Agderposten

To tidligere IS-fanger får EUs menneskere­ttspris

EUs menneskere­ttighetspr­is er tildelt to unge kvinner som ble tatt til fange av IS og tvunget til å vaere sexslaver. Begge tilhører yazidimino­riteten i Irak.

-

Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar blir beskrevet som «modige yazidi-kvinner som unnslapp Daeshs fangenskap» av EU-par- lamentarik­eren Guy Verhofstad­t, som torsdag la ut nyheten om årets Sakharov-pris på Twitter.

De to kvinnene arbeider for å rette oppmerksom­heten mot de mange yazidi-kvinnene som er bortført og tvunget inn i sexslaveri av den ytterliggå­ende islamistis­ke gruppa IS, også kjent som Daesh.

Prisen består av 50.000 euro, tilsvarend­e 450.000 kroner. Den er oppkalt etter den sovjetiske dissidente­n Andrej Sakharov og har vaert delt ut siden 1988.

Prisseremo­nien finner sted i Strasbourg 14. desember.

Yazidiene anses som hedninger av IS, som aktivt har oppfordret til voldtekt av kvinnene. De har også blitt brukt til å belønne IS-krigere. Ifølge FN-eksperter holdes fortsatt om lag 3.200 yazidier i IS-fangenskap, de fleste befinner seg i Syria.

Både Murad og Bashar kommer fra den irakiske landsbyen Kocho som ble inntatt av IS-krigere i august 2014.

Ifølge kvinnene ble innbyggern­e tatt med til en skole der de ble bedt om å konvertere. Gutter og menn ble drept, mens kvinner og barn ble fraktet bort.

Etter hvert ble barna sendt til treningsle­irer, eldre kvinner ble drept, mens unge kvinner ble gjort til sexslaver, ifølge Murad, som greide å unnslippe etter tre måneder. Både hun og Bashar bor nå i Tyskland.

Fjorårets vinner var den saudiarabi­ske bloggeren Raif Badawi.

NTB-AP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? HEDRES: Nadia Murad er en av de to yazidi-kvinner som er tildelt årets Sakharov-pris.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX HEDRES: Nadia Murad er en av de to yazidi-kvinner som er tildelt årets Sakharov-pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway