Agderposten

Satset sine første penger på fotball som 12-åring

Forretning­smann og sponsor bak Arendal Fotball, Jan Sigurd Otterlei (56), startet sin første bedrift som 12-åring. Allerede da handlet livet om fotball.

- HELG

Jan Sigurd Otterlei er forretning­smannen som satser store summer i Arendal Fotball. Nå har han fått idrettens hederspris. For Otterlei har vaert lenge i gamet. Sin første fotballbed­rift startet han som 12-åring.

Vi skriver 29. oktober 2016. For nøyaktig én uke siden spilte Arendal Fotball sesongens siste kamp mot Fram i Larvik. Det endte, nesten opplagt vil noen si, med seier til sørlandsla­get.

Med 63 av 78 mulige poeng denne sesongen og opprykk til Fotball-Norges nest øverste divisjon, var det all grunn til å feire skikkelig under Idrettsgal­la Sør i Sparebanke­n Sør Amfi i hjembyen senere på kvelden. Og det skulle vise seg at laget hadde flere grunner til å juble.

Helt på tampen av kvelden, etter at alle idrettsutø­verne hadde fått sine utmerkelse­r for glimrende innsats det siste året, skulle nemlig én siste berømmelse deles ut foran de 575 gjestene. Prisen gikk i fjor til Karsten Johannesen i Start, og i år var det Aust-Agder og Arendal Fotballs tur til å hente hjem gallaens hederspris.

Den gikk til mannen som i en sammenheng uttalte at «alle byer med respekt for seg selv bør ha et fotballag og et bryggeri», og som i 2010 sørget for at Arendal fikk et fotballag det etter hvert er blitt all grunn til å vaere stolt av: Jan Sigurd Otterlei. (Det må nevnes at han også kjøpte seg inn i Arendals Bryggeri i fjor, og slik bygget oppunder profetien desto mer.)

– Det var veldig overrasken­de. Jeg var ikke forberedt overhodet. Dette var jo egentlig en idrettsgal­la hvor idrettsmen­n og -kvinner, dugnadsfol­k og ild- sjeler skulle hedres. Men det var veldig hyggelig.

– Etter prisutdeli­ngen skrev Faedreland­svennens sportslede­r at det må stå dårlig til med idretten på Sørlandet ettersom man gir hederspris­en til en sponsor. Hva synes du om det utsagnet?

– Jeg synes ikke det var et veldig godt utsagn. Hvis man ser litt på resultaten­e så kan man se at det ikke står noe dårlig til med idretten på Sørlandet, for det gjør det faktisk ikke.

Det sier prisvinner­en selv til Agderposte­n. Etter gullsesong­en er det på sin plass å legge mannen som er både hjernen bak, sponsor og dugnadsman­n i klubben litt under lupen.

– Når du spør meg om et intervju og sånt, så har jeg jo ikke så veldig lyst til det, men jeg synes jo det forplikter litt når man engasjerer seg.

Man kan ikke bare gjøre akkurat som man vil. Er du først med på leken så må du bidra. Jeg har ikke så veldig behov for å fremheve meg selv, men jeg synes det er moro å få til ting sammen, sier Jan Sigurd Otterlei.

Klokken er to minutter på ti denne formiddage­n når Agderposte­n møter ham i lokalene på Norac, en av mange bedrifter han gjennom årene har fått kloa i. Og det levner ingen tvil om at 56-åringen syns det er moro å få ting til.

Merittlist­en. Jan Sigurd har en merittlist­e andre ikke engang har kapasitet til å drømme om. Et enkelt søk i Agderposte­ns arkiver på 56-åringens navn før intervju-avtalen, og mangfoldig tusen linjer og spaltemete­r om forretning­smannen, investoren, dugnadsånd­en og sponsoren popper opp.

I 1985 etablerte han sammen med studiekame­rat Lars Øvrum milliard-suksessen Otrum, et selskap som leverer et mangfold av tekniske løsninger og er mest kjent for sine interaktiv­e tv-systemer til hoteller over hele verden. I årene som fulgte, har det bare ballet på seg. Adax, Norac, Sørlandets Kunnskapsh­avn, Arendals Bryggeri, eiendomsin­vestering, veggpanel, oppdrettsh­ummer, kino, Sevan Marine.

Han har engasjert seg i Trauma, Grane, konkursram­mede FK Arendal, Amazon Grimstad, ØIF og ikke minst nye Arendal Fotball som han var med på å etablere i 2010. Han har gjennom sine dattersels­kaper i Otterlei Group sponset det meste som er mulig å sponse i idrettsmil­jøene i Arendal og omegn.

I november 2013 ble han kåret til den sjette, og tidenes yngste, Arendal Ambassadør. Den gang hadde han 34 verv, kunne Geir Fredrik Sissener, stedfortre­der for davaerende ordfører Einar Halvorsen, fortelle under prisutdeli­ngen. Et søk på naeringsli­vsnettside­n Proff avslører at antallet verv har steget

«Det forplikter når man engasjerer seg. Man kan ikke gjøre hva man vil»

til 50 i oktober 2016. I 2014 ble han av Arendal Idrettsråd tildelt pris for sitt mangeårige engasjemen­t i idretten, og sist helg stakk han av med den gjeve hederspris­en for det samme engasjemen­tet.

Selv om undertegne­des skrivepult allerede f lommer over av artikler og bakgrunn om ham, dukker det opp stadig nye historier og detaljer om 56-åringen bak hvert søk på nettet.

Blant annet kan opplyses at han i 2009 hadde naert møte med vågehval, da han sammen med Jan Trygve Jensen og Anders Morken førte katamarane­n «Farfar 2» som første norske båt over målstreken i båtracet Atlantic Race for Cruisers. Da hadde trioen tilbakelag­t drøye 15 døgn til sjøs. Interessen for båter kan spores tilbake til 1976, da de to Svelvik-kameratene Jan Tryg- ve Jensen og Jan Sigurd Otterlei var ungdommer og eide en BB 11 ved navn «Farfar» sammen.

– Senere bestemte vi oss for å seile over Atlanteren sammen. Vi deltok i regattaen ARC fordi det var en trygg måte å komme over på. Vi har begge veldig konkurrans­einstinkt, og når man fikk inn data om hvordan man lå an i forhold til de andre båtene, var det veldig gøy.

– Og hva med hvalen da?

– Det er den største faren når man seiler sånn, å kjøre på hval som sover i overf laten. Men denne hvalen oppdaget oss og lekte med båten. Katamarane­n vår var 44 fot, og hvalen omtrent like lang. Jeg var ikke redd, men hadde hjertet i halsen. Vi innså hvor små vi var, og når man er ute i Atlanteren, er man ganske langt unna det meste.

 ??  ?? Jan Sigurd Otterlei trives godt hjemme i huset på Tromøy. Det er litt som da han vokste opp i Svelvik, sier han selv: Landlig og med passe avstand til Arendal, som skimtes i bakgrunnen. En by hvor han har vaert en stor bidragsyte­r gjennom mange år.
Jan Sigurd Otterlei trives godt hjemme i huset på Tromøy. Det er litt som da han vokste opp i Svelvik, sier han selv: Landlig og med passe avstand til Arendal, som skimtes i bakgrunnen. En by hvor han har vaert en stor bidragsyte­r gjennom mange år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway