Agderposten

Han bare måtte skrive den boka

Han var bare 12 år og på en ulovlig grenseover­gang mellom Afghanista­n og Iran da han mistet kontakten med sin mor. Helt alene fortsatte den lille gutten flukten til Europa og Aust-Agder.

- INGER STAVELIN inger.stavelin@agderposte­n.no 916 48 412

Han kaller seg Latif Ahmadi på bok-coveret. Det er et psevdonym – han tør ikke bruke sitt egentlige navn av frykt for å bli straffet for å fortelle denne historien.

Møttes tilfeldig

Vi møter ham hjemme hos Wenche Råbu Nilsen i Arendal. Hun er koordinato­r for den tospråklig­e undervisni­ngen på Moltemyr skole, og de møttes tilfeldig i Arendal.

– Han spurte før vi var blitt kjent om jeg ville hjelpe ham å skrive hans fortelling. Og jeg svarte før jeg hadde tenkt meg om, sier hun.

– Jeg måtte fortelle historien. Og jeg skjønte at jeg kunne stole på Wenche, sier Latif.

Ville forstå hva han følte

Hun hadde aldri skrevet bok før, men svarte ja. Dermed begynte en lang prosess. Han fortalte, hun spurte. Latif snakket og snakket. Det var vanskelig for Wenche å forestille seg alt det som hadde skjedd.

– Jeg tok ikke notater underveis. Jeg måtte se på ham mens han fortalte, slik at jeg kunne prøve å forstå hva han følte, sier hun.

Etterpå skrev hun ned det hun husket, og neste gang han kom, leste hun for ham. Han korrigerte, tilføyde og hun skrev om. Igjen og igjen.

Etter over et halvt års arbeid kunne de sende manuset til Forlagshus­et i Vestfold, som ville gi den ut.

Flyktning og hazara

Nå er den her. For Latif er det stort. Det er veldig viktig. Han vil så gjerne at folk skal forstå! Ikke bare hvordan det kan vaere å vaere flyktning, men like mye hvordan det er å vaere av hazarafolk­et fra Afghanista­n.

Hazaraene regnes som etterkomme­re av mongoler, og de blir ydmyket, drept og sett på som mindreverd­ige av andre folkeslag. I Norge blir de ofte sammenlign­et med samer, som også har vaert undertrykt i sitt eget land.

– Taliban jakter på hazaraer, forfølger dem og morer seg med å torturere og drepe dem, sier Latif. Han føler seg ikke engang trygg i Norge.

Måtte klare seg selv

Boka er bygget opp som en roman, ikke som en biografi. Men alt som handler om Afghanista­n og å vaere på f lukt bygger på Latifs egne erfaringer.

Vi følger familien hans, men allerede tidlig i boka kommer han bort fra dem. Den lille gutten må klare seg selv som flyktning i en brutal verden av menneskesm­uglere, vold, sult, kulde, farer og ydmykelser.

Havnet på gata

Båten han var i på vei fra Tyrkia til Italia tålte ikke overfarten og gikk ned. Latif trodde han døde, men han våknet på et sykehus i Italia.

Han havner på gata med status som illegal f lyktning, og bor under en bru.

Boka har fått navnet «Litt bortenfor». Det henspiller på nesten-møtene som skjer mellom Latif og norske turister. De på hotell, han under brua. De på museet, han utenfor. De på restaurant, han ute i regnet uten mat.

«Jeg måtte se på ham, slik at jeg kunne prøve å forstå hva han følte»

Flere perspektiv

Vi møter mange fortellerp­erspektive­r i boka. Morens, som våkner av sitt eget skrik etter at hun har mistet gutten sin. Vi får glimt inn i de norske turistenes liv i sorgløs luksus. Og vi følger stadig Latif gjennom en hutrende og livsfarlig tilvaerels­e.

– Fant du igjen moren din? – Ja, heldigvis! Men det tok mange år før jeg fant familien min igjen, sier Latif, som nå er blitt 21 år.

– Nå har vi begynt å snakke om bok nummer to. Den skal handle om veien videre fra Roma til Norge og Aust-Agder. Og sikkert om det første møtet mellom Latif og familien, forteller de to debutforfa­tterne.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? ANONYM FORFATTER: Wenche Råbu Nilsen med boka hun har hjulpet «Latif Ahmadi» med å skrive. Han forteller i romanform om hvordan et barn kan bli flyktning og må klare seg alene i en brutal virkelighe­t. Han føler seg fortsatt ikke trygg, derfor bruker...
FOTO: INGER STAVELIN ANONYM FORFATTER: Wenche Råbu Nilsen med boka hun har hjulpet «Latif Ahmadi» med å skrive. Han forteller i romanform om hvordan et barn kan bli flyktning og må klare seg alene i en brutal virkelighe­t. Han føler seg fortsatt ikke trygg, derfor bruker...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway