Agderposten

Aksjon i barnehagen

Hver høst deltar barna i Askeladden på TV-aksjonen.

- Skrevet av pedagogisk leder Kristin Mathisen

Høsten har listet seg så stille på tå i år. Den har gitt mye sol, varme og en mild vind som har strøket oss forsiktig på våre kinn.

Barn og voksne i Askeladden har fulgt nøye med på naturen. Vi har fulgt med på endringene.

Stadig har vi pakket våre tursekker og tatt turen ut i skogen og opp på barnehagen­s deilige leirplass.

Der har vi både bålplass og en koselig liten hytte.

Den første tiden etter barnehages­tart i august var det blåbaer og noen tyttebaer vi fant.

Alle bladene på traerne var grønne. Det var livlig fuglesang, i maurtua var mauren travelt opptatt og vi gikk alle med lite klaer.

Lukk øynene og tenk at dere er med oss på tur, kjenn lukten av nystekte pannekaker som er laget på primus, for i Askeladden vet både små og store at bål kan vi ikke fyre opp i august.

Når pannekakeh­augen er stor, blåbaerene er rørt til syltetøy, inntar vi det deiligste måltid med fuglesang som taffelmusi­kk.

Etter hvert har naturen rundt oss forandret seg. Plutselig var bjørnebaer­ene modne, de smakte så deilig i år, solmodne som de ble.

Så var tiden kommet til at vi kunne tenne bål på leirplasse­n.

Finnes det noe bedre enn å sitte rundt et flammende bål?

Der er det mange gode samtaler, der sitter vi og filosofere­r over naturens forandring­er. Vi ser at bladene på traerne har endret farge, ja selv maurene blir stille i tua.

Men, rundt bålet til Askeladden-gjengen er det summende forventnin­g til at pinnebrøde­t de holder i hånden skal bli stekt.

Eller egget de steker i en konvolutt, skal bli ferdig. Er det bursdagsfe­iring, da er det popkorn som blir poppet over bålet.

Vi er så heldige å ha en deilig gammel hage rundt vår barnehage. Der har det også blitt forandring­er.

Først var rabarbraen klar for bruk, da var det ut med primusen og rabarbragr­øt ble kokt – Deilig. Etter hvert har både epler og paerer blitt modne, det gir mye kos for små og store.

Det å plukke frukt fra egne traer, skjaere frukten i biter og bare nyte, eller kanskje koke eplemos? Naturen er full av gaver til oss.

Like sikkert som at høsten kommer er det at vi i Askeladden gjør oss klare til TV-aksjonen.

Det har vi etter hvert lang tradisjon på. Den største gleden man kan ha er jo å hjelpe andre. Årets TV-aksjon gikk til Røde Kors. Jonas som arbeider for Røde Kors kom til barnehagen og fortalte at i år skulle pengene gå til flyktninge­r.

Han fortalte at i mange land er det vondt å bo, at de som bor der må flykte og dra til nye land. Det var spennende da Jonas viste på globusen hvor de forskjelli­ge landene var.

Barna laget bilder, fant masse pinner ute som ble brukt til å dekorere glass, som ble til fine lykter. Både bilder og lykter ble solgt til foreldrene.

Alle barna er med på dette, fra de små ettåringen­e til de eldste femåringen­e.

Foreldrene stiller opp med smil og penger.

Hvert barn selger sine ting til sine foreldre og gleden hos barnet er så stor når det er deres tur til å åpne pengeskrin­et og putte penger oppi.

I år ble det 2.700 kroner som TV-aksjonen fikk fra oss i Askeladden.

 ??  ?? STAS: Med høsten kommer TV-aksjonen i Askeladden barnehage på Hisøy.
STAS: Med høsten kommer TV-aksjonen i Askeladden barnehage på Hisøy.
 ??  ?? BÅLKOS: Bålet brukes flittig året rundt.
BÅLKOS: Bålet brukes flittig året rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway