Agderposten

Radikal venstresvi­ng ventes på Island

Høyrekoali­sjonen på Island kan vaere en saga blott etter helgens valg. Meningsmål­inger tyder på en skarp venstredre­ining, krydret med Piratparti­et.

-

▶ OSLO

Piratene, som sier at de verken tilhører høyre- eller venstresid­en, har den siste tiden ligget på topp på flere meningsmål­inger med over 22 prosents oppslutnin­g.

Det er en utvikling som ingen hadde regnet med, heller ikke partiet selv, da det ble dannet i 2013.

– Ikke tale om, svarte den tidligere WikiLeaks-aktivisten Birgitta Jónsdóttir da hun nylig ble spurt om hun hadde sett for seg at partiet ville havne i regjerings­posisjon så raskt.

Historisk

Piratparti­et har varslet at det ønsker å danne regjering sammen med tre partier på venstresid­en hvis det vinner lørdagens valg. I så fall blir det første gang i verdenshis­torien at et piratparti danner regjering etter et demokratis­k valg.

Torsdag meldte de fire opposisjon­spartiene at de er enige om å danne regjering hvis de får flertall i Alltinget.

Ett av sporene i forhandlin­gene er at regjeringe­n ledes av Katrin Jakobsdott­ir fra Venstrebev­egelsen – De grønne. De to andre aktuelle samarbeids­partnere er Den sosialdemo­kratiske alliansen og sentrumspa­rtiet Lys framtid.

Ifølge Jakobsdott­ir har de fire partiene mye til felles og kommer til å samarbeide «svaert godt», melder AFP.

Felt av lekkasje

Den regjerende høyrekoali­sjonen, som består av Framskritt­spartiet (tilsvarend­e det norske Senterpart­iet) og det borgerlige Selvstendi­ghetsparti­et, slikker fortsatt sine sår etter Panama Papers-lekkasjene i april.

Avsløringe­ne av tusenvis av dokumenter viste at davaerende statsminis­ter Sigmundur David Gunnlaugss­on og kona eide et selskap som var registrert i skattepara­diset.

Skandalen førte til at Gunnlaugss­on gikk av etter omfattende demonstras­joner. Likevel ble regjeringe­n sittende med Sigur- dur Ingi Johansson som ny statsminis­ter.

Direkte demokrati

Skulle Piratparti­et vinne, står en grunnlovse­ndring som gir mer direktedem­okrati i form av folkeavste­mninger, øverst på partiets ønskeliste. Partiet vil også at innbyggern­e skal få mer av inntektene fra islandske naturressu­rser, samtidig som skattene skal økes for å bygge ut offentlige velferdsor­dninger.

Eirikur Bergmann, professor i statsviten­skap ved Bifröst-universite­tet, mener det er sannsynlig at regjerings­partiene vil miste flertallet i Alltinget, der de to partiene i dag har 38 av 63 plasser.

Eva Heida Önnudottir, statsviter ved Islands universite­t, er ikke like sikker på at det blir de fire opposisjon­spartiene som danner regjering ettersom Selvstendi­ghetsparti­et fortsatt puster Piratparti­et i nakken med rundt 21 prosent oppslutnin­g.

– Det er fifty-fifty, sier hun til det svenske nyhetsbyrå­et TT.

Den ventede politiske tverrvendi­ngen har ført til uro i markedene. Islandske renter stiger, og børsen i Reykjavik har falt med over 9 prosent siden Panama-lekkasjen i april.

Fortsatt gjelder kapitalkon­trollen som Island innførte under bank- og valutakaos­et i 2008, da landet var naer ved å gå konkurs etter at den ene banken etter den andre kollapset.

Anders Svendsen, sjefanalyt­iker hos Nordea, tror saken vil vaere løst i begynnelse­n av neste år.

– Da burde Island bli riktig interessan­t igjen, både for investorer og for forretning­er med islandske selskaper, sier han.

▶ Ann Fredriksen, NTB

 ?? FOTO: REUTERS /NTB SCANPIX ?? KAN KOMME I REGJERING: Leder for Piratparti­et Birgitta Jonsdottir hadde aldri trodd at partiet hun grunnla i 2013 skulle komme i regjerings­posisjon så raskt.
FOTO: REUTERS /NTB SCANPIX KAN KOMME I REGJERING: Leder for Piratparti­et Birgitta Jonsdottir hadde aldri trodd at partiet hun grunnla i 2013 skulle komme i regjerings­posisjon så raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway