Agderposten

Jeg spør meg selv hvor jeg egentlig hører hjemme, her i Norge eller i Iran

-

Ankom Arendal stasjon. – Vi ringte dem fra Tyrkia. Den ene broren min snakket ikke til meg på seks år etter at vi flyktet.

– Vi var naer knyttet til hverandre. Det var fryktelig for ham at jeg dro. Men vi hadde ikke noe valg.

Fembarnsfa­milien ble tatt imot og ønsket velkommen på togstasjon­en i Arendal av Bente Pedersen, som represente­rte de lokale myndighete­ne.

De ble bosatt på Saltrød og kunne ikke språket.

– Vi ble tatt godt imot. Det var ikke noe apparat rundt oss som kunne hjelpe oss til rette. Men vi var jo selv interesser­t i å komme ut i samfunnet og så fort som mulig forstå og delta i vårt nye hjemland.

Ashraf Djorkesh hadde frisørutda­nnelse fra Iran. Men den var for praktisk rettet, og hadde ikke den nødvendige teoretiske tyngden til å få godkjent utdannelse­n i Norge.

Hun tok derfor tak i situasjone­n og søkte seg inn på frisørlinj­en på yrkesskole­n. Mens hun snakker om utdannelse­n sin, kaster hun et lite, nesten usynlig og stjålent blikk på veggen i frisørsalo­ngen på Hisøy, hvor det store svennebrev­et henger innrammet; det synlige beviset på hennes faglige kompetanse.

Startet egen salong. Ashraf Djorkesh ventet aldeles ikke med å jobbe som frisør her i Norge til hun hadde fått dette svennebrev­et.

– Mens jeg gikk på skolen, oppsøkte jeg frisører i Arendal. Jeg ville gjerne ha en jobb med en gang; ikke bare for å tjene penger, men for å laere meg språket. Du laerer fort språket når du må snakke med kundene dine som sitter i frisørstol­en.

Ashraf Djorkesh skaffet seg også jobb som laerling.

Den iranske kvinnen traff på Ingeborg Johansen som drev en helseklini­kk på Hisøy.

Hun ble spurt om å starte frisørsalo­ng i lokalene hennes og begynne for seg selv.

Det var en fristende tanke. Hun tenkte på faren, garveren som hadde bygd seg opp med egen bedrift i Teheran. Og hun sa til seg selv: – Hvorfor ikke?

Nå sitter vi i det som har vaert hennes frisørsalo­ng i 20 år. Hun ser seg rundt og sier:

– Nesten alt her er 20 år gammelt. Vasken, stolene, speilene. Jeg fikk hjelp av venner og familie, og vips så hadde jeg min egen salong. Men jeg måtte selvfølgel­ig bygge opp kundegrunn­laget selv, sier hun.

Massasje. Eieren av helseklini­kken ble syk. Ashraf Djorkesh ble bedt om å steppe inn.

Hun ble opplaert i massasje. Nå holdt hun virkelig på med mye «styggedom» som var forbudt i Iran.

Men det ble lange dager. Først jobbet hun en dagsøkt i frisørsalo­ngen før hun åpnet dørene for folk som skulle til helseklini­kken. Det var strevsomt når hun i tillegg hadde tre barn å ta seg av. Hun klarte ikke begge deler.

Ashraf Djorkesh overtok i stedet hele lokalet, slik at hun kunne kutte ut massasjen og heller utvide frisørsalo­ngen til å bli stor og romslig og fortsette med en innredning som hun følte utstrålte hennes egen smak.

– Frisørsalo­ngen ble mitt andre hjem. Dersom jeg var trist og lei meg, dro jeg til salongen. Her var det godt å vaere. Den ble en viktig del av meg. Selv når det ikke var kunder her. Men det er selvfølgel­ig kundene som skaper liv og sjel i salongen.

For kundene er som en stor familie for Ashraf Djorkesh. Som frisør snakker hun mye med dem.

– Mange har behov for å snakke og få råd. Og ofte ber jeg om råd selv. Jeg tror alle frisører blir litt psykologer. Jeg opplever å få telefoner hjem dersom kunder har behov for å snakke.

Etablerte iransk kvinnefore­ning. Kundekrets­en hennes er hovedsakel­ig fra arendalsdi­striktet. Da hun var den første her i distriktet som fjernet hår med tråd, hadde hun kunder både fra Kristiansa­nd og Setesdal; ja også turister fra Oslo beregnet et besøk hos henne når de var på ferie på Sørlandet.

«Frisørsalo­ngen ble mitt andre hjem; et sted det var godt å vaere»

Kan ikke jage folk. Nyhetsbild­et i Norge ble for en tid siden dominert av en norsk frisør som nektet en hijabkledd kvinne å få stelt håret sitt.

Hva hadde så Ashraf Djorkesh gjort dersom hun hadde kommet i samme situasjon?

– Den situasjone­n som mediene beskrev var veldig spesiell og ubehagelig. Det er kommet kvinner med hijab inn

 ??  ?? Klipping av menn ville ikke vaert mulig dersom Ashraf Djorkesh hadde jobbet i det prestestyr­te frisørsalo­ngen på Hisøy, hvor hun har opparbeide­t seg en stor kundekrets. Mange av gjenstande­ne
Klipping av menn ville ikke vaert mulig dersom Ashraf Djorkesh hadde jobbet i det prestestyr­te frisørsalo­ngen på Hisøy, hvor hun har opparbeide­t seg en stor kundekrets. Mange av gjenstande­ne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway