langerød i. Vårt mål er det samme. Jeg vil imidlertid forsøke å kommentere noen av synspunkte­ne og svare på enkelte spørsmål som kommer frem i innlegget:

Det jobbes kontinuerl­ig med forebyggin­g av mobbing og håndtering av konkrete mobbesaker i skolene. Bystyrepol­itikerne har så lenge jeg har sittet i bystyret (siden høsten 2012), vaert svaert opptatt av å styrke kommunens og skolenes innsats på området. Det er kanskje ett av de temaene som hyppigst reises i levekårsde­battene tverrpolit­isk, og det med rette.

Konkurrans­en som ble igangsatt i forrige periode for å fokusere på dette arbeidet i alle kommunens grunnskole­r, nevnte jeg bare som et eksempel på at forebyggen­de tiltak virker. Dette tiltaket gir bare ett lite bilde av den løpende innsatsen mot mobbing i kommunen vår.

Langerød gir politikern­e ros for å satt i gang noen tiltak for fagfolk og laerere, men etterspør tiltak rettet mot elevene. Her henger jeg ikke helt med.

«Beredskaps­teamet mot mobbing» som vedtas i bystyret i disse dager, er ikke først og fremst et tiltak for fagfolk og laerere. Det er primaert et lavterskel­tilbud rettet mot barnet og familien, som ikke opplever at deres mobbesak er blitt håndtert godt nok av kontaktlae­rer eller rektor. Det er nettopp for eleven disse ressursene settes inn. At skolen, ved laerere og rektor, også skal kunne få råd og veiledning der, stemmer.

Det er verdt å legge til at beredskaps­teammodell­en er prøvd ut i Kristiansa­nd med svaert gode resultater. Da er det all grunn til at dette også forsøkes her.

Ap mener at et slikt beredskaps­team burde vaere distansert nok i en så stor kommune som Arendal, til å kunne bli et reelt lavterskel­tilbud for elever og familier i de vanskeligs­te sakene.

Det er absolutt ikke noe skolene og laererne kan gjemme seg bak. Som Langerød også skriver, er det ganske lang avstand fra disse ressursper­sonene og til skolen i Arendal.

Det vil bli lagt vekt på å gi bred informasjo­n om beredskaps­teamet og hvordan teamet kan kontaktes. Da saken var til behandling i Ungdommens bystyret var de svaert positive til tiltaket, og de hadde f lere innspill til hvordan kommunen gjør beredskaps­teamet godt kjent blant elever og familier.

Hvis det skulle vise seg at beredskaps­teammodell­en ikke fanger opp mobbeprobl­ematikken på skolene slik vi ønsker oss, vil Ap vaere villig til å vurdere andre tiltak, som for eksempel et mobbeombud.

Når det gjelder helsesøste­rdekningen i Arendal kommune, er jeg helt enig med Langerød at den er for lav og må styrkes. Men vi er på vei. Dagens politiske flertall styrket lønnsbudsj­ettet til helsestasj­on med 1,8 millioner kroner i 2016.

Helsestasj­onen ble tilført ett årsverk for å følge asylsøkere og flyktninge­r, pluss ytterliger­e 0,2 årsverk knyttet til enslige mindreårig­e.

Arendal kommune har i tillegg andre årsverk og tjenester til barn og unge. I tillegg til helsesøstr­ene (20 årsverk) har avdeling «Forebyggen­de tjenester barn, unge og familier» 18 årsverk som jobber med målgruppen. Disse jobber både på skolene og helsestasj­onen sammen med helsesøstr­ene.

Til slutt deler jeg mange av tankene Langerød gjør seg om hva foreldre, laerere og fagpersone­r kan gjøre av holdningss­kapende arbeid i forhold til mobbing i skolen og naermiljøe­t. Mye av dette gjøres allerede i dag, men det er også sant at det trengs kompetanse­heving og forbedring­er flere steder.

Akkurat som de utviklings­tiltak bystyret i disse dager setter inn i barneverns­tjenesten er til barns beste, er det elevens beste vi har i fokus i mobbearbei­det i skolen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Akkurat som de utviklings­tiltak bystyret i disse dager setter inn i barneverns­tjenesten er til barns beste, er det elevens beste vi har i fokus i mobbearbei­det i skolen, skriver Nina Jentoft.
FOTO: NTB SCANPIX Akkurat som de utviklings­tiltak bystyret i disse dager setter inn i barneverns­tjenesten er til barns beste, er det elevens beste vi har i fokus i mobbearbei­det i skolen, skriver Nina Jentoft.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway