Agderposten

Press mot hodeplagg i skolene

-

Bruk av religiøse plagg i skolene her i Aust-Agder har ikke vaert skikkelig politisk utredet, slik som i våre nabofylker Vest-Agder og Telemark. Fylkesting­et i Vest-Agder vedtok så sent som for to dager siden å forby heldekkend­e hodeplagg i den videregåen­de skolen. Tidligere har også vårt nabofylke i øst endret ordensregl­ementet, slik at elevenes ansikt skal synes i klasseromm­ene. Plaggene det her dreier seg om er niqab og burka.

Når det ikke er tatt initiativ til noen utredning om bruk av heldekkend­e plagg i skolene i Aust-Agder, så skyldes det at det ennå ikke har foreligget noen konkrete henvendels­er til skolemyndi­ghetene om å få baere slike plagg i undervisni­ngen, slik som var foranledni­ngen til at politikern­e i Vest-Agder nå tok konkret stilling til saken. Men med en gang det foreligger en slik henvendels­e, vil nok saken bli utredet og behandlet også her.

Stadig flere fylker bestemmer seg nå for å forby heldekkend­e plagg i skolen, samtidig som statsråd Torbjørn Røe Isaksen har signaliser­t at hans departemen­t vil regulere bruken av disse hodeplagge­ne i hele skoleverke­t.

Samtidig som motstanden mot heldekkend­e hodeplagg i skolen sementeres stadig sterkere, ser vi nå også en dreining mot hvorvidt det skal vaere tillatt med bruk av hijab i skolen. Et utvalg bestående av f lere sentrale politikere har foreslått at barneverne­t skal kobles inn når det er mistanke om at foreldre tvinger sine barn til å bruke hijab. Samtidig foreslår Fremskritt­spartiets programkom­ité ifølge Vårt Land at hijab skal forbys i grunnskole­n.

Denne dreiningen av hodeplaggd­ebatten bør uansett resultere i nasjonale retningsli­njer, slik at folk ikke behandles forskjelli­g fra fylke til fylke. Når det gjelder den tiltakende debatten om å forby hijab, bør vi ha i bakhodet at et omfattende forbud ikke nødvendigv­is vil motarbeide de parallells­amfunnene politikern­e for enhver pris vil unngå, men heller kunne virke polarisere­nde.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Det er sterke kritiske røster til heldekkend­e hodeplagg i skolen. Nå rettes også blikket mot hijab.
FOTO: SCANPIX Det er sterke kritiske røster til heldekkend­e hodeplagg i skolen. Nå rettes også blikket mot hijab.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway