Agderposten

Den iranske frisøren

Ashraf Djorkesh måtte reise fra saks og kam da hun flyktet fra det iranske terrorregi­met til ayatolla Khomeini. Nå feirer hun 20 år med egen frisørsalo­ng i Arendal.

-

Hun har alltid ønsket å klare seg selv. Ashraf Djorkesh har aldri villet ligge samfunnet til byrde. Det er stoltheten over å stå på egne bein som har drevet henne ut i arbeidsliv­et, men også et ønske om å bidra i det landet som skulle bli hennes nye hjem.

Et land som var svaert annerledes enn det landet hun måtte flykte fra, men et land som viste hjertevarm­e og romslighet overfor hennes familie. Selvfølgel­ig skulle hun betale tilbake.

Det er snart et helt liv siden hun måtte reise fra det landet som gjennomsyr­et hennes blod og hennes sjel. Foreldrene, som var fetter og kusine, kom fra en kunstnerby, men flyttet til Teheran da de giftet seg.

Faren fikk jobb som garver. Etter hvert startet han egen garverifab­rikk og fikk ansatte under seg. Han arbeidet sent og tidlig. Det krevde sin mann å bygge opp en bedrift.

De var elsket. – Vi ble skjemt bort av pappa, sier Ashraf Djorkesh, og smiler nesten litt sjenert over utsagnet, som om hun ennå skulle vaere et lite barn under farens vinger i storbyen Teheran.

Hun var den førstefødt­e av åtte barn, fire jenter og fire gutter. Spesielt jentene fikk alt de pekte på.

– Pappa elsket døtrene sine. Og vi visste vi var elsket. Vi var nesten ødelagt da han døde, sier hun der vi sitter i frisørsalo­ngen på Hisøy, hvor hun som sin egen far er blitt selvstendi­g naeringsdr­ivende og bygd opp sin egen bedrift. Kundene strømmer på.

Feiret jubileum. Mange av dem kom spesielt til markeringe­n hun forrige fredag hadde av bedriftens 20 år lange eksistens, der hun feiret med kaker, kaffe og sjokolade, kunder som hun har fått et forhold til, og som har fått stelt topplokket sitt av henne i årevis.

– Dette hadde ikke gått i Iran, ler hun når hun steller håret til Jarle Bakken, en fast kunde som har plassert Harley Davison-motorsykke­len på utsiden og revet av seg motorsykke­lklaerne før han setter seg i frisørstol­en til Ashraf Djorkesh. Hun fortsetter:

– Det var jo nettopp dette som ble forbudt da sjahen ble styrtet og Khomeinis moralstyrk­er begynte å terroriser­e oss. Mannlige frisører som tidligere hadde klippet både menn og kvinner, fikk forbud mot å klippe kvinner, og kvinnelige frisører som hadde klippet begge kjønn fikk nå bare klippe kvinner. Dersom jeg hadde klippet en mann i dette systemet, kunne det fått dramatiske konsekvens­er.

Hun utdannet seg som frisør i Iran. En gang hun som jente skulle hente sin mor i en frisørsalo­ng hvor moren hadde fått stelt håret sitt, ble hun fascinert både av selve salongen og livet der. Moren ordnet det slik at hun kunne begynne som ryddejente. Her fikk hun oppleve en ekte frisørsalo­ng fra innsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway