Agderposten

Mandag slokker jeg

Knask eller knep? Ingen tvil: Halloween er det styggeste knepet vi trygghetss­økere er blitt utsatt for i nyere tid. Tenkt at vi skuslet bort de hyggelige julebukken­e og i stedet åpnet dørene for daudinger som driver med godteriutp­ressing. Nei, det får bli

-

Jeg hater halloween. Jeg hater å måtte velge mellom å bli utsatt for fantestrek­er eller å gi maskerte fremmede godteri. Jeg hater det når ungene svarer «jeg liker ikke sånn» og «får vi ikke mer?!». Jeg hater risikoen for å få en støkk av et vandrende lik med elektriske øyne når jeg går hjem om kvelden. Jeg hater at barn tynes inn i en skummel ettermidda­g enten de vil eller ikke. Jeg hater at noen ikke blir invitert i halloweens­elskap, selv om de ønsket det. Jeg hater at foreldre presses til å bruke grøssende mye penger på kostymer og dekorasjon­er som skal brukes i fire timer én gang i året. Jeg hater natta da maskerte voksne raver hjem, utilregnel­ige og fulle av dødelig drikke. Og så hater jeg selvfølgel­ig at det heter halloween og ikke noe norsk.

Jeg er i bestemorsg­enerasjone­n, og har vokst opp med helt andre farer enn dagens unge. Dødsfarer som sykling uten hjelm, bilkjøring uten sikkerhets­belte, rattkjelke ned bratte bakker ved siden av spinnende biler på vei opp og klatring i traer uten sikkerhets­matter under.

De fleste av min barndoms farer ble ryddet av veien av et fryktdempe­nde og fareforeby­ggende lovverk.

Var det derfor halloweenf­eiringen kunne snike seg så motstandsl­øst inn i landet?

Jeg ble lamslått da jeg – for mange år siden – gløttet på døra til min sånn rundt 14 år gamle sønns rom og skjønte at han så filmen «Halloween» sammen med noen kamerater. Jeg husker ikke om det var eneren eller toeren, for jeg så bare sånn rundt fire sekunder gjennom dørgløtten. Og det jeg så, skremte meg så jeg hadde oppsperra øyne hele natta.

Jeg spurte ham selvfølgel­ig dagen etter hvorfor han så på den skrekkelig­e skrekkfilm­en.

– Det er jo så gøy å bli livredd! svarte han.

Jeg så på TV denne uka at norske ungdommer sier akkurat det samme nå. De synes det er gøy å bli redde.

Det blir kanskje sånn når samfunnet er så trygt som det vi har i Norge? At skrekk og redsel blir følelser vi blir kjent med gjennom lek, kunst og fiksjon mens vi sitter under kosepledde­t, i trygge omgivelser og med gode venner?

Døden har alltid vaert en viktig del av livet. Det er sikkert ikke så dumt at barn får en kveld i året til å øve seg på å bli kjent med dødssymbol­er, myter og

 ??  ?? Jeg ser ikke bort fra at det er bra for barn å ha en dag i året til å øve seg på å bli
Jeg ser ikke bort fra at det er bra for barn å ha en dag i året til å øve seg på å bli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway