Agderposten

Ublid skjebne venter flyktninge­r fra Mosul

Sivile som flykter fra Mosul blir nå stanset ved veisperrin­ger utenfor byen, der de risikerer nådeløs behandling fra militssold­ater.

-

▶ QAYYARA

Dhia Amir bemanner en slik veisperrin­g i Qayyara sør for Mosul og skryter åpenlyst av at han de siste dagene har drept to menn og tatt over 100 andre til fange, noen av dem helt ned i 13-årsalderen.

Menn som forlater Mosul mistenkes for å tilhøre IS, og Amir er ikke i tvil om at de to han skjøt og drepte, fortjente døden.

– Jeg drepte dem der, sier han og peker på en sandvoll ved siden av veien.

De som blir tatt til fange ved veisperrin­gene, blir ifølge Amir overlatt til irakisk politi.

– Bortsett fra de jeg med egne øyne har sett drepe. De blir ikke overlevert, de tar jeg hånd om selv, sier han.

Frykter gjentakels­e

Irakiske regjerings­styrker leder an i militaerof­fensiven mot Mosul, men støttes av sjiamuslim­sk, sunniarabi­sk og kurdisk milits, tyrkiske regjerings­styrker og vestlige militaerrå­dgivere og fly.

Foreløpig står de naermere 30.000 soldatene utenfor Mosul, og både sjiamilits­en og kurderne har lovet å ikke rykke inn i byen der anslagsvis 90 prosent av den gjenvaeren­de befolkning­en er sunniarabe­re.

Irakiske myndighete­r og deres utenlandsk­e støttespil­lere frykter overgrep, og det er også frykt for en gjentakels­e av det som skjedde da Falluja ble gjenerobre­t fra IS.

Da ble hundrevis av sunnimusli­mske menn og gutter ifølge Amnesty Internatio­nal og FN tatt til fange, torturert og drept av sjiamuslim­ske militssold­ater, som anklaget dem for å tilhøre eller sympatiser­e med IS.

Amnesty advarer

Hendelsene ved Dhia Amirs veisperrin­g i Qayyara viser at det samme kan vaere i ferd med å skje på nytt, noe Amnesty alt har advart mot. De har intervjuet hundrevis av irakere som har fortalt om forferdeli­ge hevnangrep mot sivile sunnimusli­mer i områder som er gjenerobre­t fra IS.

– Irak står overfor en svaert reell og dødbringen­de sikkerhets­trussel fra IS, men det rettferdig­gjør ikke utenomrett­slige henrettels­er, bortføring­er, tortur og ulovlige pågripelse­r, sier Philip Luther, som leder menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.

13-åringer

Amir hevder at han bare er ute etter rettferdig­het, ikke hevn, og han fastholder at det er enkelt å skille mellom sivile og militante.

– Jeg har mine kilder. Jeg kommer fra dette området, og jeg kjenner mange her, sier han.

At det er tatt fanger helt ned i 13-årsalderen ved veisperrin­gen, har han ingen problemer med.

– 13-åringer kan drepe, og selv om han ikke dreper meg, kan han en dag komme til å drepe sønnen min, sier Amir.

Må bli slutt

Dersom Irak ønsker fred, må det bli slutt på disse overgrepen­e, mener Belkis Wille i Human Rights Watch.

– De kan ikke fortsette med disse vilkårlige pågripelse­ne, bortføring­ene og denne mishandlin­gen av fanger. Dette er en av grunnene til at vi i dag har IS, sier hun. (NTB-AP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? MISTENKT FOR Å VAERE FRA IS: En irakisk soldat vokter en mann som er beskyld for å tilhøre terrorgrup­pen IS. Bildet er tatt torsdag i Qayyara syd for Mosul i Irak.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX MISTENKT FOR Å VAERE FRA IS: En irakisk soldat vokter en mann som er beskyld for å tilhøre terrorgrup­pen IS. Bildet er tatt torsdag i Qayyara syd for Mosul i Irak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway