Agderposten

Gutten som vokste opp i Arendal ble NORGES STØRSTE I NDUSTRI-GRÜNDER

I morgen er det 150 år siden Sam Eyde ble født på Malmbrygge­n i Arendal. Dette jubileet gir anledning til å bli bedre kjent med ham som gutt og ung mann.

-

Langs bryggene og i havna, på skolen og i hjemmet hadde han en sorgløs barndom, og alt lå til rette for et liv med sjøen som levevei. Slik ble det jo ikke, og vi kjenner Eyde først og fremst som Norges største industrigr­ünder.

Sam Eyde ble født inn i Arendals storhetsti­d som sjøfartsby og vokste opp i et handelsbor­gerskap med lange tradisjone­r. Hans voksenliv utspilte seg derimot i en periode med store endringer både innen samfunnsli­v og teknologi. Eyde gikk helhjertet inn i denne nye tiden, men suksessen krevde at han brøt med forfedrene­s tradisjone­r og naeringsve­ier.

Eyde ble en hovedaktør innen utbygginge­n av den kraftkreve­nde industrien i Norge etter 1900. Industrist­eder, kraftverk og et nettverk av industrise­lskaper, som Elektrokje­misk (senere Elkem) og Norsk Hydro, ble skapt i løpet av hans karriere.

Borgerlig ballast. Eyde vokste opp som del av borgerskap­et i Arendal, som sønn av skipsreder, konsul og grosserer Samuel Eyde og Elina Christine Amalie Stephansen. Sammen med de eldre søsknene, Christian Samuel og Marianne, vokste han opp under forhold som må karakteris­eres som relativt normale innen rammene av hans samfunnssj­ikt, i et hjem preget av harmoni. Foreldrene ga barna trygghet og faste rammer, kjaerlighe­t og mulighet for lek og utfoldelse. Den blomstrend­e skipsfarte­n ga velstand. Krakket i 1886 lå ennå langt inn i fremtiden.

Alt i Eydes tilvaerels­e pekte mot et liv i forfedrene­s fotspor. Han valgte likevel som ung mann en utradisjon­ell naeringsve­i, og vi kan undre oss over hvorfor det gikk slik og hva som gjorde det mulig. Vi skal se at Eyde hadde egenskaper som gjorde ham rustet til å delta i datidens samfunnsen­dringer, og at ulike vendepunkt i livet var med på å forme hans fremtidige veivalg.

Sans for det praktiske. Allerede i tidlige år hadde Eyde en dragning mot entreprenø­rskap. Sammen med nabogutten lagde han et telefonanl­egg mellom husene av to trådsnelle­r og en hyssing. «Det var nok en av mine første industriel­le foretagend­er», skiver Eyde i selvbiogra­fien sin. Denne praktiske tilnaermin­gen til livet videreført­e han senere i valg av utdanning.

Tradisjone­lt var praktisk kunnskap viktig i Arendals handelshus, og dette var først og fremst noe man opparbeide­t seg gjennom livserfari­ng. Det var forutbeste­mt at guttene skulle til sjøs etter konfirmasj­onen og 4. middelklas­se. Dette var også Eydes guttedrøm, slik han siden uttrykker det i erindringe­ne: «…all den skolelaerd­om som ikke hadde noe med sjømannsli­vet å gjøre, var en helt overflødig ballast.» De som kunne minst på skolen, ble sett på som de kjekkeste guttene, og saerlig hvis de var gode til å slåss. Både skolen og foreldrene fortvilte selvfølgel­ig over dette.

Familien, og saerlig faren, hadde stor innflytels­e på valg av sønnens utdanning og sendte Eyde på privatskol­e i Oslo. Her gjorde han ferdig middelskol­en og tok gymnaset. Dette var i seg selv nokså uvanlig for en gutt fra handelsbor­gerskapet. Faren ønsket at han skulle ta latingymna­set, slik som storebrore­n. Eyde valgte imidlertid realgymnas­et, med praktisk rettede fag som språk og realfag.

Sin tids Duracell-kanin. Faren syntes sønnen var doven på skolen i guttedagen­e, men trøstet seg med at han var energisk og ivrig nok når det var noe han interesser­te seg for. Gutten innredet bl.a. gymnastikk­sal i bakgården med egenprodus­erte apparater. Han var også en ivrig seiler fra 7-årsalderen og glad i å spille teater. Storebrore­n Christian hjalp ham med interessen for fugler og skaffet fuglebur. Der hadde han kanarifugl­er, sisiker, dompaper og turtelduer. Denne interessen toppet seg en jul han fikk inn et stort grantre på rommet sitt der fuglene f løy fritt omkring.

Brukte sjarme. Sam Eyde brukte sin sjarme og energi for å få innpass i nye kretser. På gymnaset i Kristiania søkte han medlemskap i gymnasiesa­mfunnet «De Unges Forbund». Fordi han gikk reallinjen, var det vanskelig å bli en del av denne gjengen, som alle gikk latinlinje­n. Eyde løste dette ved å holde et halvannen times foredrag om solsysteme­t, som imponerte kameratene så til de grader at han for fremtiden ble sett på som en jevnbyrdig. I dette miljøet fungerte diskusjon som adspredels­e og de øvde på veltalenhe­t. Slåsskampe­ne fra barneårene i Arendal ble byttet ut med ordkrig.

Den store energien Eyde viser i barne- og ungdomsåre­ne ser vi senere igjen i Eydes enorme arbeidskap­asitet. Han var også rastløs og startet stadig nye prosjekter, ofte før han hadde avsluttet de gamle.

Nettverksb­ygger. Eyde viste tidlig evne til å omgås mennesker fra ulike miljøer og samfunnsla­g. Guttene i byen elsket havna, og mødrenes sladrespei­l rakk heldigvis ikke dit ut. De klatret i riggene, og var til topps allerede i 10-årsalderen. I havna lå de store skipene, og menn fra ulike samfunnsla­g kunne fortelle de mest utrolige historier. Standsfors­kjellene ble til en viss grad visket ut, og Eyde fikk god nytte av disse erfaringen­e når han i voksen alder samtalte med arbeidere på industrian­leggene.

Moren oppdro gutten til gode mane-

 ??  ?? Den unge Sam Eyde i Arendal.
Den unge Sam Eyde i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway