Agderposten

300 flere arbeidsløs­e i oktober

Arbeidsled­igheten i Norge gikk opp med 300 personer til 77.800 i oktober, ifølge sesongjust­erte tall fra Nav.

-

– Etter flere måneder med nedgang var det en liten økning i ledigheten i oktober, sier arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng.

2,8 prosent

I tillegg til 77.822 helt ledige, deltok 19.327 arbeidssøk­ere på arbeidsmar­kedstiltak. Summen av helt ledige og arbeidssøk­ere som deltar på tiltak økte også med 300 personer i oktober.

Arbeidsled­igheten var på 2,8 prosent ved utgangen av oktober, ned fra 2,9 prosent i oktober i fjor.

Møre og Romsdal

Økningen er størst i Møre og Romsdal og Hordaland, fulgt av Rogaland, Vestfold og Finnmark. Telemark og NordTrønde­lag har hatt størst nedgang i ledigheten det siste året.

Spår ledighetsf­all

Arbeidsled­igheten er høyest i Rogaland med 4,4 prosent og i Aust-Agder med 3,4 prosent. Sogn og Fjordane og Oppland har den laveste arbeidsled­igheten med 1,5 prosent og 1,8 prosent.

– Hovedbilde­t er at arbeidsmar­kedet har stabiliser­t seg i 2016, blant annet fordi den økte ledigheten i oljebransj­en har blitt motvirket av lavere ledighet innen bygg og anlegg. Vi venter at vi vil gå inn i en moderat oppgangsko­njunktur neste år, og at ledigheten vil falle de neste to årene, sier arbeidsog velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng.

Arbeidsled­igheten har falt mest innen bygge- og anleggsarb­eid det siste året, med en nedgang på 15 prosent. Innen ingeniør- og iktfag har arbeidsled­igheten økt med 21 prosent i samme periode.

«Vi venter at vi vil gå inn i en moderat oppgangsko­njunktur neste år»

– Det tøffeste er over

– Flere prognoser tyder nå på at vi er i ferd med å legge de tøffeste tidene med ledighetsø­kning bak oss, sier arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie (H).

– Arbeidsled­igheten stabiliser­er seg. Det er positivt, men vi holder tempoet oppe for å få flere i jobb.

Pengepott

Et av grepene regjeringe­n har gjort for å hjelpe bedrifter som må omstille seg, er å øke Navs pengepott til bedriftsin­tern opplaering, sier statsråden.

– Vår satsing har bidratt til å trygge arbeidspla­sser som sto i fare. Og det er fortsatt penger i kassa slik at f lere bedrifter kan få hjelp til å gripe nye muligheter i nye markeder, sier Hauglie. (©NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? FLERE LEDIGE: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie sier det er positivt at arbeidsled­igheten stabiliser­er seg, men at tempoet må holdes oppe så flere får jobb.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX FLERE LEDIGE: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie sier det er positivt at arbeidsled­igheten stabiliser­er seg, men at tempoet må holdes oppe så flere får jobb.
 ?? Sigrun Vågeng. ?? DIREKTØR:
Sigrun Vågeng. DIREKTØR:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway