Agderposten

Det hendte

-

1886:Frihetssta­tuen

ble avduket på det nåvaerende Liberty Island utenfor New York. Øya het offisielt Bedloe’s Island fram til 1956. Sammen med de to naermeste naboøyene ble den gjerne omtalt som Østersøyen­e av de første europeiske kolonisten­e. Navnet refererte til de kolossale mengdene av østers og andre skjell som grodde rundt øyene, og som gjennom århundrene utgjorde en vesentlig ernaerings­kilde for beboerne i distriktet. En omfattende utfylling av landmasser som ble satt i verk på øyene ved inngangen til 1900-tallet gjorde imidlertid ende på østerskolo­niene. Den snaut 60.000 kvadratmet­er store Liberty Island ligger egentlig på New Jerseys side av statsgrens­en, men tilhører New York som en enklave. USA mottok det 93 meter høye frihetsmon­umentet i gave fra det franske folk.

1944:Adolf

Hitler ga ordre om tysk tilbaketre­kning fra Finnmark og Troms, og tvangsevak­uering av sivilbefol­kningen. Under tilbaketre­kningen benyttet tyskerne den brente jords taktikk for å blokkere sovjetstyr­kenes tilgang på forsyninge­r under fremryknin­gen fra øst. Ifølge Wikipedia var ca. 11.000 bolighus, 4.700 fjøs og uthus, 106 skoler, 420 forretning­er, 53 hoteller og gjestgiver­ier, 21 sykehus og sykestuer, 140 forsamling­shus og 27 kirker blant bygningene som ble jevnet med jorden. Omkring 60.000 norske sivilister ble forsøkt tvangsflyt­tet sørover. Det er anslått at så mange som 25.000 av dem trosset okkupasjon­smaktens ordre, og stakk seg bort i fjell og utmark mens de ventet på frigjøring­en. 2004:Oppløsning­en

av Det Kvindelige Velgørende Selskab i København markerte slutten på en aera. Selskapet var stiftet i 1815 for å fremme tjenestepi­kers interesser. Blant foreningen­s virkefelte­r var drift av tjenestepi­keskole og utdeling av legater til verdige trengende. Selskapet var likevel mest kjent for de årlige prisutdeli­ngene for lang og tro tjeneste. Prisene gikk til kvinner som hadde vaert lenge i faget, og som gjerne hadde tjent den samme familien i mange år. Så sent som i 1920 var 19.000 kvinner i arbeid som tjenestepi­ker bare i København. På selskapets siste virkedag ble 43 kvinner belønnet med hedersdipl­om og 6.000 kroner hver. En av dem var 92 år gamle Gerda Jacobsen, som gjennom 70 år hadde tjent fire generasjon­er av den samme familien. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway