Agderposten

Årets potetrett

De årlige kåringene av årets potet får her selskap av «årets potetrett» og vår egen vinner: Asterix med Fjelldronn­ing.

-

t bakte ferske norske poteter er godt, er hevet over enhver tvil. Hvordan man baker potetene, hvilken topping man velger, og hvordan man serverer retten, er helt opp til egen fantasi og smak. Min fantasi strekker seg i dette tilfellet til å bake nydelige Asterix-poteter med smør og litt salt til er gyllenbrun­e og myke.

Asterix er en av de rimeligere «allroundpo­tetene». Tilgjengel­ig og alltid i fin form, lite kriker og kroker, lett å skrelle, og fin i fargen og konsistens­en etter baking eller koking. Poteten man velger til denne retten, må etter bakingen fremstå som melen og mør fremfor hard, seig og/ eller smulete.

De ferdigbakt­e Asterix-potetene utgjør en basis med enkel og god smak. Jeg legger dem på tallerkene­r og gir dem en dytt med noe tungt, for eksempel bunnen på en kjele. Potetene vil dermed krakelere og er klar for å ta imot godsakene som daler ned fra oven.

Avdem Gårdsyster­i på Lesja lager både en perfekt ost og en fyldig kremet rømme til dette formålet. Osten Fjelldronn­ing, er en hyllest til budeiene – eller fjelldronn­ingene – som i alle år har stått for stølsdrift­en. Osten er perfekt myk i konsistens­en mot de varme potetene, og har en fabelaktig moden aroma. Finner du ikke Fjelldronn­ing i ostedisken, er Ridderost et godt valg – denne velkjente osten har god smelteevne og fyldig smak.

Dette kan gjerne spises som en vegetarret­t, men et ramsalt innslag av spekemat høyner opplevelse­n for kjøttetere. Røkte spekede reinsdyrhj­erter, fenalår eller skinke passer omtrent like godt. Personlig holder jeg en knapp på hjertene.

Rå løk blir gjerne litt for sterkt sammen med disse smakene, så vi velger heller den milde og grønne gressløken. Legg til noen nystekte traktkanta­reller, og kombinasjo­nen kan trygt utnevnes til årets potetrett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway