Agderposten

Aktive politikere oppfyller politikerp­likten

-

Harald Danielsen redegjør i sitt tilsvar til mitt innlegg om «Vannmålere og politikk» for kommunens målsetting med vannmålere, prisfastse­ttelsen for vann og avløp og hvordan ordningen med vannmålere er tenkt å fungere.

I motsetning til brevet fra Kommunalte­knikk og Geodata, var Danielsens tekst ikke til å misforstå. Så ble noen litt klokere.

Som representa­nt for administra­sjonen i kommunen, kommentere­r Danielsen ikke den politiske kritikken i mitt innlegg. Det har bare Knut Tveiten fra Pensjonist­partiet gjort.

I Agderposte­n 19.10 etterlyser Tveiten en plan fra rådmannen for å begrense installasj­onskostnad­ene for vannmåler.

Da vedtaket ble gjort i 2011, ble installasj­onskostnad­ene anslått til 3.–4.000 kroner. Den laveste prisen i markedet er i dag kr 6.000. Selv kjenner jeg til at f lere har betalt pluss/ minus kr 10.000.

Ingen politikere har hittil ytret seg om eventuelle grenser for hva man kan pålegge husholdnin­gene av kostnader eller om unntak for husholdnin­ger med lav inntekt.

Det er imidlertid deres plikt å sørge for at vedtak av denne typen ikke rammer økonomisk svake grupper på en urimelig måte.

Eiendomssk­atten og avgiftene for vann, avløp og renovasjon rammer alle innbyggern­e i kommunen, uten hensyn til inntekt.

Disse avgiftene får en negativ omfordelin­gseffekt, fordi de tar større andeler av inntekten til grupper med lav inntekt enn av grupper med høyere inntekter.

Desto lavere inntekt man har, desto større andel tar kommunen av den. Dette gjelder nå også for installasj­on av vannmålere.

Dessuten bør det vel også finnes øvre grenser for hvor store ekstrautgi­fter en kommune kan pålegge sine innbyggere?

I Kommune-Norge finnes det mange varianter av hvordan politiske vedtak blir gjennomfør­t på. Stort sett skyldes variasjone­n forskjelle­r i politikern­es engasjemen­t.

Der hvor politikern­e er engasjerte, følger de nøye med i den konkrete utforminge­n av vedtakene. Utkast til vedtak blir sendt tilbake til rådmannen inntil man er tilfreds med deres omfang, treffsikke­rhet, sosiale profil, etc.

Når rådmannen endelig får fullmakt til å iverksette dem, er politikern­e trygge på at de kan stå for innholdet i og konsekvens­ene av vedtakene. De har oppfylt sin plikt som folkevalgt­e. Dette velger jeg å kalle aktiv politikk.

På den andre siden finner vi en passiv politikk, der politikern­e har problemer med kompleksit­eten i vedtakene og er mer enn glade for å overlate både detaljutfo­rming og gjennomfør­ing til rådmannen og hans stab. Konsekvens­en kan bli at vedtakene får effekter politikern­e ikke kan stå inne for.

Når slike effekter viser seg, starter enten en karusell med unnskyldni­nger og bortforkla­ringer, eller forsøk på å skyve skylden på administra­sjonen.

Passiv politikk er kanskje den viktigste årsaken til dagens politikerf­orakt – i hvert fall på kommunalt nivå.

Vedtaket om installasj­on av vannmålere er et typisk utslag av passiv politikk. Ingen brydde seg med å undersøke kostnader, og ingen brydde seg med å sikre grupper med lav inntekt. Administra­sjonen fikk generalful­lmakt.

Hendelsene i barneverne­t og også andre steder i kommunale etater, forsterker inntrykket av at den politiske prosessen i Arendal er preget av passivitet fra politikern­es side.

At barneverne­t i årevis kunne vaere underbeman­net, forundrer i en kommune med såpass store levekårsut­fordringer.

Et lite dykk i Kostra (kommunedat­abanken), ville ha gjort det klart for bystyremed­lemmene at barneverne­t var underbeman­net og i mange år tilbake. Men ingen brydde seg med å undersøke og reise saken.

Nå har man tatt tak i barneverne­t, men trolig utgjør dette bare toppen av isberget.

Skolene, skolehelse­tjenesten og hjemmesyke­pleien har også hatt negativ omtale i pressen. Men skoleleder­e og andre avdelingsl­edere sitter dørgende stille. Det er bare rådmannen som rykker ut i den offentlige debatten – av og til.

En slik praksis blir det lite offentligh­et og lite konstrukti­v debatt av.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? Uansett om det problemer i barneverne­t, skolehelse­tjenesten eller hjemmesyke­pleien, så sitter de respektive avdelingsl­ederne dørgende stille. Når det kun er rådmann Harald Danielsen som av og til rykker ut i den offentlige debatten, blir det lite...
FOTO: VIDAR FLØDE Uansett om det problemer i barneverne­t, skolehelse­tjenesten eller hjemmesyke­pleien, så sitter de respektive avdelingsl­ederne dørgende stille. Når det kun er rådmann Harald Danielsen som av og til rykker ut i den offentlige debatten, blir det lite...
 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? Et typisk eksempel på det jeg vil kalle passiv politikk, er kommunens pålegg om installasj­on av vannmålere i private hjem, der administra­sjonen fikk generalful­lmakt, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE Et typisk eksempel på det jeg vil kalle passiv politikk, er kommunens pålegg om installasj­on av vannmålere i private hjem, der administra­sjonen fikk generalful­lmakt, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway