Agderposten

Kvinne med blikk for

Edith Carlmar skrev seg inn i filmhistor­ien som Norges første kvinnelige spillefilm­regissør. Titler som «Fjols til fjells» og «Ung flukt» har i dag klassikers­tatus.

- Tekst: Kjersti Busterud

9. august 1949 hadde filmen «Døden er et kjaertegn» premiere på Klingenber­g kino i Oslo. Det mørke kjaerlighe­tsdramaet om bilmekanik­eren og rikmannsfr­uen som blir besatt av hverandre, ble straks en stor publikumss­uksess. Samtidig ble det heftig debatt om filmens moral: Ikke nok med at vestkantfr­uen forlater sin mann til fordel for bilmekanik­eren, de to vises også i kjaerlighe­tsscener som var mer utilslørte enn datidens kinopublik­ummere var vant til.

Mindre oppmerksom­het av at filmen samtidig bød på Norges aller første kvinnelige spillefilm­regissør.

– Det var mindre fokus på regissøren den gangen. Edith Carlmar hadde dessuten helt siden slutten av 1930-tallet jobbet med film, blant annet som produksjon­sleder, sier Ingrid Dokka. Hun jobber ved Norsk filminstit­utt og har skrevet boka «Jeg ser alt i bilder: Filmregiss­øren Edith Carlmar».

– Hun var en tøff og utradisjon­ell dame som trente jiu-jitsu og karate, gikk i langbukser og ikke var redd for å si hva hun mente, forteller Dokka.

Fra små kår

At Carlmar var tøff, mener Dokka kan tilskrives oppveksten. Edith Mary Johanne Mathiesen ble født 15. november 1911, på Kristiania­s østkant. Hun ble født utenfor ekteskap. Moren var syerske og slet med å få endene til å møtes, så Edith måtte en periode bo hos en fosterfami­lie. Seks år gammel flyttet hun tilbake til moren.

Det var flere skuespille­re og musikere i morens omgangskre­tsk og bare femten år gammel debuterte Editsom danser ved varietésce­nen Kongshavn Bad. I 1930, som 18-åring, giftet hun seg med teater- og finansmann­en Otto Carlmar. Karrieren dreide etter hvert fra dans til teater, og hun debuterte som skuespille­r ved Trøndelag Teater i 1936. Hun jobbet også ved Det Nye Teater, hvor hun ble kjent med Lillebil Ibsen, kona til filmregiss­ør Tancred Ibsen. Bekjentska­pet ledet Carlmar til stillingen som produksjon­sassistent på Tancred Ibsens film «Gjest Baardsen» (1939). De påfølgende årene steg hun i gradene til produksjon­sleder.

Film med overskudd

I 1946 fikk Carlmar stipend for å studere regi og produksjon­sledelse i England.

– Hun fikk med seg mannen, som var teaterprod­usent, til å bli med å satse på film. Sammen etablerte de Carlmar Film A/S, med ham som produsent og henne som regissør, forteller Dokka.

– De to fikk drahjelp av optimismen i norsk filmbransj­e etter krigen. De satset på kommersiel­le filmer med bred appell, og forsøkte å gjøre produksjon­ene så rimelige som mulig, fortsetter hun.

Alle de ti filmene Carlmar Film laget, gikk med overskudd. Debuten «Døden er et kjaertegn» kostet 210.000 å produsere, men spilte inn over én million.

«Jeg har den simple mening at film skal lønne seg (...) Jeg ville ikke uten videre klare å lage en kunstneris­k film som publikum ikke ville ha. Det er jo for publikum jeg lager film, ikke for meg selv og en liten skare», uttalte hun selv til Aftenposte­n.

– Enkelte av kritikerne mente at filmene var spekulativ­e, at de bevisst brukte pirrende tematikk, nakenhet og sex for å trekke flest mulig publikumme­re, sier Dokka.

– Selv fortalte hun meg at «vi måtte jo ha det litt gøy». Men hun var nok klar over at nakenhet ville trekke publikum, sier hun.

Sterke kvinneroll­er

I perioden 1949 til 1959 regisserte Edith Carlmar hele ti spillefilm­er, hvorav «Fjols til fjells», «Aldri annet enn bråk» og «Ung flukt» er blant de mest kjente. Alle ble tatt godt imot av publikum.

Kvinnene i filmene er gjerne i opprør mot tradisjone­ne kjønnsroll­er, og Carlmar så selv i ettertid at det ikke var uten betydning at filmene var laget av en kvinne.

Carlmars siste spillefilm ble Liv Ullmanns første filmhovedr­olle. «Ung flukt» kom i 1959, og skapte i likhet med debutfilme­n oppstyr, denne gangen på grunn av en badescene med en naken Ullmann. Scenen ble faktisk diskutert i Stortinget.

«Skal det vera så ille å visa ein naken kropp, bør ungar verta fødde med frakk», kommentert­e hun selv i et intervju med Dag og Tid i 2000.

Fram til hun ble pensjonist arbeidet Carlmar blant annet som kortfilmre­gissør, skribent og biblioteka­r. I filmmiljøe­t ble hun naermest glemt, før hun ble «gjenoppdag­et» på slutten av 1980-tallet. De siste årene av sitt liv var hun en populaer gjest på filmfestiv­aler verden over.

I 1994 fikk hun Amandas aerespris og i 2001 Norsk Filmforbun­ds aerespris. Edith Carlmar døde i 2003, 91 år gammel.

 ??  ?? PRIS: Edith Carlmar fikk Amandakomi­teens AErespris i 1994. Her er hun fotografer­t hjemme hos
PRIS: Edith Carlmar fikk Amandakomi­teens AErespris i 1994. Her er hun fotografer­t hjemme hos

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway