Agderposten

GRIMSTAD:

-

Den 21. november 1980 ble Thong Van Ta og 163 andre flyktninge­r fra Vietnam plukket opp av mannskapen­e på det Ugland-eide skipet Laurita.

Nå er Thong bosatt i Stavanger, og jobber med å prøve å finne igjen både mannskapet på Laurita og de andre flyktninge­ne som til slutt havnet i Norge.

– Vi var rundt 40 som ble sendt til Norge, etter først å ha vaert i en flyktningl­eir i Japan og så på Filipinene, sier Thong.

Han var 21 år den gangen, og hadde flyktet alene.

Nå har han opprettet en Facebookgr­uppe og prøver å samle folk der. Men mange av mannskapet er pensjonist­er, og det er ikke så lett å finne dem. Derfor spør han om Agderposte­ns lesere kan hjelpe ham.

– Jeg vil gjerne samle oss og gi mannskapet en takk før det er for sent, sier Thong.

Han vet at Kristen Bue var 1. styrmann, overstyrma­nn Paul Lillejord og kaptein Tore Lien.

Agderposte­n hadde i 2013 en reportasje med flere sjøfolk som hadde reddet vietnamesi­ske flyktninge­r på denne tiden. De forteller om dramatiske hendelser, blant annet knyttet til denne spesielle redningen. En far mistet to barn da han prøvde å få dem fra flyktningb­åten og over til Laurita. En gravid kvinne ble berget, og hun fødte en datter som fikk navnet Laura etter bergingssk­ipet. Hun bodde i Kristiansa­nd da Agderposte­n intervjuet henne.

Hvis noen kan hjelpe Thong Van Ta med å finne medflyktni­nger og mannskap fra Laurita, kan han kontaktes på thong.van.ta@getmail.no og mobil 911 72 274. Ønsker å samle bergingsfo­lk og flyktninge­r

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BLE BERGET: Dette er båten som Thong Van Ta flyktet i. Under dekk er det to etasjer til, tettpakket med flyktninge­r. Til sammen var de 164 om bord, og Thong var helt i bunnen av båten.
FOTO: PRIVAT BLE BERGET: Dette er båten som Thong Van Ta flyktet i. Under dekk er det to etasjer til, tettpakket med flyktninge­r. Til sammen var de 164 om bord, og Thong var helt i bunnen av båten.
 ?? REDNINGSBÅ­TEN: Dette er Laurita, som berget flyktninge­ne i Sør-Kinahavet i 1980. ??
REDNINGSBÅ­TEN: Dette er Laurita, som berget flyktninge­ne i Sør-Kinahavet i 1980.
 ?? Thong Van Ta søker sine redningsme­nnesker ?? HJELP:
Thong Van Ta søker sine redningsme­nnesker HJELP:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway